Vágólapra másolva!
A Manchester United és az Arsenal is derbit nyert a Premier League-ben, előbbi a City, utóbbi a Chelsea stadionjában nyert egy góllal. Wayne Rooney századik gólját szerezte MU-mezben, míg az Arsenal a duplázó Robin Van Persie-t és az első lesgólnál néma játékvezetői sípot ünnepelte a rangadó után. A Roma a Fiorentina, míg az Inter a Napoli hazai legyőzésével szerzett fontos három pontot a Serie A-ban, nem így a Milan, amely 3-1-re kikapott Palermóban. Hajnal Tamás csapata, a Dortmund 0-0-s döntetlent játszott a vendég Wolfsburggal a Bundesligában. A spanyol bajnokságban győzelmével a Villarreal és a Valencia is megelőzte a szombaton botló Real Madridot.

A szezonnak nagy tervekkel, a 15. fordulónak viszont csak a 14. helyről nekifutó Manchester City a címvédő városi rivális ellen próbálta gyarapítani pontjai számát az angol labdarúgó-bajnokság első vasárnapi összecsapásán.

Mark Hughes nem ijedt meg a neves ellenféltől, és Wright-Phillips, Robinho, Mwaruwari és Vassell egyidejű csapatba állításával meglehetősen támadó szellemben küldte pályára csapatát. A másik oldalon újfent kezdett a mindössze 18 esztendős brazil bekk, Rafael, míg Giggs, Tévez, vagy éppen Nani a kispadon várt bevetésre.

A hazai csapat végül csak szándékaiban volt offenzív, a mérkőzés egyetlen gólját a századik MU-találatát jegyző Wayne Rooney szerezte: Michael Carrick kipattanó lövése után hozzákerült a labda, és néhány lépésről volt eredményes.

A hazaiakon még az sem segített, hogy az utolsó bő húsz percet emberelőnyben játszhatták, miután Cristiano Ronaldo kilenc perc alatt begyűjtött két sárga lapot.

A hajrában nagyon nyomott a City, ám végül mégis majdnem 0-2 lett a vége: a 93. percben Rooney 45 méterről kapura emelt, s a visszafutó Hart kapus épphogy meg tudta fogni a hálóba tartó labdát.

Győzelmével a MU továbbra is az élbolyban van, a ManCity viszont a feneketlen pénztárca, valamint Robinho, és a nevekben erős játékoskeret dacára vészesen csúszik a közvetlen kiesőzóna felé.

A meccs után Alex Ferguson megvédte a kiállított Aranylabda-várományos (nyertes?) Cristiano Ronaldót. A második sárga lapját kezezés miatt kapta. ''Saját magát próbálta megóvni attól, hogy a labda arcon csapja" - nyilatkozta a ManUnited menedzsere. 'Úgy gondolta, hogy már korábban sípolt a bíró, egy picit meg is lökték, így ez az eset nem ugyanolyan, mintha beleütött volna a labdába. A 16-oson kívül ez egy sima szabadrúgás lett volna, semmi több. A hangos közönségnek is nagy része volt abban, hogy a játékvezető kiállította."

A City-MU derbi összefoglalója (Rooney gólja 4:24-nél, Ronaldo kiállítása 8:03-nál tekinthető meg)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Sh6EJf9yR7Or1ZfU


A City trénere, Mark Hughes költői kérdéssel válaszolt Ferguson szavaira. "Ha azt hitte, hogy fejen találja a labda, akkor miért nem fejelte el?"

A vereség miatt igencsak szomorú walesi mester hozzátette: Robinho egész héten nem tudott edzeni, mivel bokasérülését injekciókkal kezelték, ám nem hagyhatta ki a derbiről: "A csapatban akartam tudni, mert ő a csapat talizmánja."

A MU-vezér Ferguson ismét szót kért, és leszögezte: "Nyernünk kellett, mert előttünk van a Liverpool és a Chelsea is. Nagyon tetszett Rooney gólja, az ilyen típusú találatok specialistája Andy Cole volt. Örülök, hogy feltalálta magát a kapu előtt, a százgólos jubileuma előtt pedig le a kalappal. A munkakedve hihetetlen volt a mai napon."

A nap második derbijén a Chelsea az Arsenalt fogadta. Lüktető első félidőt játszottak a felek, s ami a legnagyobb helyzeteket illeti, Nasri közelijét Cech, a másik oldalon Lampard fejesét Almunia hárította.

Aztán az Arsenal-kapus rossz kidobása, illetőleg Nasri hibája után a Chelsea - a 30. percben - megszerezte a labdát, pár rövid passz után Bosingwa a jobb oldalról veszélyesen kanyarított középre, a menteni igyekvő Djourou pedig laposan a saját kapujába lőtt - vezetnek a vendéglátók.

A második félidőben azonban minden megváltozott. Az 59. percben Denílson kiugratása után Robin Van Persie jobbal a bal felső bombázott, a gól szépséghibája, hogy - a visszajátszások tanúsága és az angol sajtóban megjelent tudósítások alapján is - lesen volt a támadó, a bíró azonban nem sípolt, a partjelző nem lengetett (1-1).

A Chelsea-Arsenal (1-2) góljai:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BDybftIM3I7TXfWo


A holland annyira megörült a gólnak, hogy rögtön rá is duplázott: mindössze három perccel később az új csapatkapitány Fabregas szabadrúgásból lőtt a büntetőterületen belülre, Adebayor észrevette a lesipuskás Van Persie-t, fejjel felé passzolt, a célszemély pedig ballal, 11 méterről ráfordult, és laposan lőtt a hosszúba.

Ezt követően szabadrúgásból épphogy fölé lőtt, s így ha mesterhármast nem is, azt elérte Van Persie, hogy a rangadókon kiváló, ám egyébként sokat botló Arsenal diadalával ismét odaférkőzzön a bajnoki címre esélyes csapatok közé.

A találkozó után Luiz Felipe Scolari verbális támadást intézett Mike Dean játékvezető és segítői ellen. "Csapatomon kívül a játékvezető volt a hibás a vereségért, hiszen Van Persie egyméteres lesen volt, mielőtt az első gólját szerezte, s az első félidőben ugyanez a partjelző Kalout les miatt megállította - helytelenül" - nyilatkozta Scolari.

"Beszélni kell ezekről az esetekről az embereknek, mert ha ilyet látok, akkor bevallom, nem könnyű győzelemre vezetni a Chelsea-t. Persze tudom, hogy én is követtem el hibákat, de olyan bíróra lett volna szükség, aki mindkét fél számára ugyanúgy fúj."

Forrás: EPA

Scolari szerint nem könnyű úgy nyerni, ha rosszul látja a partjelző a leshelyzeteket

"Utóbbi három meccsünkön csak egy gólt szereztünk, s alig volt egy-két nagy helyzetünk. Nem próbálkozunk a 16-oson kívüli lövésekkel. Nem építjük fel a játékunkat eléggé" - tette hozzá a londoni Kékek portugál edzője.

A tabellán helyreállt tehát a világ rendje, a "négy nagy" vezeti a Premier League-et, igaz, a Liverpool megléphet a többiektől, ha hétfő este elkalapálja a West Hamet.

Premier League, 15. forduló:
Manchester City - Manchester United 0-1 (0-1)
gól:
Rooney (42.)
kiállítva: C. Ronaldo (68., Manchester United)

Portsmouth - Blackburn Rovers 3-2 (0-0)
gól:
Crouch (49.), Defoe (53.), Davis (79.), illetve Derbyshire (62.), Tugay (67.)

Tottenham Hotspur - Everton 0-1 (0-0)
gól:
Pienaar (51.)

Chelsea - Arsenal 1-2 (1-0)
gól: Djourou (30., öngól), illetve van Persie (59., 62.)

hétfőn rendezik:
FC Liverpool - West Ham United 21 ó

Az állás:
1. Chelsea 15 33- 6 33 pont
2. FC Liverpool 14 21-8 33
3. Manchester United 14 26-10 28
4. Arsenal 15 27-19 26
5. Aston Villa 15 22-16 25
6. Hull City 15 22-24 23
7. Everton 15 20-22 22
8. Portsmouth 15 18-22 22
9. Bolton Wanderers 15 18-17 20
10. Fulham 14 12-11 19
11. Wigan Athletic 15 18-19 19
12. Middlesbrough 15 15-21 19
13. Stoke City 15 15-25 18
14. Manchester City 15 29-23 17
15. West Ham United 14 17-22 17
16. Tottenham Hotspur 15 17-21 15
17. Newcastle United 15 17-22 15
18. Sunderland 15 13-24 15
19. Blackburn Rovers 15 16-28 13
20. West Bromwich Albion 15 11-27 11