Vágólapra másolva!
A Chelsea FC háza táján immár több mint négy éve a portugál nyelv szinte hivatalosnak számít, és ez a nyári edzőcserével sem változott. Luiz Felipe Scolari szerződtetése alighanem abban is kulcsszerepet játszott, hogy a csapat portugál középhátvédje, Ricardo Carvalho maradt a Stamford Bridge-en - a világ egyik legjobbjának tartott bekk megtartása sokak szerint a Chelsea egyik legnagyobb nyári erősítése volt.

Ricardo Carvalho a Portugália északi részén, Portóhoz közel található kisvárosban, Amarantéban született (akárcsak a Benfica támadója, Nuno Gomes) 1978. május 18-án, és első klubja a helyi FC volt, amely elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

Ennek megfelelően az egyesület edzéseit és mérkőzéseit rendszeresen látogatják a tehetségkutatók, és az FC Porto szakemberei fel is figyeltek az ifjú védőre, aki 16 esztendősen igazolt a Sárkányokhoz. A kék-fehér gárda akkoriban egyeduralkodónak számított Portugáliában, sorra nyerte a bajnoki címeket, nem csoda tehát, hogy a nagy tehetségnek tartott védőnek nem volt esélye arra, hogy bekerüljön az első csapat keretébe, így aztán 1997 nyarán kölcsönadták a tizenéves futballistát.

A fiatal védő a szintén élvonalbeli Leca FC-hez került, amely egy évvel korábban nagy meglepetésre maradt benn a legjobbak között. A hátvédnek tehát volt dolga rendesen, ami Ricardo Carvalho gyors fejlődését szolgálta. Teljesítményére nem is lehetett panasz, hiszen a kiscsapat színeiben 22 bajnokin szerepelt (mindegyik alkalommal kezdőként), és egy gólt is szerzett az Académica Coimbra ellen - ez a találat pedig három pontot ért a Lecának.

Forrás: AFP

A gárda pedig ismét biztosan megőrizte élvonalbeli tagságát, a 12. helyen fejezte be a pontvadászatot, és Carvalho jutalma az volt, hogy az 1998-99-es szezont már az FC Porto keretével kezdhette.