Vágólapra másolva!
Sunderlandben manapság az a legnépszerűbb beszédtéma, hogy ki lesz Roy Keane utódja a futballcsapat kispadján. Az ír futball-legenda 2007-ben a másodosztályból aranyéremmel feljuttatta, majd benntartotta a csapatot, idén pedig az irányításával a Newcastle elleni legfontosabb szomszédvári rangadót is megnyerte az együttes. Az október 25-ei bajnoki után azonban mélyrepülésbe kezdtek a Fekete Macskák, és immáron a kiesés ellen küzdenek, Keane pedig felállt a kispadról. A Sunderland Echo kikérte a Manchester United elleni vesztes meccsen remeklő Fülöp Márton véleményét a változásokról, és összegyűjtötte a brit sajtóban megjelent legizgalmasabb szalagcímeket az edzőkérdésről.

A Sunderland Echónak adott nyilatkozatában Fülöp Márton, az északnyugat-angliai klub magyar légiósa elmondta: mihamarabb meg kell találni Keane utódját. A Fekete Macskák hátulról harmadikok a tabellán, s legutóbbi nyolc meccsükből hetet elveszítettek.

Fülöp szerint a beugró Ricky Sbragia jó választás lenne végleges menedzsernek is, apró bökkenő, hogy az 52 éves skót - aki 2007 november óta tagja a sunderlandi edzői stábnak - nem akar a kispadon maradni, csak addig, amíg nem találják meg az új vezetőedzőt.

"Maximálisan megbízunk Rickyben és az edzői stábban. Remek szakember, megérdemelné, hogy edző legyen a Premier League-ben, bár azt nyilatkozta, hogy nem akarja végleg az állást. Így viszont mihamarabb meg kellene találni Roy Keane utódját, hogy a csapatban folytatódhassék az építkezés a minél jobb eredmények elérése érdekében" - nyilatkozta Fülöp a Sunderland Echónak.

A 25 éves kapust Keane távozása derült égből villámcsapásként érte, és tagadta azokat a híreket, hogy a játékosok örömtáncot lejtettek volna, mikor az ír legenda lemondott. "Dehogy ünnepeltünk! Mindenki támogatta Keane-t. Nagyon kellemetlen, amikor a klub körüli negatív dolgokról ír a média - főleg, ha azok még csak nem is igazak. Elhagyott minket, csalódottak voltunk, de hogy miért döntött így, az az ő magánügye. Sajnálom, mert nagyon sokat tett a csapatért. A mi dolgunk, hogy előre tekintsünk, és végezzük a munkánkat" - mondta a 17-szeres válogatott hálóőr.

A Sunderland múlt szombaton peches körülmények között, a 91. percben kapott góllal veszített a Manchester United otthonában, s Fülöpöt remek védései okán a meccs emberének választottak. "Megszakadt a szívem. Úgy gondoltam, elérem Carrick megpattanó lövését, de ilyen kegyetlen játék a futball, szerencséje volt az ellenfélnek, mivel pont az érkező hazai játékos elé került a visszapattanó labda. Kilencven percen át nagyon jól védekeztünk, szerintem egy pontot megérdemeltünk volna. "Ha a következő bajnokikon is az Old Traffordon mutatott elkötelezettséget és alázatot mutatjuk, akkor biztos, hogy sok meccset meg fogunk nyerni" - vélekedett a kapus, akinek a csapata roppant fontos találkozók elé néz. December 13-án a West Bromot, 26-án pedig - a Hull City elleni idegenbeli kirándulás után - a Blackburnt fogadja. Azt a két csapatot, amelynél jobban áll a tabellán.

Fülöp-védések és szerencsés Manchester-gól az Old Traffordon


A Sunderland Echo lapszemléjében összegyűjtötte az edzőkérdésről az angol sajtóban megjelent legérdekesebb információkat.
The Sun: A Red Bull Salzburg (Bodnár László csapata - a szerk.) holland edzője, Co Adriaanse is rajta van a klub kívánságlistáján.

Guardian: 33 komoly pályázat érkezett eddig a Sunderland megüresedett edzői pozíciójára - az elnökség szerdán dönt. A Sunderland legnagyobb részvényese, Ellis Short egy jól ismert s lehetőleg külföldi szakvezetőt szeretne. Niall Quinn, a Sunderland elnöke brit szakvezetőt látna szívesen a kispadon. A Hull City mestere, Phil Brown az egyik legnagyobb esélyes.

Daily Mail: Short egy fiatal, topligás tapasztalattal rendelkező edzőt szeretne - tehát nem olyat, mint a korábbi Newcastle-vezér Sam Allardyce. Peter Reid lehet nyárig az ideiglenes edző.

Mirror: a korábbi angol szövetségi kapitány Sven-Göran Eriksson vagy az egykori Liverpool-menedzser Gerard Houllier érkezhet Sunderlandbe. Ha Gordon Strachan lesz a Sunderland edzője, akkor Roy Keane-é lehet az így megüresedő Celtic-kispad.