Vágólapra másolva!

Gera gólt lőtt, a Liverpool fordított, a Dortmund csodát tett

A Liverpool hazai pályán hátrányból fordítva nyert a címvédő Manchester United ellen az angol labdarúgó-bajnokság 4. fordulójának rangadóján. A Fulhamben első bajnoki gólját lőtte Gera Zoltán, a magyar válogatott középpályás a Bolton ellen volt eredményes, csapata végül 2-1-es győzelmet aratott. Halmosi Péternek is kijutott a sikerélményből a Hull színeiben, mivel egy tizenegyes kiharcolásával segítette csapatát a Newcastle elleni 2-1-es diadal alkalmával. A Manchester Cityben góllal debütált az átigazolási időszak legvégén megszerzett Robinho, de csapata végül 3-1-re kikapott a Chelsea-től.  A Bundesligában a Dortmund-Schalke Ruhr-derbin a gelsenkircheniek hiába vezettek már 3-0-ra, a hajrában kettős emberelőnybe kerülő sárga-feketék talpra álltak, és ikszre mentették a meccset. Meglepetésre még nyeretlen a Roma a Serie A-ban, a fővárosiak ugyanis 3-1-re kikaptak Palermóban, az Inter viszont begyűjtötte a három pontot a Catania ellen, igaz, két öngóllal. A Barcelona 1973 óta nem rajtolt ilyen rosszul, a katalánok a Numancia elleni vereség után nem bírtak otthon a Santanderrel.

A Horvátországban, vb-selejtezőn aratott 4-1-es győzelem általános eufóriát okozott Angliában, és ezt a hangulatot meglovagolva még inkább felfokozott érdeklődés várta a Premier League negyedik fordulójának nyitómeccsét, a Liverpool-Manchester United rangadót.

A statisztika a címvédő mellett szólt, a MU ugyanis 2001 óta nem vesztett bajnokit a Pool otthonában, ráadásul a hat összecsapás közül ötöt meg is nyert. A Poolnál a kispadon kezdett a sérüléséből felépült Torres, Gerrard duó, a Unitedben pedig ezen a találkozón debütált Dimitar Berbatov, a Tottenhamtől megszerzett bolgár támadó, aki már a 3. percben bizonyította egy pazar gólpasszal, hogy megérte a 30,75 millió fontos vételárat.

Scholes pörgette ki a labdát jobbra, ahol Berbatov Carragher mellett cselezgetett, majd okosan visszagurított a 16-osnál érkező Téveznek, aki jobb belsővel csavart a bal sarokba, és még az sem zavarta, hogy előtte Skrtel önfeláldozóan bedobta magát (0-1).

A Liverpool nem omlott össze a gyorsan bekapott góltól, az 5. percben egy röviden kifejelt labdát Riera húzott vissza Kuyt elé, aki 18 méterről, kapásból lőtt, de a labda 20 centivel elsuhant a jobb felső mellett. Aztán egy szöglet után Van der Sar paskolt bele a hosszú sarok felé tekeredő labdába, ami így az ötösön álló Kuyt elé pattant, a holland egyből tüzelt, de honfitársa a földön is hárítani tudott, lapáttenyerével belekapott a labdába, megmentve ezzel csapatát.

A 26. percben furcsa góllal egyenlített a Liverpool: Xabi Alonso 28 méteres lövése Evra karjáról pattant le, a játékosok egy része büntetőt reklamált, Howard Webb bíró azonban nem fütyült, a bőrgolyó Van der Sar felé tartott, aki viszont megijedhetett a nagy lendülettel érkező Brown, Riera párostól, mert csak belekapott a labdába, ami a MU-védő lábáról a hálóba csorgott (1-1).

Még a szünet előtt megpróbálta visszaszerezni a vezetést a bajnok, Berbatov bal oldali beadása után azonban Tévez jobbal a léc fölé pörgetett egy védő szorításában. A fordulás után majdnem tíz percet kellett várni az első ígéretes lehetőségre, Keane löbbölt a védők mögé, Benajun megelőzte Vidicet, de éles szögből már nem tudta átpöckölni a labdát Van der Sar felett.

Nem sokkal ezután Mascherano lőtt gyatrán, de majdnem így adott gólpasszt, középen Keane azonban nem találta el a labdát. A bokasérülést szenvedett Carrick helyére beálló Giggs a 70. percben hallatott először magáról, 25 méterről próbálta meglepni Reinát, de a spanyol kapus a léc fölé simogatta a veszélyesen csapódó labdát. Két perccel ezután beszállt a Vörösökhöz Babel, aki nyerőembernek bizonyult, Mascherano ugyanis addig akciózott a jobb oldalon, míg két védő között kibrusztolta a labdát, Kuyt begyűjtötte a lecsorgót, és visszatette a cserecsatárnak, aki 11 méterről a léc alá pattintott (2-1).

A hátralévő időben még Vidic borzolta a kedélyeket, előbb Keane-t rántotta le, amiért már pirosat kaphatott volna, de megúszta sárgával, aztán a 90. percben letarolta Xabi Alonsót, ekkor már villant a piros is, megfogyatkoztak a vendégek. Kuyt mindent eldönthetett volna, de Babel beadása után Van der Sarba püfölte a labdát, a túloldalon a nyakigláb portás is felkocogott az utolsó szöglethez, amely végül Rooney pocsék lövésével fejeződött be, így a Liverpool Rafa Benítez irányításával először győzte le a nagy riválist.

Sir Alex Ferguson így maximum csak annak örülhet, hogy remekül halad Cristiano Ronaldo felépülése, a portugál cselkirály eredetileg csak októberben tért volna vissza bokaműtétje után, de úgy tűnik, szerdán, a Villarreal elleni BL-csoportmeccsen már ott lehet a keretben.

Gera Zoltánnak és Halmosi Péternek is jó napja volt, előbbi góllal, utóbbi kiharcolt tizenegyessel segítette csapatát. A Fulham légiósa 16 méterről, kapásból talált a Bolton kapujába Shittu röviden kifejelt labdája után, később egy fejessel a kapufát találta el, de csapata így is 2-1-re nyert. Ugyanilyen eredményt ért el a Hull a viharos időket átélő Newcastle otthonában, a Tigrisek első gólja előtt Halmosit buktatta Butt. A büntetőt Marlon King küldte a hálóba, aki később akcióból is bevette Given kapuját, a tudósítások szerint Halmosi remek játékkal járult hozzá a diadalhoz.

Forrás: AFP

Már a Fulham-drukkerek is ismerik a Gera-szaltót

Ami a többi meccset illeti: az Arsenal a triplázó Adebayor vezérletével intézte el a Blackburnt; Robinho hiába nyitott góllal a Manchester Cityban, a Chelsea fordítani tudott; Gianfranco Zola a lelátóról nézte végig, ahogy új csapata, a West Ham 3-2-es vereséget szenved az eddig nyeretlen West Bromtól; a Portsmouth Jermain Defoe duplájával gyűrte le a Borót, míg a Wigan a hajrában mentette ikszre a Sunderland elleni találkozót.

Premier League, 4. forduló:
Liverpool - Manchester United 2-1 (1-1)
gól:
Brown (26., öngól), Babel (77.) illetve Tévez (3.)
piros lap: Vidic (90. Manchester United)

Blackburn Rovers - Arsenal 0-4 (0-2)
gól: Van Persie (8.), Adebayor (45+1., 81., 92., a másodikat 11-esből)

Fulham - Bolton Wanderers 2-1 (2-0)
gól: Gera (15.), Zamora (41.), illetve K. Davies (82.)

Newcastle United - Hull City 1-2 (0-1)
gól: Xisco (82.), illetve King (34., 55, az elsőt 11-esből)
piros lap: Guthrie (96.)

Portsmouth - Middlesbrough 2-1 (0-1)
gól:
Defoe (59., 86.), illetve Mido (24.)

West Bromwich Albion - West Ham United 3-2 (2-2)
gól:
Morrison (3.), Bednar (37., 11-esből), Brunt (83.), illetve Noble (29.), Neill (35.)

Wigan Athletic - Sunderland 1-1 (0-1)
gól:
Zaki (78.), illetve Bramble (15., öngól)
piros lap: Cattermole (86., Wigan)

Manchester City - Chelsea 1-3 (1-1)
gól: Robinho (13.), illetve Ricardo Carvalho (16.), Lampard (53.), Anelka (69.)
piros lap: Terry (77., Chelsea)

vasárnap:
Stoke City - Everton 14.30

hétfő:
Tottenham Hotspur - Aston Villa 21 ó

A tabella élcsoportja:
1. Chelsea 4 9-2 10
2. Liverpool 4 5-2 10
3. Arsenal 4 8-1 9
4. Hull City 4 5-8 7
5. Manchester City 4 9-7 6
6. Fulham 3 4-3 6

Őrült meccset vívott egymással Hajnal Tamás csapata, a Borussia Dortmund az ősi rivális Schalkéval a Bundesliga negyedik fordulójában, hiába vezettek már 3-0-ra is a gelsenkircheniek, a sárga-feketék kihasználták, hogy a hajrában kettős emberelőnybe kerültek, és végül kicsikarták a döntetlent.

A magyar válogatott középpályást 1-3-as állásnál, a 68. percben cserélte le edzője. A Hamburg is nagy fegyvertényt hajtott végre, kétgólos hátrányból verte hazai pályán a Leverkusent, és ezzel vezeti a tabellát.

A Bayern Luca Toni vezérletével könnyen verte a Kölnt idegenben, a Hertha pedig Dárdai Pál nélkül remizett a Wolfsburggal. Továbbra is jól szerepel az újonc Hoffenheim, amely ezúttal a Stuttgart ellen szerzett egy pontot, a hazaiaknál Lőw Zsolt nem került be a keretbe.

Bundesliga, 4. forduló:
1. FC Köln - Bayern München 0-3 (0-0)
gól:
Toni (53., 60.), Podolski (91.)

Borussia Dortmund - Schalke 04 3-3 (0-2)
gól:
Subotic (67.), Frei (71., 89., a másodikat 11-esből), illetve Farfán (20., 11-esből), Rafinha (39.), Westermann (54.)
piros lap: Pander (73., Schalke), F. Ernst (76., Schalke)

Hamburger SV - Bayer Leverkusen 3-2 (1-2)
gól:
Guerrero (36.), Olic (51.), Petric (72.), illetve Barnetta (4.), Helmes (24.)

Hertha BSC - VfL Wolfsburg 2-2 (0-1)
gól: Kacar (57.), Cicero (85.), illetve Ricardo Costa (1.), Riether (90.)

1899 Hoffenheim - VfB Stuttgart 0-0

Werder Bremen - Energie Cottbus 3-0 (0-0)
gól: Diego (75.), Frings (80.), Sanogo (83.)

vasárnap:
Hannover 96 - Borussia Mönchengladbach 17 ó
VfL Bochum - Arminia Bielefeld 17

Az Eintracht Frankfurt - Karlsruhe mérkőzést egy későbbi időpontban játsszák le.

A tabella élcsoportja:
1. Hamburg 10 pont
2. Bayern München 8 (10-4)
3. Schalke 8 (8-4)
4. Dortmund 8 (8-6)
5. Stuttgart 7 (5-3)
6. Hoffenheim 7 (6-5)

Hajnalék Ruhr-derbire készülnekhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080912-manchester-city-chelsea-liverpool-manchester-united-es-dortmund.html?pIdx=1