Társoldalunk:

FIFA-vizsgálat a gyanús vb-meccsek ügyében

2008.09.03. 15:24

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2006-os világbajnokság négy állítólagos bundamérkőzésének ügyében.

A botrányt Declan Hill kanadai író robbantotta ki, aki szerint egy ghánai sportvezető kapcsolatai révén "eladta" a válogatott Brazília ellen 3-0-ra elvesztett nyolcaddöntőjét az ázsiai fogadómaffiának.

A szerző az ottani fogadási csalásokat feltáró, "Biztos győzelmek" című könyvében kifejtette, hogy az alvilág vezetői legalább kétgólos ghánai vereségre tettek fel nagy összegeket. Ugyanez vonatkozott az olasz-ghánai (2-0), az angol-ecuadori (1-0) és az olasz-ukrán (3-0) derbire is.

"Tisztáznunk kell a helyzetet, hogy történt-e manipuláció. Ha igen, akkor sajnos meg van kötve a kezünk, onnantól ugyanis az állami hatóságok veszik át az ügyet" - jelentette ki Joseph Blatter FIFA-elnök.

A 72 éves svájci sportdiplomata hozzátette: nem sokkolta az állítólagos csalás híre, mert "őt már semmi sem képes megrémiszteni a futballban".

A KickOff nevű újságnak teljesen más megközelítésben nyilatkozott az ügyről Blatter: "Úgy vélem, teljességgel valószínűtlen a történet, mivel az említett meccsek közül kettő a kieséses szakaszban zajlott. A labdarúgó-világbajnokság a földkerekség legnagyobb sporteseménye, még az olimpiánál is nagyobb, ahol egyetlen csapat sem akar kikapni. Ráadásul Hill közben már kihangsúlyozta, nem is mondott olyat, hogy a kérdéses mérkőzések végeredménye előre le lett volna fixálva, csak gyanúról beszélt."

Az elnök szerint nincsen bundaügy. "Csak feltételezésről beszélt, majd a szavait tényként írták le. Úgyhogy én azt mondom, nincs is ügy."

A világbajnok olasz együttes edzője, Marcello Lippi élesen kritizálta Hillt, leszögezve: "Nagyon különös számomra, hogy ilyen későn jött rá valakire a gyanúsítgatás. Nagy győzelmek után nem ritkák az ilyen álhírek. Emlékszem, valami hasonló történt az 1982-es olasz siker után is..."

A FIFA októberi, Zürichben sorra kerülő tanácskozásán - Blatter utóbbi nyilatkozata ellenére is - külön napirendi pontban foglalkozik az illegális fogadásokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK