Vágólapra másolva!
Egy félidőt átaludt a labdarúgó-válogatott Albánia ellen, szerencsére a szünetben sikerült felébredni, s megszerezni a vb-selejtezősorozat első magyar győzelmét. A 2-0-s sikert Torghelle Sándor és Juhász Roland egy-egy szép fejes találata eredményezte.

Eredmény, vb-selejtező, 1. csoport:
Magyarország - Albánia 2-0 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző
v.: Claudio Circhetta (svájci)
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár - Halmosi, Dárdai, Dzsudzsák - Hajnal (Buzsáky, 61.) - Huszti (Vadócz, 86.), Torghelle (Rudolf, 93.)
Albánia: Beqaj - Beqiri (Kapllani, 74.), Curri, Dallku, Vangjeli (Hyka, 54.; Bulku, 83.) - Cana, Duro, Agolli, Lala - Skela, Bogdani
gól: Torghelle (49.), Juhász (81.)

A magyar labdarúgó-válogatott szomba estig háromszor mérkőzött Albániával, s még veretlen volt, sőt gólt sem kapott. A mérleg két győzelem és egy döntetlen, a gólkülönbség pedig lehengerlő: 15-0.

A két csapat 1947-ben, Budapesten csapott össze, akkor a mieink Zsolnai, Egresi és Deák góljaival 3-0-ra győztek. Egy évvel később az albánok hazai pályán megúszták kapott gól nélkül, az a mérkőzés 0-0-ra végződött. 1950-ban aztán leiskoláztuk Albániát, a budapesti találkozón Puskás és Budai II négy-négy gólt szerzett, Palotás és Kocsis pedig kettőt-kettőt, így alakult ki a kiütéses, 12-0-s végeredmény.

A mostani helyzet annyiban volt másabb, hogy a harmadik forduló előtt meglepetésre Albánia vezette a csoportot, miután Tiranában döntetlent játszott a svédekkel, s megverte a máltaiakat. Az Erwin Koeman vezette magyar csapat ellenben csupán gól nélküli döntetlenre végzett Dániával, s 2-1-re kikapott Svédországban.

A magyarok kezdőcsapatában ismét helyet kapott Torghelle Sándor, a jobblábas Bodnár László a bal oldalra került (noha Dzsudzsák, Huszti és Halmosi jóvoltából akadt elég ballábas), a kapuba pedig az a Fülöp Márton állhatott, aki a szezon során mindössze egy tétmérkőzésen védett eddig.

Jó panelszövegként csak azt lehetet elmondani az első 10 percről, hogy kóstolgatták egymást a felek. A védelmek visszazártak, középpályán folyt a játék, az biztos, a magyarok nem rontottak neki az ellenfélnek. Az első kapura lövést a vendégek jegyezték, Bogdani 18 méteres próbálkozását Fülöp védte vetődve a bal alsó sarok előtt.

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

Válaszként előbb Halmosi lépett ki nagy helyzetben, de az alapvonal közeléből úgy adott be, hogy mindenki felett elszállt a labda, majd Hajnal emelt trükkösen, de Beqaj mentett. A 12. percben Dárdai lőtt a jobb kapufa mellé. Megilletődötten játszott az együttes, annyira talán nem kellett volna tartani az albánoktól, hogy támadás is alig menjen az ellenfél kapuja irányába.

Arie Haan kapitány elégedetten nézhette tanítványait, a 26. percben Skela lőtt 28 méterről, a labda messzire elkerülte a magyar kaput. A 36. percben már jobban célzott a Cottbus légiósa, a szépen levett labdát 18 méterről, a kint álló Fülöp felett a lécre bombázta.

A 44. percben Bodnár kapott álompasszt, ám ziccerben, mire lőtt volna, beérték, s szerelték az albánok. Az első félidő magyar játéka több volt, mint tragikus: hazai pályán nem támadni elképesztő hiba, pláne akkor, ha az ellenfél "csak" Albánia...

Csere nem történt a szünetben, úgy tűnt, mindenki elégedett a látottakkal. A 48. percben Dzsudzsák kerülhetett volna lövőhelyzetbe, de lelopták lábáról a labdát a védők, s hiába nyargaltak öten is a magyar kapu felé, Bogdani és Skela elszórakozták a lehetőséget.

Az ellentámadásból jött a válasz, az első igazi helyzetből megszerezte a vezetést a magyar együttes. Huszti a bal oldali szögletzászló közeléből, hannoveri csapattársa, Lala mellől adott középre, a rövid sarokra Torghelle érkezett, s szépen fejelt Beqaj fölött a kapuba (1-0). Arie Haan azonnal cserélt, a védő Vangjeli helyére Hyka állt be az 54. percben.

Forrás: MTI
További képekért kattintson a fotóra!

Mintha kicserélték volna a magyar csapatot, a gól feloldotta az 50 perces görcsöt. Az 58. percben Dzsudzsák bal oldali beadására ismét Torghelle érkezett, aki csukafejessel csúsztatott a jobb felső sarok mellé. A 60. percben Agolli 15 méterről középre lőtt, Fülöpnek nem okozott gondot. Három perccel később Huszti 22 méteres, lapos löketét fogta Beqaj. A 73. percben ismét Torghelle villant, 14 méteres kapáslövése a léc fölött szállt el.

A 75. percben Huszti jobbról, 25 méterről kapura csavart szabadrúgását védte Beqaj, két percel később a hannoveri magyar ugyanonnan nem lőtt, hanem a hosszú sarok felé csavart, Juhász viszont nem tudta a középen üresen érkező Torghelle elé bólintani a labdát. A 79. percben Halmosi lőtt a bal alsó sarok mellé.

A 81. percben egy bal oldali szögletrúgást követően Juhász 5 méterről fejelt, a labda Beqaj lábai között vánszorgott a hálóba (2-0). Két perccel később Agolli majd' 40 méterről lőtte telibe a felső lécet. A 89. percben Dzsudzsák lőtt 22 méterről, Beqaj magabiztosan hárított.

Az értékelhetetlen első félidő után kiváló játékot mutatott be a válogatott, amely megérdemelten győzött 2-0-ra, megszerezve ezzel a 2010-es világbajnoki selejtezősorozat első magyar sikerét. A csapat szerdán Málta ellen idegenben folytatja szereplését.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "A második félidőben feljavult a játékunk, az első 45 perc miatt csalódott vagyok. Hétfőtől csak a Málta elleni szerdai, idegenbeli világbajnoki selejtezőre koncentrálunk. Köszönöm a szurkolóknak, hogy ilyen sokan eljöttek biztatni minket, nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek a lelátón."

Arie Haan, az albán válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidő alapján nem hittem volna, hogy kikapunk. Nem volt két gól különbség a csapatok között, gratulálok a magyaroknak a győzelemhez."

Az állás:

1.Dánia321-6-27
2.Svédország312-2-15
3.Portugália31116-34
4.Magyarország31113-24
Albánia31113-24
6.Málta3--30-100