Vágólapra másolva!
A Liverpool hétvégi, Chelsea ellen aratott idegenbeli győzelme után Angliában egyre inkább úgy vélik, hogy a Vörösök ebben a szezonban végre valóban harcban lesznek a bajnoki címért. A klub utoljára 1990-ben nyert aranyérmet, és a szurkolók már több hasonló helyzetet megéltek, amikor kedvenceik jól kezdték a szezont, így aztán még mindig nem merik beleélni magukat abba, hogy a 'Pool az élen áll - de egyre jobban reménykednek...

A liverpooli egyesület számára a Premier League-ben egy második helyezés jelenti a csúcsot (ezt még 2002-ben érte el a csapat), és Rafa Benítez irányításával sohasem végzett a harmadik helynél jobban.

A spanyol szakemberrel a Vörösök nyertek már Bajnokok Ligáját és FA-kupát is, de a bajnoki cím még nem jött össze, márpedig a klub hagyományai elméletileg szinte megkövetelik, hogy a gárda évről évre az aranyért legyen versenyben - ami az elmúlt években egyáltalán nem valósult meg. A legutóbbi pontvadászatban a csapat csak a negyedik lett, ám úgy tűnik, hogy a gárda most valóban ott lehet a végelszámolásnál.

A Vörösök ugyanis kilenc forduló után hárompontos előnnyel vezetik a tabellát, a csapat ilyen jól utoljára az 1990-91-es pontvadászatban rajtolt. Rafa Benítez együttese kilenc mérkőzésből hetet megnyert, és külön érdekesség, hogy a hét győzelemből csupán egyet aratott egynél nagyobb gólkülönbséggel...

Arról nem is beszélve, hogy a 'Poolnak négyszer is úgy sikerült nyernie, hogy hátrányba került, a Manchester City és a Wigan Athletic ellen az utolsó percekben sikerült fordítania. A liverpooliaknak korábban gyakran jól játszva sem sikerült nyerniük, most viszont gyengébben futballozva is hozták a meccseiket.

De ami igazán fontos, a tény, hogy a 'Pool eddig mind a két rangadóját megnyerte: Steven Gerrardék a Manchester Unitedet és a Chelsea-t is legyőzték. A Kékek ellen idegenben gyűjtötték be a három pontot, amivel egyrészt megszakították a londoniak 2004 februárja óta tartó hazai veretlenségi sorozatát, másrészt pedig ez volt a Rafa Benítez irányította Liverpool első idegenbeli győzelme a közvetlen riválisok (Arsenal, Manchester United, Chelsea) valamelyike ellen. A spanyol trénernek ehhez több mint három szezonra volt szüksége...

A klubnál mindenesetre nem győzik hangsúlyozni, hogy még korai bajnokesélyességről beszélni, hiszen a szezonnak még a negyede sem telt el. A liverpooliakra a következő hetekben valamivel könnyebb mérkőzések várnak (otthon fogadják a Portsmouth, a West Bromwich Albiont, a Fulhamet, a West Hamet és a Hullt, és idegenben játszanak a Tottenham, a Blackburn, valamint a Bolton ellen) a decemberi, Arsenal elleni rangadóig, és alighanem ebben a periódusban el is dől, hogy a Vörösök valóban harcban lesznek-e az aranyéremért.

Korábban ugyanis többször is ebben a periódusban "buktak el": az előző szezonban a hasonlóan erős szezonrajt után decemberben, illetve januárban kilenc összecsapáson csak tíz pontot szereztek, a 2002-2003-as idényben pedig 12 forduló alatt hiába értek el 30 pontot, ha a következő 11 mérkőzésből egyet sem tudtak megnyerni.

Az angol statisztikusok mindenesetre máris kiszámolták, hogy az elmúlt tíz idényben a kilencedik forduló után az élen álló csapatok közül mindössze négy tudta elhódítani a bajnoki címet, és a Premier League-ben csak egyszer fordult elő, hogy olyan gárda nyerte meg az aranyat, amely az előző szezonban nem végzett dobogón.