Vágólapra másolva!
Nem sok babér termett a vendégcsapatoknak a szombaton lejátszott, európai vb-selejtezőkön, hiszen a 24 találkozóból mindössze három összecsapáson született vendégsiker - és ezek a mérkőzések mind a papírformának megfelelően alakultak. A rangadókon a döntetlen eredmény volt a leggyakoribb, hiszen Portugália és Svédország, Ukrajna és Horvátország, Bulgária és Olaszország, valamint Románia és Franciaország is egy pontot szerzett.

Utóbbi találkozón kis híján meglepetés született, hiszen a házigazda román együttes bő negyedóra elteltével már 2-0-ra vezetett, de a gallok innen is egyenlíteni tudtak - és ezzel lehet, hogy megmentették szakvezetőjüket, Raymond Domenecht a menesztéstől.

A szövetségi kapitány szokásához híven megint hozott pár meglepő döntést a kezdő tizenegyet illetően, amelyek közül talán Karim Benzema kihagyása volt a legkevésbé érthető, igaz, Domenech hamar belátta, hogy ez a húzás nem jött be, és már a 38. percben becserélte a lyoniak támadóját.

Ekkor már 2-1 volt az állás, vagyis a csapatok sokkal jobban futballoztak, mint az Európa-bajnokságon, ahol egy pocsék színvonalú, gól nélküli döntetlent hoztak össze. A hazaiak második találata (amit a középhátvéd Dorin Goian fejelt) egyébként a román válogatott történetének 1000. gólja volt, azonban keleti szomszédaink ennek nem tudtak felhőtlenül örülni, hiszen a második félidőben kicsúszott a kezükből a győzelem: a francia középpályás, Yoann Gourcuff karrierje első találatát érte el a nemzeti tizenegyben.

Ebben a csoportban egyébként rendkívül komplikált a helyzet, mert három kör után már nincs veretlen csapat, köszönhetően annak, hogy az első két találkozóját nagy meglepetésre megnyert litván együttes simán kikapott Szerbiában - a hazai együttes középpályása, Dejan Stankovic 75. válogatottságát ünnepelte győzelemmel. Ráadásul a korábban a franciákat legyőzött osztrákok szégyenszemre nem bírtak a feröeriekkel - a jelek szerint Ausztria válogatottjának a szigetország csapata lett a mumusa, hiszen a feröeriek 1992-ben világszenzációt okoztak a sógorok legyőzésével.

A magyar válogatott csoportjában a portugálok és a svédek nem bírtak egymással, és mivel a meccsre Stockholmban került sor, így ennek az eredménynek a luzitánok örülhettek jobban. A mérkőzést a két világklasszis, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic párviadalaként harangozták be, de ezúttal egyik támadó sem villogott, jobbára a mezőnymunkából vették ki a részüket. Igaz, Cristiano Ronaldó az utolsó bő 20 percben középcsatárt játszott, ami már az Eb-n sem nagyon ment neki, de Carlos Queiroz mégis előretolta őt a hajrára. Mivel a dánok magabiztosan verték Máltát, így átvették a vezetést a csoportban.

Nem született gól Szófiában sem, ahol egy igen csak felforgatott összeállítású olasz válogatott szerzett pontot. Marcello Lippi nem kis meglepetést okozott azzal, hogy kihagyta a kezdők közül Luca Tonit, viszont betette az együttesbe az Udinese csatárát, Simone Pepét, illetve a Fiorentina középpályását, Riccardo Montolivót.

A squadra azzurra tulajdonképpen nem játszott rosszul, kapusának, Marco Ameliának a 87. percben kellett először védenie, és a talján futballfelfogást ismerve az idegenbeli pontszerzést Lippi sikerként könyveli el - na meg azt is, hogy mind a két újonca (Pepe mellett a második félidőben becserélt Giuseppe Rossi is először húzhatta fel a címeres mezt) jól játszott. A védelemben Fabio Cannavaro viszont már 119. alkalommal volt válogatott, és egyre közelebb kerül Paolo Maldini rekordjához - amely 125 találkozót jelent.

A szófiai összecsapás összefoglalója:

http://www.youtube.com/v/vL8-2Q-43EI&hl=en&fs=1


Harkivban sem láthattak gólt azok a szurkolók, akik kilátogattak az Ukrajna-Horvátország összecsapásra. Ez a döntetlen inkább a hazaiak számára hízelgő, hiszen a vendégcsapatnak sokkal több helyzete volt, azonban az ukrán kapus, Andrij Pjatov mindent hárított. Egy félidőn keresztül a Wembleyben sem esett találat, és ez már sokkal nagyobb szenzációt sejtetett, hiszen az angolok ellenfele Kazahsztán volt, és a vendégek a második játékrész elején még jobban ráijesztettek a háromoroszlánosokra. A kazah helyzetek azonban kimaradtak, Anglia pedig büntetett, így a végeredmény 5-1 lett, Fabio Capello gárdája így három kör után 100%-os.

Az angol-kazah meccs góljai:

http://www.youtube.com/v/K8fojAZ4fEU&hl=en&fs=1


Ez még két válogatottra igaz: Görögország és Spanyolország nemzeti együttesére. A hellének Moldova ellen nyertek 3-0-ra, és így nem csak hogy hibátlan a mérlegük, de még csak gólt sem kaptak az eddigi három meccsükön - ám ugyanez a spanyolokra is igaz, akik Észtországban diadalmaskodtak ugyancsak 3-0-ra. Sőt: a hispán nemzeti tizenegy a legutóbbi hét mérkőzésén egyáltalán nem kapott gólt, és ezzel a meccsel már 26 találkozóra rúg veretlenségi sorozata.

A meccs érdekessége, hogy a három spanyol gólból kettőt is hátvédek szereztek (Carles Puyolnak ez volt a második találata a címeres mezben), de természetesen David Villa is eredményes volt, aki eddig mindhárom selejtezőn betalált. A hét vége legjobb meccsét Dortmundban rendezték, ahol Németország egy rendkívül színvonalas találkozón 2-1-re legyőzte az oroszokat. Mind a két csapat támadó felfogásban lépett pályára, és ennek eredménye egy hatalmas iramú összecsapás lett, amelyen rengeteg helyzet alakult ki - és ezeket a hazaiak használták ki jobban.

A német-orosz meccs összefoglalója:

http://www.youtube.com/v/21xJVMfedC4&hl=en&fs=1


A Nationalelfnek a második félidőben ugyancsak izgulnia kellett a három pont miatt, de a szbornaja nem tudott egyenlíteni: hol a válogatottban most debütált német kapus, René Adler, hol pedig a kapufa állta az oroszok útját. A csoportban így a papírforma-győzelmet arató walesiek és finnek is megelőzték az orosz csapatot - a finn gárdában Azerbajdzsán ellen egyébként a kezdő tizenegy tagja volt az Újpestről nem is olyan régen még "elzavart" csatár, Paulus Roiha.

www.infosport-focivilag.hu