Vágólapra másolva!
Nyolc mérkőzéssel megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája idei csoportköre. Az első napon a kétfrontos francia-angol párharcot a szigetországiak nyerték, a Chelsea ugyanis hazai pályán 4-0-ra verte a Bordeaux-t, míg a Liverpool hátrányból állt fel Marseille-ben (1-2). Bemutatkozott két újonc is, a román CFR Cluj hatalmas meglepetésre 2-1-re nyert az AS Roma otthonában, míg a kiválóan védekező ciprusi Anorthoszisz Famaguszta 0-0-t ért el a sokkal esélyesebb Werder Bremen otthonában.

Bajnokok Ligája, 1. forduló, D csoport:
Olympique Marseille (francia) - FC Liverpool (angol) 1-2 (1-2)
Marseille, Vélodrome
v.: Konrad Plautz (osztrák)
Marseille: Mandanda - Bonnart, Hilton, Zubar, Taiwo - Cana, Cheyrou - Kone (Samassa, 75.), M'Bami (Valbuena, 41.), Ben Arfa (Ziani, 57.) - Niang
Liverpool: Reina - Arbeloa, Carragher, Skrtel, Dossena - Mascherano, Gerrard (Benajun, 69.), Lucas Leiva - Kuyt (R. Keane, 85.), Torres (Riera, 65.), Babel
gól: Cana (23.), illetve Gerrard (23., 32. - a másodikat büntetőből)

Oda-vissza verték egymást idegenben tavaly a Liverpool és a Marseille labdarúgói a Bajnokok Ligája 2007-2008-as csoportkörében, a franciák az Anfield Roadon meglepetésre 1-0-ra győztek, erre válaszul tavaly decemberben 4-0-ra győztek a Vörösök.

Minden idők legnagyobb hazai kupaveresége után a Marseille fogadkozott, ezúttal nem rohan bele ekkora pofonba. A hazaiak ennek megfelelően támadó csapatot raktak össze, papíron ugyan csak Niang jelentette az egyetlen csatárt, ám M'Bami pályára kerülés jelezte, akad még olyan labdarúgó, aki veszélyes lehet a kapura.

A vendégeknél ugyan Steven Gerrard, Fernando Torres és Javier Mascherano is sérüléssel bajlódott, ám természetesen a BL-re felépültek. Hat percig kellett várni az első veszélyes helyzetre, akkor Fernando Torres száguldott a bal szélen egészen az ötösig, ám Zubar szépen szerelte. Gerrard szögletét követően Torres fejelt, Mandanda résen volt.

Átvette a kezdeményezést a Marseille, Koné, Ben Arfa és Niang jól szervezte a játékot, a 14. percben utóbbi kapott kiváló labdát, ám körülményesen vette át, s ziccerben éles szögből a léc fölé bombázott. Válaszul a 15. percben Babel villant, ám hiába játszotta át magát a védőkön, 14 méterről a léc fölé lőtt. Egy perc múlva Gerrard lövését Mandanda bravúrral tolta szögletre a bal alsó sarok elől.

A gyors hazai támadások a 23. percben értek góllá, Cheyrou pazarul emelt a lesre játszó védők mögé, Carragher kicsit beragadt, így Cana egyedül indulhatott kapura, s ha már ekkora helyzetbe került, okosan lőtt Reina mellett a hálóba (1-0). Három perc múlva jött a válasz, Torres a 16-os jobb sarkától visszagurított, Gerrard pedig úgy nyesett kapura a labda alá, hogy az ötösön álló Mandandának esélye sem volt, így tétlenül nézte, ahogy a labda a hosszú, jobb sarokba hullott (1-1).

A 31. percben Carragher hosszú labdáját Babel a 16-oson belül érte utol, ahol Bonnart buktatta. A jogos büntetőt Gerrard a bal kapufa segítségével lőtte hálóba, ám Plautz játékvezető megismételtette. Gerrard nem esett kétségbe, ugyanoda lőtt (1-2). Egy perccel később Taiwo lapos passzát Niang centikkel pörgette a jobb kapufa mellé.

A második játékrészt Koné két helyzete vezette be, majd a 62. percben Hilton kísérletét védte biztosan Reina kapus. A 66. percben Koné pazarul sarkazott vissza az ötös jobb oldali sarkától, de a ziccerben érkező Ziani izomból kilőtte a labdát a lelátóra.

A 72. percben ismét Ziani lőtt 15 méterről, ugyanúgy és ugyanoda, mint korábban. A 76. percben Babel eldönthette volna a három pont sorsát, egy védőkről lecsorgó labdát hatalmas erővel akart a kapuba lőni 3 lépésről, ám a kivetődő kapust találta telibe. Két perccel később ismét a holland került ziccerbe, most már közelebb járt a gólhoz, ezúttal a jobb kapufa mentett.

A 89. percben Niang még az ötösről a jobb kapufa mellé fejelt, majd a 93. percben nagy ziccerben Reina jobb lábát trafálta telibe. Maradt a 2-1, a Liverpool Gerrard csodás góljának köszönhetően nyert, de a helyzetek alapján az iksz igazságosabb lett volna.

PSV Eindhoven (holland) - Atlético Madrid (spanyol) 0-3 (0-2)
Eindhoven, Philips-stadion
v.: Roberto Rosetti (olasz)
PSV: Isaksson - Salcido, Brechet (Rodriguez, 74.), Marcellis, Pieters - Mendez, Simmons, Culina (Bakkal, 46.), Amrabat - Koevermans, Afellay (Lazovic, 70.)
Atlético: Leo Franco - Perea, Ujfalusi, Heitinga, Antonio Lopez - Luis Garcia, Paulo Assuncao, Maniche (Banega, 65.), Simao - Forlan (Sinama Pongolle, 31.), Agüero (Raúl García, 63.)
gól: Agüero (9., 36.), Maniche (54.)

Remekül kezdte a mérkőzést a spanyol együttes, amely már a 9. percben vezetést szerzett. Egy jobb oldali akció végén Agüero a centerpozícióból, 5 méterről lőtt Isaksson kapujába (0-1). Átvette a mérkőzés irányítását a hazai együöttes, ám mit sem ért a 60 százalékos labdabirtoklás, meg a hat kapura lövés, ha a 36. percben ismét Agüero érkezett, bolondot csinált védőjéből, s ha már kapura fordult, akkor Isaksson szeme közé bombázva megrúgta második gólját (0-2).

Ott folytatta szünet után a spanyol együttes, ahol abbahagyta, gyors kontráival nem boldogult a PSV, az 54. percben Maniche kötényezte meg Isakssont (0-3).