Vágólapra másolva!
2016-tól az eddigi 16 helyett 24 válogatott részvételével rendezik meg a kontinensbajnokságokat, többek között erről is határozott pénteken az Európai Labdarúgó szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága.

Az új rendszerű Eb-n a fináléban hat négyes csoportban kezdődnek a küzdelmek, mindegyik négyesből az első két-két helyezett, illetve a négy legjobb harmadik jut tovább. A kontinenstornákon az eddigi 31 helyett 51 meccsre kerül sor.

Az Eb-selejtezőket változatlanul ötös, illetve hatos csoportokban kívánja megrendezni az UEFA, de ezek pontos kiírását később ismerteti az európai szövetség.

"Rengeteg indokkal magyarázható a létszámbővítés" - mondta Michel Platini, az UEFA elnöke a döntés után. "Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem fog csökkenni a színvonal, a mostani 16 résztvevő mellett is tudtam volna mondani még nyolc olyan gárdát, amelyik hasonló játékerőt képvisel."

Az Európa-bajnokságok történetében 1980-ban volt az első változás, amikor megduplázták az addigi négy csapatos létszámot. Egészen 1996-ig nyolc csapat vett részt a tornán, majd Angliában debütált a tizenhatos mezőny.

A baljós hírek ellenére a végrehajtó bizottság nem vette el a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát Lengyelországtól és Ukrajnától. Michel Platini, az UEFA elnöke a vb döntése után jelezte a 2012-es torna házigazdáinak, hogy semmi esetre sem érezhetik magukat biztonságban.

"Ha Kijevben és Varsóban nem készülnek el időben a stadionok, akkor másik házigazdát kell keresnünk - mondta a sportvezető. "Ezenkívül gyorsítani szükséges az autópályák, szállodák és repülőterek építésének ütemén is."

Platini hozzátette: elképzelhető, hogy a tervezett nyolc helyett csak hat városban lesznek mérkőzések, de - mint mondta - mindezzel csak akkor érdemes foglalkozni, ha a két fővárosban elkészültek az arénák.