Társoldalunk:

Ezernél is többen búcsúztak Illovszky Rudolftól

2008.10.10. 16:46

Ezernél is több rokona, barátja, játékostársa, tanítványa, szurkolója kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőben Illovszky Rudolfot, a Vasas és a magyar labdarúgás szeptember 23-án elhunyt legendáját.

A római katolikus szertartás előtt a ravatalnál 8-10 fős csoportokban, néma főhajtással búcsúzhattak el a kiváló futballistától és edzőtől a rá emlékezők. Többek között lerótta kegyeletét Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Dunai Antal, Várhidi Pál, Albert Flórián, Mészöly Kálmán korábbi kitűnő labdarúgók, továbbá Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kisteleki István és Elbert Gábor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke és főtitkára, valamint Orbán Viktor korábbi miniszterelnök és Deutsch Tamás volt sportminiszter.

Az MLSZ nevében Szepesi György, a Vasas részéről Katona Máté búcsúzott el a 86 évet élt mestertől. A kiváló szpíker csodás játéktudása mellett Illovszky emberi nagyságát, megtörhetetlen kitartását és lelkesedését méltatta. Katona kiemelte klubhűségét, s hogy az ő személye adott erőt akkor is a Vasas-családnak, amikor a labdarúgócsapat megszűnt, ő volt az, aki bízott szeretett együttesének feltámadásában.


A gyászszertartáson az idősebbek könnyeikkel küszködve hallgatták a beszédeket, a fiatalabbak pedig piros-kék sáljukat szorítva mély tisztelettel adóztak a Vasas halhatatlanja, az angyalföldi klub stadionjának névadója előtt. Mielőtt végső nyugalomra helyezték volna a sportembert, a koporsót borító Vasas-zászlót a csapat jelenlegi tagjai levették és összehajtották, hogy a klub örökre megőrizze Illovszky Rudolf emlékét.

Forrás: MTI

A szakember háromszor játszott a válogatottban, s még aktív futballistaként kezdett el edzősködni a Vasas serdülőcsapatánál. Játékosként is az angyalföldi klubot erősítette, 270 bajnoki mérkőzésen 87 gólt szerzett. Kétszer volt szövetségi kapitány - 1966 és 68, valamint 1971 és 74 között -, s az ő irányításával lett ezüstérmes a válogatott az 1972-es müncheni olimpián, illetve negyedik ugyanebben az évben a belgiumi Eb-n.

Az angyalföldiekkel edzőként kétszer nyert Közép-európai-kupát, négyszer pedig magyar bajnokságot. Érdemei elismeréseként 2002 óta az ő nevét viseli a Vasas Fáy utcai stadionja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK