Vágólapra másolva!
Bár a labdarúgó-válogatott 1986 óta nem jutott ki világeseményre, freestyle futballban jól állunk, hiszen Karászi Roland révén egy magyar labdazsonglőrnek tapsoltak Brazíliában, az akrobatikus futball világbajnokságán. A 19 éves dombrádi fiatalember egy brazil versenyzővel szemben vesztette el a bronzpárbajt, bár úgy véli, ha Magyarországon lett volna a verseny, akkor őt hozta volna ki győztesnek a zsűri. A Miskolci Egyetemen gépészmérnöknek tanuló, Rocco becenevű trükkmester mesélt arról, hogy mennyit gyakorol, hogy honnan lesi el az új figurákat, és hogy miért tudta meglepni a vetélytársakat a vébén.

Hogy mi az a freestyle vagy akrobatikus futball? Tulajdonképpen már a dekázás is idetartozik, de a profi freestyle-osok mindent tudnak a labdával, amit azzal tudni lehet, trükkök százait adják elő, a videómegosztó oldalakon csak úgy sorjáznak a látványosabbnál látványosabb összeállítások.

A brazíliai Sao Pauló-ban, a Cortinthians stadionja melletti csarnokban mérték össze a sportág történetében először tudásukat a trükkmesterek, a 44 résztvevő között ott volt az itthoni országos selejtezőt megnyerő Karászi Roland is.

A versenyzők párbajban döntötték el, hogy melyikük a jobb, három percen keresztül felváltva kapták meg a labdát húsz-húsz másodpercre. A mutatványok után a négytagú zsűri értékelte a stílust, a labdakezelést, az előadókészséget és a kreativitást, a zsűrinek az Ajaxszal korábban BL-t nyert holland Edgar Davids mellett a világbajnok brazil Bebeto, a futsal legszínesebb egyéniségének tartott Falcao és a breaktáncos Crazy Legs volt a tagja.

Karászi csoportjából első helyen jutott tovább, miután Costa Rica-i, venezuelai, katari, perui és svéd ellenfelét is legyőzte. A nyolcaddöntőben az osztrák Faruk Onmaznál is jobb volt, majd a dél-afrikai Chris ellen is győztes párbajon jutott túl, így már a négy között járt. Ott azonban a japán Joszuke legyőzte, és a bronzmeccsen a hazai pályán brazilkodó Murilót is jobbnak látta a zsűri.

A párbaj Murilóval a harmadik helyért:

http://www.youtube.com/v/lY_7cSa0Lz0&hl=en&fs=1


"Mióta hazajöttem, sokan mondták, hogy ha nem Brazíliában van a vébé, akkor meglehetett volna a bronzérem. A zsűri csak a legjobb trükkben hozott ki engem győztesnek, minden másban a brazilt látta jobbnak" - mondta Rocco, akit leginkább az zavart, hogy a zsűrinek egyetlen tagja sem volt szakmabeli, azaz freestyle-os.

Karászi, aki elsőéves a Miskolci Egyetem gépészmérnök szakán, az iskola mellett napi két órában gyakorolja a trükköket, nyáron ennek a dupláját is rászánja. Hogy a hirtelen jött hírnév máris érezteti a hatását, azt jelzi, hogy az iskolában is egyre többen ismerik fel hazatérése óta. És hogy honnan jönnek az ötletek?

Trükkök minden mennyiségben:

http://www.youtube.com/v/r8iO2k6nJ5Y&hl=en&fs=1


"Régebben videókról vettem az újabb trükköket, manapság a nagy részét én találom ki gyakorlás közben. A versenyeken is megvan mindenkinek egy előre kitalált forgatókönyve, de muszáj alkalmazkodni, improvizálni, ha a másik bedob valami extrát, akkor nekem is elő kell vennem egy látványosabb mutatványt, és meg kell bontani az addigi elképzelést. Mivel különféle freestyle-os oldalon és fórumokon mindenki folyamatosan töltögeti fel a legújabb trükkjeit, így nehéz egymásnak újat mutatni a versenyeken, én annyival tudtam meglepni a többieket, hogy a vébé előtt egy jó ideig nem hallattam magamról, mondhatjuk, hogy elbújtam."

A vébédöntőt a francia Arnaud Garnier nyerte, akiről Karászi azt mondta, nem ő volt a legjobb, de olyan show-elemeket csinált, amivel jól el tudta adni magát, ilyen volt az, amikor a szájába vett egy tollat, és azon pörgette a labdát. A zsűrinél pedig ez nagyobb támogatást élvezett, mint akár egy gyengébbik lábbal előadött varázslat, ezért is lett volna fontos szerinte, hogy egy freestyle-os is helyet kapjon a döntőbírák között. A magyar zsonglőrnek a bal a jobbik lába, de a másikkal is egész jól megy a labdabűvölés.

Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen dolgokra képes a bőrgolyóval, akkor mire menne futballistaként? "A freestyle-nak semmi köze a focihoz" - zárja rövidre a témát Rocco, aki három éve nem futballozott "rendesen", és elmondása szerint nem is szereti csapatban kergetni a labdát, sőt, kedvenc csapata sincs.

Jóban van a labdával:

http://www.youtube.com/v/S4f4x3kt9Ww&hl=en&fs=1


Tagja ellenben egy hét taggal bíró freestyle egyesületnek, amellyel rendszeresen fellépnek NB I-es találkozókon, válogatott meccseken, teremtornákon vagy céges rendezvényeken. És bár van szponzor, aki támogatja a fiúkat, ebből nem lehet megélni, külföldön viszont vannak olyanok, akik jó pénzt szednek össze azzal, hogy akár a fülcimpájukon is megállítják a labdát vagy sarokkal is tudnak dekázni.

Rocco ennek ellenére rendületlenül gyakorol, és nagy vágya, hogy 2010-ben, Dél-Afrikában is ott legyen a vébén, ahol szeretne a negyedik helynél előrébb végezni. Azt már csak mi tehetjük hozzá, nem bánnánk, ha két év múlva nemcsak a legjobb hazai freestyle-os, hanem a magyar labdarúgó-válogatott is ott lenne az első afrikai világbajnokságon...