Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokság hétközi fordulójában az FC Internazionale a vártnál nehezebben, csak 1-0-ra győzte le a Leccét, de a találkozó mégis emlékezetes marad a milánói szurkolók számára. Ez volt ugyanis a 600. mérkőzése a klub színeiben az argentin Javier Zanettinek. Ez különösen nagy szám, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egy légiósról van szó - Zanetti esete ebből a szempontból szinte példátlan a mai futballban.

Az argentin játékos a Banfield együttesétől érkezett az FC Internazionaléhoz 1995 nyarán, és a Serie A-ban a Vicenza ellen mutatkozott be. Az azóta eltelt több, mint 13 esztendőben Zanetti mérkőzést is alig hagyott ki, mindössze három olyan szezon volt, amelyben 30-nál kevesebb bajnoki találkozón játszott, így ennek köszönhető, hogy sikerült ezt a mérkőzésszámot elérnie. A klub örökranglistáján így már csak ketten előzik meg: Giacinto Facchetti 634, míg Giuseppe Bergomi (aki Zanetti első Serie A-s bajnokiján szintén a pályán volt) 758 mérkőzésen szerepelt. Facchettit az argentin szinte biztosan megelőzi, könnyen lehet, hogy ez már ebben a szezonban megtörténik.

A sportág históriájában nem sok olyan futballistát találunk, aki 600 mérkőzést játszott volna egyetlen klub színeiben, olyat pedig, aki ezt légiósként érte volna el, szinte egyáltalán nem. Bizonyos értelemben a Manchester United szélsője, Ryan Giggs tartozik ebbe a kategóriába, hiszen ő walesiként szerepel egy angol egyesületben - az ő esete azonban speciális, hiszen ezt a megkülönböztetést csak a labdarúgásban szokás megtenni. A walesi futballista már 765 tétmérkőzésen játszott a MU-ban, és ezzel ő tartja a klubrekordot. Ami a "valódi" légiósokat illeti, a Vörös Ördögöknél Peter Schmeichel viszi a prímet, de ő is "csak" 398 tétmérkőzésig jutott a klubnál nyolc év alatt. Az Arsenalnál hasonló a helyzet: a klubrekordot az ír David O'Leary tartja 722 találkozóval, a csatornán túlról érkezett focisták közül pedig Dennis Bergkamp áll az élen, a holland támadó 11 év alatt 423 találkozón játszott az Ágyúsoknál. A Liverpoolnál a finn Sami Hyypiä 448 összecsapásnál tart, amit kilenc év alatt teljesített.

Zanettihez hasonlóan hosszú légióskodást valamelyik európai sztárklubnál utoljára Roberto Carlos teljesített. A brazil balhátvéd egykoron az argentinnal együtt érkezett az Interhez, de egy évvel később, azaz 1996-ban a Real Madridhoz szerződött, és egészen 2007-ig ott is maradt, vagyis több, mint tíz éven keresztül légióskodott Spanyolországban. Ez idő alatt 527 tétmérkőzésen húzta fel a blancók mezét, amit egyetlen külföldi labdarúgó sem tudott eddig felülmúlni a Realnál - és belátható időn belül nem is fog. A Barcánál a légiósok közül a rekordtartó az a Luis Figo 377 mérkőzéssel, akinek barcelonai szereplése meglehetősen dicstelen véget ért - hiszen átigazolt a Real Madridba...

Az Inter jelenlegi csapatkapitányához hasonló hosszúságú karriert Olaszországban sem futott be senki légiósként. A másik milánói együttesnél, az AC Milannál a külföldi labdarúgók közül a legtöbb találkozót az ötvenes évek sztárja, a svéd Niels Liedholm játszotta, aki 13 éven keresztül futballozott a rossoneróknál, és ez idő alatt 394 mérkőzésen szerepelt. A csapat jelenlegi focistái közül Andrij Sevcsenko 300, Clarence Seedorf pedig 289 meccsen jutott szóhoz. A Juventusnál két mostani futballista, Pavel Nedved és David Trézéguet ebben a szezonban át fogja venni a vezetést a klub örökranglistáján a légiósok között, jelenleg azonban még egy hatvanas évekbeli labdarúgó mondhatja el magáról, hogy a legtöbb meccset játszotta a torinóiaknál: a spanyol Luis del Sol, aki 1962 és 1970 között 294 találkozón húzta fel a Zebrák mezét. Az AS Roma egykori brazilja, Aldair a klubnál eltöltött évek számát tekintve ugyan megközelíti Zanettit, hiszen 13 évig szolgálta a Farkasokat, de ez alig 350 találkozóra volt elegendő.

www.infosport-focivilag.hu