Vágólapra másolva!
Kedden kezdetét veszi a Bajnokok Ligája 2008-2009-es kiírásának csoportköre, és az első játéknapon rögtön két BL-újonc is bemutatkozik - a CFR Cluj és az Anorthoszisz Famaguszta alighanem már azzal is elégedett lenne, ha elkerülné a súlyos vereséget. A nap két rangadója egyaránt francia-angol párharcot hoz: a Girondins Bordeaux a Chelsea FC vendége lesz, a Liverpool FC pedig Marseille-be látogat.

A Vörösök az előző szezonban is egy csoportban voltak az Olympique Marseille-jel, és mind a két összecsapásukon vendéggyőzelem született: a francia együttes nagy meglepetésre nyerni tudott az Anfielden (az volt egyébként a belga mester, Eric Gerets első találkozója az Olympique kispadján), a liverpooliak viszont egy 4-0-s diadallal vágtak vissza a Vélodrome-ban. Utóbbi 90 perc egyébként a Marseille történetének legsúlyosabb hazai vereségét jelentette az európai porondon, így az OM-nek van miért visszavágnia.

A hét végén mind a két együttes rangadót játszott hazája bajnokságában, és míg a Liverpool 2-1-re legyőzte a Manchester Unitedet, addig a Marseille "csak" egy 1-1-es döntetlenre volt képes a Girondins Bordeaux ellen. Az viszont bíztató lehet a franciák számára, hogy az eddig sérülés miatt hiányzó középpályás, Mathieu Valbuena csereként pályára lépett - az előző szezonban a gárda az ő bombagóljával nyert Liverpoolban.

Az angoloknál Steven Gerrard, Fernando Torres és Javier Mascherano is sérüléssel bajlódik: előbbi kettő csak kispados volt a MU ellen, utóbbit pedig a hajrában le kellett cserélni, így mindhármuk játéka kérdéses Marseille-ben. Igaz, a Liverpool úgy verte a Manchestert, hogy Gerrard 25 percet játszott, Torres pedig be sem állt...

A nap másik francia-angol párviadalára Londonba kerül sor, ahol a Chelsea a Girondins Bordeaux ellen kezdi meg BL-szereplését - amelynek végső célja a trófea megnyerése. Az összecsapás a Kékek brazil mestere, Luiz Felipe Scolari számára az európai kupaporondon való debütálást jelenti.

A szakember a bajnokságban eddig remekül áll a csapattal, és ezt a kiváló formát a BL-ben is tartósítani szeretné. A Chelsea-ben Michael Essien sérülés, Didier Drogba pedig eltiltás miatt biztosan hiányzik, viszont Michael Ballack már a csapat rendelkezésére áll, és Scolari szerint a német középpályás biztos kezdő. Ami a Bordeaux-t illeti, a galloknál a jobbhátvéd Mathieu Chalmé eltiltása jelent problémát, és a brazil bekk, Henrique játéka is kérdéses.

Ebben a csoportban kerül sor az AS Roma-CFR Cluj találkozóra, amely a papírforma alapján sima római győzelmet ígér - elvégre a kolozsvári gárda most debütál a legrangosabb európai kupasorozatban. Az olasz együttes azonban egyáltalán nincsen csúcsformában, és rengeteg a sérültje: a védelemből Philippe Mexes és Juan, a középpályáról pedig a hét végi, Palermo elleni bajnokin a nyakát meghúzó Daniele de Rossi hiányzik majd, és nem tudni, hogy a csapatkapitány Francesco Totti vállalni tudja-e a játékot - a hírek szerint a római csillag már megkezdte az edzéseket.

Forrás: AFP

Tottira nagy szüksége lenne az ezer sebből vérző Romának

Ami a vendégeket illeti, a román bajnokcsapat a szezon rajtja előtt már edzőt is váltott, és a kispadra az olasz Maurizio Trombetta került, aki hazájában szinte teljesen ismeretlennek számít: edzői karrierje során többnyire asszisztensként tevékenykedett, illetve az előző idényben az amatőr Sevegliano trénere volt.

A BL-ben kedden még egy gárda debütál: a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta, amelynek a Werder Bremen otthonában kell helytállnia. A német együttes még sohasem kezdte győzelemmel a Bajnokok Ligája csoportkörét, sőt, a legutóbbi négy alkalommal vereséggel nyitott - most viszont a ciprusiak ellen alighanem csak a három pont megszerzése lenne elfogadható a Werder számára.

Főleg, hogy az olimpia miatt a szezon elején hiányzott, és a klub vezetőségével konfliktusba keveredett Diego is kezd formába lendülni - a hét végi, Energie Cottbus elleni bajnokin bombagólt rúgott. A brémaiak sportigazgatója, Klaus Allofs azonban óva intette a drukkereket attól, hogy lebecsüljék a ciprusiakat: elmondása szerint alaposan feltérképezték az Anorthosziszt, és egy kiváló gárdát ismertek meg. A csoport másik mérkőzésén az Internazionale a Panathinaikosz vendége lesz, és a milánóiaknál abban bíznak, hogy a csapat jobban rajtol majd, mint az előző két idényben: tavaly a Fenerbahcétól, tavalyelőtt pedig a Sportingtól kaptak ki a nyitányon.

Van miben javulnia a Barcelonának is, hiszen a katalánok pocsékul kezdték a Primera División küzdelmeit, két forduló után nyeretlenül állnak a tabellán. Az új tréner, Josep Guardiola számára nagyon fontos lenne a győztes rajt a BL-ben, és valószínűleg részben a Sporting CP elleni mérkőzés miatt pihentette a hét végén Thierry Henryt, Andrés Iniestát és Lionel Messit is - igaz, utóbbi kettőt kénytelen volt becserélni. A portugálok ellen alighanem mindannyian ott lesznek a csapatban, Alekszandr Hleb viszont biztosan hiányzik majd, hiszen a hét végén bokasérülést szenvedett.

Forrás: AFP

Messi a Santander elleni bajnokin csak csereként lépett pályára, de a Sporting ellen ismét a kezdőcsapatban fut ki a Nou Camp gyepére

Az Atlético Madrid kedden tíz év után tér vissza a Bajnokok Ligájába, és rögtön egy rendkívül nehéz mérkőzéssel kezd: a "matracosok" a PSV Eindhoven ellen játszanak idegenben. A spanyol gárdából Maxi Rodríguez és Mariano Pernía egyaránt eltiltását tölti, a Diego Forlán, Sergio Agüero csatárkettős viszont alaposan feladhatja a leckét a hollandok hátsó alakzatának. A PSV-ben Dzsudzsák Balázs a hét végén végig a pályán volt, és remélhetőleg a BL-ben is ott lesz a kezdők között.

BL, csoportmérkőzések, 1. forduló, a keddi program (minden mérkőzés 20.45-kor kezdődik):
A csoport:
Chelsea (angol) - Girondins Bordeaux (francia)
AS Roma (olasz) - CFR Cluj (román)

B csoport:
Panathinaikosz (görög) - Internazionale (olasz)
Werder Bremen (német) - Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi)

C csoport:
Basel (svájci) - Sahtar Donyeck (ukrán)
Barcelona (spanyol) - Sporting Lisboa (portugál)

D csoport:
PSV Eindhoven (holland) - Atlético Madrid (spanyol)
Olympique Marseille (francia) - Liverpool (angol)