Vágólapra másolva!

Döntetlennel kezdett a MU, Zenit-veréssel tért vissza a Juve

Szerdán a maradék négy csoport csapatai is bemutatkoztak a Bajnokok Ligája 2008/2009-es idényében. A legnagyobb várakozás a címvédő Manchester United Villarreal elleni találkozóját előzte meg, és bár Sir Alex Ferguson a nyáron elvágyódó és bokaműtéten átesett Cristiano Ronaldót is bevetette, az angol gárda gól nélküli döntetlenre végzett a spanyolok ellen. Az F csoportban a Bayern München Bukarestben nyert, a Fiorentina viszont hiába vezetett Gilardino duplájával Lyonban, a francia bajnok végül egyenlíteni tudott. Szintén pontot mentett az Arsenal, amely Kijevben majdnem ráfázott a sok kihagyott helyzetre, ám Gallas a 88. percben véghezvitte azt, ami a csatároknak addig nem ment. A H csoportban mindkét nagyágyú nyerni tudott, az elitligába hároméves száműzetés után visszatérő Juventus Del Piero szabadrúgásgóljával verte a Zenitet, míg a Real Madrid egy másik újoncot, a fehérorosz BATE Boriszovot fektetett kétvállra.

Bajnokok Ligája, 1. forduló, E csoport:
Manchester United (angol) - Villarreal (spanyol) 0-0
Manchester, Old Trafford
v.: Stark (német)
Manchester: Van der Sar - G. Neville, R. Ferdinand, Evans, Evra - Nani, Hargreaves (Anderson, 62.), Fletcher, Park (Cristiano Ronaldo, 62.) - Rooney, Tévez (Giggs, 82.).
Villarreal: Diego López - Angel, G. Rodríguez, Godín, Capdevila - Cani (Cazorla, 46.), Eguren, Edmilson, Pires (Ibagaza, 68.) - M. Fernandez, Guille Franco (J. Llorente, 77.).

Játszik-e Cristiano Ronaldo avagy sem? Ez a kérdés foglalkoztatta a Manchester United híveit, a portugál egész nyáron udvarolt a Real Madridnak, rabszolgának nevezte magát, végül mégis maradt az Old Traffordon, de bokaműtétje után egyelőre nem lépett pályára.

Sir Alex Ferguson a Villarreal ellen sem nevezte a kezdőbe a szélsőt, ellenben ott volt a pályára kifutó tizenegyben az a Gary Neville, aki századik alkalommal szerepelt a Bajnokok Ligájában. A védelem tengelyében Rio Ferdinand mellett a fiatal Jonny Evans feladata volt a Villarreal támadásainak elhárítása, Vidic így melegítőt húzott.

A túloldalon meglepetésre Marcos Senna, Ibagaza és Cazorla sem került be Manuel Pellegrini kezdőcsapatába, a chilei szakember a biztonságra szavazott, és a védelmet, valamint a középpályát erősítette meg, bár utóbbiban így is bőven elfért volna Senna, aki az Eb egyik legjobbja volt.

Kilenc perc telt el, amikor először került helyzetbe a címvédő, egy jobboldali szöglet után Diego Lopez csúnyán elszámolta magát, Ferdinandot viszont meglepe, hogy elékerült a labda, és csak kapkodva kapott bele, így odalett a lehetőség. Jó negyedórát kellett várni az újabb manchesteri helyzetre, Nani és Fletcher gurigázta ki a vendégvédelmet, majd a skót becsúszva Parkhoz továbbított, ám a koreai lövésébe Edmilson belelépett, így a labda az oldalhálóban pihent meg.

Pires révén a 28. percben jutott el először lövésig a Villarreal, a korábban az Arsenalnál is megfordult francia középpályás majdnem az alapvonalról próbálta meglepni Van der Sart, de a holland óriás a helyén volt. Szinte az ellentámadásból válaszolt a MU, Tévez életerős löketét Diego López tolta ki a jobb felső elől.

A félidő végén állandósult a Vörös Ördögök jelenléte a Villarreal kapuja előtt, Nani veszélyes beadása azonban mindenki előtt elsuhant, Rooney próbálkozását Diego López hatástalanította, Park pedig hiába reklamált büntetőt a Capdevilával történt találkozás után, Stark bíró kirúgást ítélt. A 45+1. percben még Rooney akarta megrúgni a nap gólját, a félpályáról emelt kapura, de fél métert tévedett. Így az első játékrész 0-0-val zárult, ami a statisztikusokat bizonyára nem lepte meg, mivel 2005-ben kétszer is gól nélküli döntetlent játszott egymással a két együttes.

A szünet után nyolc perc telt el, amikor először tört ki tapsviharban az Old Trafford népe, elkezdett ugyanis melegíteni Cristiano Ronaldo. A semmiből majdnem megszerezte a vezetést a Villarreal, egy jobboldali beadás után Guille Franco sarokkal, gyönyörű mozdulattal húzta a jobb kapufára a labdát. A 62. percben kettős cserére szánta el magát Ferguson, bejött Anderson és C. Ronaldo, utóbbi pattogós kapáslövéssel mutatkozott be, amit Diego López tett magáévá.

Forrás: AFP

Cristiano Ronaldo képen látható elszántsága sem volt elég a győzelemhez

C. Ronaldo remek ütempassza után Rooney száguldott a kapu felé, de önzetlenül begurított Téveznek, aki kicsit hosszan vette át a labdát, de így is kapura passzolt, Gonzalo Rodríguez pedig a gólvonalról mentett. Az utolsó tíz perc kezdetén két portugál összjátéka eredményezett hazai helyzetet, Nani adott be balról, C. Ronaldo pedig öt méterről bólintott a bal sarok mellé.

Aztán ismét az Aranycipős portugál volt az egyik főszereplő, jobbról küldte középre a labdát, a hosszú oldalon érkező Evans azonban bevetődve a jobb kapufára fejelt. Így a lécdöngetésben 1-1-re végeztek a felek, a 92 perces csata azonban 0-0-val ért véget, csakúgy mint a felek korábbi két randevúja.

Celtic (skót) - Aalborg (dán) 0-0
Glasgow, Celtic Park
v.: Trefoloni (olasz)
Celtic: Boruc - Hinkel, Caldwell, McManus, Naylor - S. Brown, Nakamura, B. Robson, Maloney (Vennegoor of Hesselink, 72.) - McDonald (McGeady, 63.), Szamarasz.
Aalborg: Zaza - Beauchamp, Olfers, M. Jakobsen, Ma. Pedersen - Augustinussen - Curth (L. Nielsen, 86.), A. Johansson, Risgard, Enevoldssen - Saganowski.
piros lap: Beauchamp (80., Aalborg)

Erősen kezdtek a csapatok a Celtic Parkban, a hazaiak részéről Nakamura tüzelt a léc fölé, a túloldalon Michael Jakobsen szabadrúgása kerülte el kevéssel Boruc kapuját. Az Aalborg nem állt be védekezni, egy előrevágott labdára Curth rajtolt, McManust lesprintelte, de ziccerben mellélőtt.

Félóra telt el, amikor Olfers bántotta Maloneyt az Aalborg 16-osán belül, Trefoloni spori büntetőt ítélt, ám Barry Robson középre rúgta a labdát, és Zaza kapus lábát találta el. Lendületben maradt a Celtic, és a kihagyott büntető után is közel járt a gólszerzéshez, egy kavarodás végén Szamarasz csapott le a labdára, de centikkel a léc fölé bombázott.

Forrás: AFP

A meccs kulcspillanata: Zaza kivédi Robson büntetőjét

A gól nélküli első félidő után a Celtic nagy rohamot indított a három pont megszerzéséért, Nakamura szabadrúgását azonban Zaza védte, aztán Scott Brown gólját minősítette lesnek a bíró, a visszajátszás alapján tévesen. Szamarasz kétszer is helyzetig verekedte magát, de előbb Zaza fogott ki rajta, majd lövés helyett cselezni akart, így a védők szerelni tudták.

A hajrában megfogyatkozott a dán gárda, igaz, Trefoloni ismét hibázott, mivel a Szamarasszal szemben szabálytalankodó Jakobsen helyett Beauchampot állította ki, de a létszámfölény sem volt elég a Celticnek, mivel az UEFA-honlapon a mezőny legjobbjának választott Zaza bravúrral kiszedte Nakamura felső sarokba tartó szabadrúgását.