Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája történetében korábban mindössze egyszer fordult elő, hogy magyar csapat (a Ferencváros) kvalifikálni tudta magát a csoportkörbe. Az 1995-96-os bravúr óta csak annyi részsiker jutott, hogy egy-egy játékosért izgulhassunk. Idén sincs másképp... pontosabban mégis! A csoportkörben ugyanis ott található a CFR Cluj együttese, a kolozsváriak tulajdonosa pedig nem más, mint a sepsiszentgyörgyi születésű vállalkozó, Pászkány Árpád.

A kolozsvári CFR 1907 Cluj labdarúgócsapatát 1907-ben alapították, 1969-1976 között szerepelt a csapat a román A ligában, majd 2004-ben jutott be oda ismét. Újkori fénykora egyértelműen egy magyar származású vállalkozónak, Románia egyik leggazdagabb emberének, Pászkány Árpádnak köszönhető.

Erdély Abramovicsa. Ezzel a jelzővel (is) illetik a kolozsvári üzletembert, aki az orosz üzletemberhez hasonlóan a futballból is kiveszi a részét. Ha nem is olyan mennyiségű pénzt fektet be, mint az orosz mágnás a Chelsea-be, azért nem panaszkodhat.

Mintegy 50 millió dolláros vagyonával Románia hatodik leggazdagabb magyarja, pénzügyi tekintetben tagja az ország 300-as elitmezőnyének.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a csőd szélén álló klubot, a csapat fél év alatt a harmadosztályból a B ligába jutott, újabb két év után, a 2004-2005-ös szezonban következett az élvonal, annak is a 11. helye. És ezzel még nem volt vége, a következő évad ötödik helyét bronzérem, idén tavasszal pedig aranyérem követte. A kolozsvári csapat csúcsra ért.

Az sem zavarta a csapatot, hogy a rivális Steaua mindenese, Gigi Becali mindet elkövetett annak érdekében, hogy a csapatot ellehetetlenítse. Kenőpénzek, bundavádak, kilátásba helyezett büntetések tarkították útját, az utolsó fordulóban 1,7 millió eurót ajánlott fel a másik kolozsvári együttesnek, az CFM Universitatea Clujnak, ha győz.

A mérkőzést végül a CFR egy büntetőből szerzett góllal megnyerte, majd behúzta a kupaelsőséget is.

Ahogy a Hargita megyei Új Kelet című lap fogalmazott, a román nacionalisták következetesen "magyar csapatnak" nevezik a CFR-t, és dühösen szemlélték a menetelését, bajnoki sikerét. "Ne iau ungurii campionatul!" - "Elveszik a magyarok a bajnokságunkat", mondták. A CFR-ben viszont nincs egyetlen magyar játékos sem, igaz, román is csak elvétve.

A BL-rajt szebb nem is lehetett volna - Rómában 2-1-re nyert a Cluj:

http://www.dailymotion.com/swf/k7tGqZvEJsPgEpLOHH&related=1


Az Új Magyar Szó szerint idén több mint tízmillió eurót költött a klub játékosvásárlásra. A 2008-2009-es idényre előteremtett teljes költségvetés eléri a 25 millió eurót, vagyis a Pászkány által eddig költött összeg közel felét (a ProSport lapnak nyilatkozó üzletember azt mondta, hogy mindent összevetve körülbelül 55 millió euróba került eddig a csapat).

Egyelőre azonban a CFR euróözönre számíthat, biztos bevételei közel 12 millió euróra tehetők jövőre, az összeg nőhet, ha sikerül pontokat is gyűjtögetni a BL-csoportban. A tervek szerint két-három év múlva megpróbál a csapat kijutni a csoportokból, addig igyekszenek "a lehető legjobb teljesítményt nyújtani".

A klub várható bevételei (2008-2009)
Tévéközvetítési jogok a hazai bajnokságra: 3 354 471 euró
A BL-csoporba való bejutás: 2 000 000 euró
Bónusz a hat mérkőzésre: 2 400 000 euró
Tévéközvetítési jogok a BL-mérkőzésekre: 4 000 000 euró
Pontszerzési jutalom pontonként: 150 000 euró
Jegyeladási bevételek: 100 000 euró
ÖSSZESEN: 12 004 471 euró


Strukturális fejlesztésekben sincs hiány, szeptemberre elkészült az új stadion, amely Románia legmodernebb futballpályája lett, s 23 500 személy befogadására képes.

Iuliu Muresan, a CFR elnöke szerint ezzel sem fejeződik be a fellegvári aréna modernizálása, a jövő nyáron be akarják fejezni a pálya körbezárását, ezért megépült a Gépész utcai kapu mögötti lelátó is, illetve kitöltik a sarkoknál levő üres helyeket is, így 25-26-ezerre nő a nézőhelyek száma. A felújítások teljes költségei meghaladják a 25 millió eurót, ebben azonban a város felőli kapu mögött tavaly megépült lelátó ára is benne van. A költségeket kizárólag a klub részvényesei állták.

A CFR 1907 Cluj kerete:
Kapusok:
Nuno Claro (portugál), Lars Hirschfeld (kandaia/német), Eduard Stancioiu
Védők: Tony (portugál), Cristian Panin, Gabriel Muresan, Hugo Alcantara (brazil), Cadú (portugál), De Sousa (brazil), Alvaro Pereira (uruguayi), Darin Toma, Manuel Jose (portugál), Diarrassouba Viera (elefántcsontparti)
Középpályások: Sixto Peralta (argentin), Eugen Trica, Cristian Sanchez Prette (argentin), Alin Minteuan, Juan Culio (argentin), Emmanuel Kone (elefántcsontparti), Dani (portugál), Andre Filipe Leao (portugál)
Csatárok: Sebastián Dubarbier (argentin), Yssouf Koné (elefántcsontparti), Ciprian Deac, Didi (brazil), Diego Ruiz (argentin), Gustavo Oberman (argentin), Lacina Traore (elefántcsontparti)