Vágólapra másolva!

BL: Nagy-védések, Chelsea-remi, Barca-ötös

A már továbbjutott Barcelona, Sporting kettőshöz az Atlético Madrid, a Liverpool és az Inter csatlakozott a Bajnokok Ligája 5. fordulójának szerdai játéknapján. A spanyol gárda zárt kapus meccsen verte 2-1-re a Dzsudzsák Balázst végig foglalkoztató PSV-t, a Vörösök Steven Gerrard góljával gyűrték le a Marseille-t, az Inter otthon kikapott a Panathinaikosztól, de így is továbbment, mivel a B csoport másik meccsén az Anorthoszisz, Nagy Zoltánnal a kapuban, 2-2-re végzett a Werderrel. Nagy izgalmak várhatóak az A csoportban, ahol csak a Kolozsvárnak lesz tét nélküli az utolsó forduló, a Roma, Chelsea, Bordeaux hármasból viszont valakinek csak az UEFA-kupa jut. A C csoportban gólzáporos meccsekre került sor, a Sahtar 5-0-ra legázolta a Baselt, míg a Barca Lisszabonban nyert 5-2-re.

Bajnokok Ligája, A csoport, 5. forduló:
CFR Cluj (román) - AS Roma (olasz) 1-3 (1-2)
Kolozsvár, Constantin Radulescu-stadion
v.: Batista (portugál)
Cluj: Stancioiu - Panin, Cadú, De Sousa, Alvaro Pereira - Dubarbier (E. Koné, 70.), Muresan, Dani (Peralta, 73.), Cúlio - Trica (Deac, 84.), Y. Koné.
Roma: Doni - Cassetti, Juan, Mexes, Tonetto (Riise, 86.) - Taddei, Perrotta (D. Pizarro, 90.), De Rossi, Brighi - Totti (Vucinic, 81.), Júlio Baptista.
gól: Y. Koné (30.), illetve Brighi (11., 64.), Totti (23.)

Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, tartja a mondás, de a Cluj abban bízott, hogy az olasz fővárosban aratott győzelem után otthon is elkaphatja a Farkasokat. Igaz, az első fordulóbeli meglepetés óta a kolozsváriak kicsit megtorpantak, és mindössze egy pontot szereztek, a Roma viszont a pocsék rajt után magára talált, és Erdélybe is esélyesként érkezett.

A hazaiaknál az egyaránt műtéteten átesett portugál Tony és a brazil Didi hiányzott, sokáig a Rómában duplázó Cúlio játéka is kérdéses volt, de ő végül bekerült a kezdőbe. A vendégeknél a térdsérülést szenvedett Panucci és a megfázással bajlódó Cicinho el sem utazott, Vucinic pedig a padra került. A Roma korábban egyszer játszott nemzetközi kupameccset Romániában, a KEK 1985/86-os kiírásában az otthoni 1-0-t követően 0-0-t ért el Bukarestben a Steaua ellen, és így kiharcolta a továbbjutást.

Nagyon jól kezdett a Kolozsvár, és Yssouf Koné a vezetést is megszerezhette volna, hét méterről lőhetett, de Doni óriásit védett. A 11. percben Perrotta rajtolt egy indításra a jobb oldalon, előbb ért oda a labdára, mint a feleslegesen kiinduló Stancioiu, aztán az alapvonalról középre emelt, és az érkező Brighinek két lépésről csak a hálóba kellett passzolnia (0-1).

A 19. percben Trica hagyott ki óriási egyenlítési lehetőséget, amikor hat méterről nem találta el a kaput, a túloldalon pedig Totti büntetett, a Roma csapatkapitánya szabadrúgásból csavart a léc alá, Stancioiu kapus repült, de védeni nem tudott (0-2).

Bár a vendégek vezettek 2-0-ra, a Kolozsvár sokkal többet próbálkozott, és ennek az első félóra végén meg is lett az eredménye: szép adogatás végén Alvaro Pereira spiccel lőtt, Doni csak kiütni tudta a labdát, az érkező Koné pedig pár lépésről a hálóba stukkolt (1-2).

A 64. percben egy Roma-kontra szakította szét az egyenlítésről szőtt kolozsvári álmokat, Taddei gurított vissza jobbról, Brighi pedig egy igazítás után lőtte ki a jobb alsót (1-3). Az olaszok győzelme azt jelenti, hogy a Kolozsvár már biztos, hogy a negyedik helyen végez, a Roma pedig átvette a vezetést, és ha nyer az utolsó fordulóban otthon a Bordeaux ellen, akkor csoportelsőként lép a nyolcaddöntőbe.

Girondins Bordeaux (francia) - Chelsea (angol) 1-1 (0-0)
Bordeaux, Stade Chaban-Delmas
v.: De Bleeckere (belga)
Bordeaux: Valverde - Chalmé, Planus, Diawara, Jurietti - Fernando, Gourcuff, A. Diarra - Wendel (Obertan, 75.), Samak, Gouffran (Cavenaghi, 67.).
Chelsea: Cech - Bosingwa, Ivanovic, Terry, A. Cole - J. Cole (Paulo Ferreira, 85.), Mikel, Ballack, Lampard, Malouda - Anelka (Drogba, 63.).
gól: A. Diarra (83.), illetve Anelka (60.)
piros lap: Lampard (86., Chelsea)

A Chelsea eddig háromszor látogatott a BL-ben Franciaországba, és mindössze egyszer tudott nyerni, a 2004/2005-ös sorozatban 3-0-ra nyertek a Kékek Párizsban, a PSG pályáján. A Bordeaux viszont nem valami félelmetes otthonában, ha angol ellenfél érkezik, korábban a Manchester és a Liverpool is sikerélménnyel távozott a Stade Chaban-Delmas-ból, és az Aston Villa is jó volt egy döntetlenre az UEFA-kupa 1997/98-as kiírásában.

A hatodik percben jegyezhettük fel az első fontosabb eseményt, ekkor Fernando lapos lövését tolta szögletre Cech. A második nagy lehetőség is a franciák előtt adódott, de Cech Chalmé bombáját is hatástalanította. És megint a Bordeaux: Gourcuff fordult le Zidane-t idéző csellel emberéről, aztán ballal tüzelt, de Cech kipaskolta a labdát a bal sarok elől.

Forrás: AFP

Gourcuff (balra) a Chelsea ellen is az utóbbi hetekben látott jó formáját hozta

Az első félidő hosszabbításában Gouffrané lehetett volna a slusszpoén, de 23 méterről magasan a léc fölé vágta a labdát. A semmit sem mutató Chelsea-nak egy helyzet elég volt, hogy gólt szerezzen, Lampard pazar labdával ugratta ki Anelkát, aki egy az egyben ment kapura, egy lövőcsellel leültette Valverdét, majd mielőtt Chalmé odaérhetett volna, jobbal a bal sarokba helyezett (0-1).

A kissé ellaposodó meccsbe egy francia gól hozott életet: egy baloldali szögletnél nagyon elaludtak a Chelsea-védők, a rövid saroknál emelkedő Alou Diarra pedig a jobb kapufa segítségével fejelt a kapuba (1-1). Az utolsó perceket tíz emberrel küzdötte végig a Chelsea, mivel Lampard megkapta második sárga lapját, de a Bordeaux nem tudott újabb gólt összekaparni, így maradt az 1-1, amivel Luiz Felipe Scolari csapata van kedvezőbb helyzetben, mivel az utolsó körben odahaza fogadja a Clujt.

Az állás:
1. AS Roma 9 pont
2. Chelsea 8
3. Girondins Bordeaux 7
4. CFR Cluj 4