Vágólapra másolva!
A szezon máris két edzőváltást hozott az angol első osztályban, és míg a Newcastle Unitednél nem találták meg Kevin Keegan utódját, addig a West Ham Unitednél kinevezték Gianfranco Zolát. Ezzel tovább csökkent a Premier League-ben dolgozó angol szakvezetők száma, és a topligák közül itt tevékenykedik a legkevesebb hazai edző.

Az előző idényben megkezdődött trend a jelenlegi szezonban is folytatódik a Premier League-ben: a 2007-2008-as pontvadászatban szokatlanul sok edzőcsere történt az angol élvonalban, és most három forduló után már két klub is menedzsert váltott. A Newcastle Unitednél Kevin Keegan mondott le a posztjáról, és helyettesét egyelőre még nem nevezték ki (sőt, a legutóbbi hírek szerint nincs kizárva, hogy a Hatalmas Egér mégis csak marad a Szarkáknál), a West Ham Unitednél viszont a héten bemutatták az Alan Curbishley helyére érkezett szakembert.

A Kalapácsosok választása az olasz Gianfranco Zolára esett, annak ellenére, hogy az egykori kiváló futballistának semmilyen vezetőedzői tapasztalata nincsen: eddig az olasz U21-es válogatott pályaedzőjeként tevékenykedett.

Arról nem is beszélve, hogy Zolának a Premier League-ben való munkához szükséges végzettsége sincsen meg. A szabályok értelmében ehhez ugyanis UEFA Pro Licence szükségeltetik, de Zolának még A-licence sincsen, csupán B-licenccel rendelkezik. Mindez azonban nem akadályozta meg a West Hamet abban, hogy szerződtesse a népszerű taljánt, aki a hét végén még nem ült le a csapat kispadjára a West Bromwich Albion elleni bajnokin (ezen a találkozón a tartalékgárda edzője, Kevin Keen irányította a londoniakat), miközben a klubvezetés azon dolgozik, hogy speciális engedélyt szerezzen Zolának.

Aligha kétséges, hogy ezt meg fogják kapni, hiszen a múltban már több klub is hasonlóan járt el: az első a sorban még Glenn Roeder volt, a Newcastle United mestereként; majd a Middlesbrough FC edzője, Gareth Southgate; a nyáron pedig a Blackburn Rovers élére kinevezett Paul Ince is ennek köszönhetően vállalhatott munkát a Premier League-ben.

Az engedélyhez egyébként az is szükséges, hogy a klub, illetve a szakember záros határidőn belül vállalja a Pro Licence megszerzését, ami Zola esetében leghamarabb csak 2010-ben történhet meg, hiszen előbb még a B-licencet is be kell gyűjtenie - és közben természetesen a napi munkát is el kell végeznie a West Hamnél.

A londoniaknak Zola mellett egyébként több jelöltjük is volt a kispadra, akikben közös, hogy egyikük sem angol: esélyes volt az állásra a skót John Collins, a dán Michael Laudrup, a horvát Slaven Bilic és az olasz Roberto Donadoni is. Mivel a távozó Curbishley angol, Zola kinevezése egyben azt jelenti, hogy tovább csökkent a hazai menedzserek száma a Premier League-ben.

Jelenleg mindössze nyolc klubnál dolgozik angol szakvezető (ez a mezőny 40 százalékát jelenti), ráadásul az élcsapatoknál szinte kizárólag külföldiek tevékenykednek: a Chelsea-nél a brazil Luiz Felipe Scolari, a Liverpoolnál a spanyol Rafa Benítez, az Arsenalnál a francia Arsene Wenger, a Manchester Unitednél pedig a skót Sir Alex Ferguson.

Persze ha figyelembe vesszük, hogy Anglia, mint ország nem létezik, hanem az Egyesült Királyság része, akkor máris kicsit kedvezőbb a helyzet, hiszen a nyolc angol mellett még két-két skót és walesi és egy északír mester is akad a Premier League-ben - de futball szempontjából ők külön nemzetnek számítanak.

A topligák közül az angol élvonal a hazai edzők számát tekintve egyértelműen az utolsó helyen kullog, hiszen a legrangosabb európai pontvadászatok közül mindenhol több hazai mester dolgozik. A Bundesligába 18-as mezőnyében jelenleg hat külföldi szakvezetőt találhatunk, vagyis a klubok 61 százaléka alkalmaz hazai mestert - az élcsapatok közül a Schalkénél és a Hamburgnál tevékenykedik "légiós" tréner, mindkét helyen holland (Fred Rutten, illetve Martin Jol).

A francia Ligue 1 és a spanyol Primera División csapatainak egyaránt 80 százalékánál dolgozik otthoni tréner, mind a két bajnokságban négy-négy külföldi edzőt találhatunk. Igaz, Spanyolországban a legutóbbi szezon első négy helyezettje közül háromnál is külföldi szakvezető tevékenykedik: a bajnok Real Madridnál a német Bernd Schuster, a második Villarrealnál a chilei Manuel Pellegrini, a negyedik Atlético Madridnál pedig a mexikói Javier Aguirre - tovább bonyolítja a helyzetet, hogy utóbbi kettő azért spanyol nyelvterületről származik.

A hazai edzők szempontjából viszont egyértelműen a Serie A áll a legjobban, hiszen az olasz pontvadászatban egyetlen külföldi mestert találhatunk. Aki viszont a bajnokcsapatnál dolgozik, és igazán különleges: az Internazionale kispadján a portugál José Mourinho ül.

www.infosport-focivilag.hu