Vágólapra másolva!
Hogy mennyit ér egy gólkirályi cím a megyei bajnokságban? Anyagi értékét tekintve semennyit, a cím mellé ugyanis nem jár pénzjutalom, a Bárándi KSE csatára, Horváth Zoltán mégis bármit megadna azért, hogy végre hivatalosan is elismerjék: a 2007-2008-as szezonban ő volt a Hajdú-Bihar megyei I. osztály legjobb gólvágója. Noha a helyi szövetség utólag holtversenyt hirdetett a góllövőlista élén, a biztonsági őrként dolgozó focista nem osztozik a címen, nemrégiben a bírósághoz fordult, de írt már levelet Michel Platininek és Joseph Blatternak is.

"A DMVSC-ben kezdtem futballozni, aztán megsérültem, egy befőttes üveg szétvágta a bal talpamat. Ez tulajdonképpen a karrierembe került, hiszen majdnem egy év kellett hozzá, hogy újra járni tudjak. Utána kisebb csapatoknál játszottam, teszteltek a Debrecennél, Nyíregyházán és Tiszavasváriban, de végül is nem kellettem senkinek" - foglalja össze kérésünkre szakmai előéletét Horváth Zoltán. Pedig - mint az alábbi történetéből kiderül - az elszántságával biztosan nem lehetett baj.

A 36 éves csatár három éve játszik Bárándon, az előző bajnokságot a 36 góllal zárta. Ennél eggyel többet szerzett a Kabai Meteorit SE csatára, Plókai Mihály, csakhogy a kabaiak egyik eredményét utólag törölték, mert a második félidőben nem szerepelt a csapatban a kötelezően előírt két 21 éven aluli játékos. Az eredetileg 4-4-re végződött találkozót 3-0-s eredménnyel a Hajdúszoboszlónak adták, Plókaitól viszont nem vették el a meccsen elért két gólját, így a bajnokság végén őt nevezte meg gólkirálynak a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség.

Ekkor kezdődött el Horváth Zoltán immár hónapok óta tartó szélmalomharca. A focista szerint ugyanis - bár a versenyszabályzat erről külön nem rendelkezik - nem lehetséges, hogy egy csapat a hivatalos eredmény szerint nulla gólt szerez, az egyik játékosa viszont kettőt, így a gólkirályi cím egyedül őt illeti meg. Az egyedül szón itt külön hangsúly van, mivel a szövetség Horváth tiltakozása után salamoni döntést hozott, Plókai ominózus két góljából az egyiket érvénytelenítette, és megosztott gólkirályi címet hirdetett. Horváth azonban nem elégszik meg ennyivel, biztos benne, hogy neki van igaza, és bár a gólkirályságnak csupán erkölcsi értéke van, a játékos minden követ megmozgat, hogy ezt be is bizonyítsa.

"Elég viccesnek találtam, amikor az első fellebbezésem után megkaptam a szövetség levelét a társgólkirályi címről, ugyanis nem volt benne sem indoklás, sem semmiféle jogszabályra hivatkozás" - mondja a végzettsége szerint testnevelő tanár Horváth, aki jelenleg az egyik bevásárlóközpont biztonsági szolgálatának vezető-helyetteseként dolgozik.

Csende Sándor, a szövetség elnöke nem érti a játékos viselkedését. Azt mondja, ők úgy akarták lezárni az ügyet, hogy mindenkinek jó legyen, ezért inkább elvettek egy gólt Plókaitól. A másikat viszont továbbra is beszámították, azzal a magyarázattal, hogy csak a második találat idején nem volt már pályán a két 21 éves játékos a kabaiaknál, vagyis az első gól még szabályos körülmények között született.

"Azért döntöttünk így, hogy béke legyen. Nézze, ez egy amatőr bajnokság, ezt a címet saját hatáskörében adja ki a megyei szövetség, semmiféle anyagi előnnyel nem jár" - mondja a hajdú-bihari szervezet elnöke. "Úgy gondoltuk, ha Horváth Zoltánnak ennyire fontos, akkor hadd legyen egyszer az életében gólkirály. Nem gondoltuk volna, hogy ez sem elégíti ki. Megjegyzem, ha valaki meg lehetett volna sértődve a döntésünk után, akkor az Plókai Mihály. Őszintén szólva nem is értem, mi Horváth problémája, a magunk részéről lezártnak tekintjük az ügyet".

Fotó: Szatmári Szilvia
Fotó: Szatmári Szilvia

Nem úgy a bárándi futballista, aki miután jelezte, hogy nem fogadja el az elnökség döntését, azt a választ kapta, hogy további panaszaival forduljon Kisteleki István MLSZ-elnökhöz vagy a Sport Állandó Választott Bírósághoz. "Mindkettőt megtettem, a választott bíróságnak 200 ezer forintos illetéket kellett fizetni, ezt az ismerőseim segítségével szedtem össze, mégsem lett semmi a dologból, mert a szabályzat szerint ehhez a felek kölcsönös megállapodására van szükség, a megyei szövetség azonban nem kívánta alávetni magát a bírósági eljárásnak. A pénzt aztán visszafizették."

Kisteleki István azóta sem válaszolt a játékosnak, aki miután egy hónappal az első levelét követően újra próbálkozott, az MLSZ versenyigazgatójától, Kovács Istvántól kapott állásfoglalást. Eszerint a szabályzat nem rendelkezik arról, hogy a vétkes csapat futballistája által lőtt gólt nem lehet a labdarúgó nevén nyilvántartani, így továbbra is Plókai Mihály számít gólkirálynak. "Kovács úr úgy zárta a sorait, hogy ezt tekintsem jogerősnek és visszavonhatatlannak, amin eléggé csodálkoztam, hiszen ez csak egy levél volt, nem pedig határozat. Azt is írta, hogy a versenyszabályzat nem terjedhet ki mindenre, mert akkor legalább ötezer oldalas lenne."

Horváth persze nem hagyta annyiban, tovább protestált Kovácsnál, és bevonta az ügybe a Hajdú-Bihari Napló egyik munkatársát is. Horváth szerint a versenyigazgató nemrégiben gúnyos hangvételű levelet küldött az újságírónak, illetve szemrehányást tett a csatárnak, amiért nyár óta az ő ügyével kell foglalkoznia.

"Szó sem volt szemrehányásról vagy gúnyolódásról. Mi mindig ugyanazt a levelet küldtük el a játékosnak" - reagál Horváth szavaira Kovács. "Attól, mert az egyik csapat elcseréli magát, vagy elkövet egy adminisztrációs hibát, és ezért megbüntetik, magát a mérkőzést nem lehet meg nem történtté nyilvánítani. A meccset meghirdették, a nézők jegyet vettek, a gólokat berúgták, a jegyzőkönyvben 4-4-szerepel. A versenykiírásban valóban nem szerepel ilyen esetre vonatkozó szabály, de mivel az ilyen meccseken szerzett sárga és piros lapok is nyilvántartásban maradnak, az MLSZ álláspontja szerint a gólok is érvényesek. Ugyanakkor tiszteletben tartjuk, hogy a megyei szövetség végül Horváthot is gólkirálynak ismerte el, nem akarunk különösebben foglalkozni ezzel az üggyel."

Időközben Horváth megkapta a címért járó oklevelet, valamint egy trófeát, amely stílszerűen nem egy, hanem két futballistát ábrázol."Nem tudom, hogy szándékosan csinálták-e ilyenre, mindenesetre ezen is jót mosolyogtunk a feleségemmel. Kijött a meccsünkre a szövetség egyik embere, és kérdezte, hogy a közönség előtt adja át, vagy az öltözőben? Mondtam, hogy inkább az öltözőben, és legszívesebben át sem venném, de nem akartam, hogy később erre hivatkozhassanak. Úgy döntöttem, átveszem, és tovább harcolok igazamért."

Fotó: Szatmári Szilvia
Fotó: Szatmári Szilvia

A harc pedig nem kevés pénzt és energiát emészt fel, mikor erről kérdezzük, Horváth gondolkodás nélkül sorolni is kezdi a költségeit. Számításai szerint eddig 15-20 ezer forintot költött tintapatronra, átlagosan 6-8 ezer forintos telefonszámlája az utóbbi időben havi 30 ezerre rúg, a nemrégiben elindított polgári peres eljárás díja várhatóan 30 és 50 ezer forint között lesz, és ott van még a postaköltség, amit legutóbb az UEFA és a FIFA elnökének küldött levél is megdobott. Mint megtudtuk, a bárándi sportoló feltétlenül számít Michel Platini és Joseph Blatter válaszára.

"Szeretném, ha a bíróság mellett egy sportszervezet is elismerné, hogy én vagyok az egyetlen Hajdú-Bihar megyei gólkirály. Megírtam a történetemet, és csatoltam hozzá az összes papírost, amit eddig az ügyben összegyűjtöttem. A FIFA és az UEFA komoly szervezetek, mindenképpen választ várok tőlük, úgy tudom, kötelesek is kivizsgálni az ilyen eseteket. Meglepődnék, ha nem nekem adnának igazat."

A polgári perhez egyelőre nem talált magának jogi képviselőt, mint mondja, az ügyvédek nagyon óvatosak, nem nagyon akarnak belenyúlni az ügybe. "Többen is azzal utasítottak el, hogy a gyakorlat alapján nincs sok esélyem. Hiába mondtam nekik, hogy én éppen ezt a rossz gyakorlatot szeretném megváltoztatni. Nem baj, majd képviselem saját magamat."

Adja magát a kérdés, nem sajnál-e ennyi áldozatot egy kizárólagos megyei gólkirályi címért? A válasz hamar eloszlatja még meglévő kételyeinket. "Nekem ez mindent megér. Tudom, hogy igazam van, és a csillagos eget is lehoznám, hogy ezt elismertessem."

Amikor a motivációról kérdezzük, egy kis történetet idéz fel azokból a napokból, amikor először fellebbezett a megyei szövetségnél."Felhívtam a vezetőség egyik emberét, aki azt mondta nekem: 'ide figyelj öreg, amíg én itt vagyok, addig te a büdös életben nem leszel gólkirály'. Hát erre aztán kigúvadt a szemem. Elkezdtem a médiával fenyegetőzni, amire ő azt felelte, hogy 'ha tovább mersz lépni, akkor ott teszek majd keresztbe a szar falusi csapatodnak, ahol csak tudok'. Én hatéves korom óta sportolok, sportembernek tartom magam, márpedig egy sportembernek nem ismerik el a teljesítményét, azzal megalázzák. Másrészt nem szeretem, ha így beszélnek velem, mert így senkivel sem lehet beszélni. És nem szívlelem azt sem, ha hülyének néznek."

Hogy további érvekkel is alátámassza igazát, Horváth a többi megyei szövetség gyakorlatát is tanulmányozta. "Szerintem a szabályoknak mindenhol azonosnak kellene lenniük, ehhez képest Hajdú-Bihar és Zala megyében egy 0-3-ra adott meccsnél beszámítják a gólokat, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében viszont érvénytelenítik őket."

Tökölitől elvették, a bőcsiekét meghagyták

Hasonló esetek természetesen előfordultak már magasabb osztályban is, utánanéztünk, hogy döntött akkor a versenybizottság. Legutóbb az idei NB II-es szezon első fordulójában állt elő ugyanez a helyzet: a Bőcs az egyik játékos jogosulatlan szerepeltetése miatta megóvta a Jászberény elleni mérkőzését, az eredetileg 1-1-re végződött találkozó pontjait 3-0-val a borsodi csapat javára írták, a gólszerzőket azonban érvényben hagyták. A Nemzeti Sport ugyanakkor felidézte a NB I 1999/2000-es szezonját, amikor Tököli Attila azért lett 25 gól helyett csak 22-vel gólkirály, mert a szövetség utólag annulálta az idény közben visszalépő Szeged eredményeit.




Horváth szerint azonban nem csak a helyi szövetségnél nincsenek rendben a dolgok. "Le van írva, hogy vitás esetekben az MLSZ-nek kell döntenie, ott azonban nem akarnak beleszólni ebbe. Örültem, hogy egyáltalán ki tudtam vinni az ügyet a megyéből." Ez, úgy érzi, cseppet sem volt könnyű feladat. "Fél év kellett hozzá, hogy nyilvánosságot kapjak. Pedig sokan tudtak ám erről az esetről, de széllel szemben pisálni nagyon nehéz" - összegzi a tapasztalatait.

Ám minden nehézség ellenére Horváth Zoltán büszke arra, amit Bárándon elért. "Rajtam kívül csak a feleségem tudja, mennyit edzettem ezért, hányszor futottam le edzésen kívül a 10 kilométereket, még a gyerekekkel is egyre kevesebb időt töltöttem. Azért futballozom, mert szeretnék sikereket elérni, szerintem így van ezzel minden sportoló. Tavaly 37 góllal lettem gólkirály a megye II-ben, vagyis két szezon alatt összesen 73 gól szereztem. Biztos vagyok benne, hogy ezt mostanában nem fogják megközelíteni a megyében."

Nyomják Bárándot?

Bár Horváth úgy érzi, immár Bárándon sem nézik jó szemmel a gólkirályi címért folytatott küzdelmét, a csapat játékos-edzője, a korábbi válogatott Arany László egyetért a játékosával. "Teljes mértékben igaza van, kabaré, ami ebben az ügyben történt. Én támogatom őt, csak hát úgy érzem, hogy most már az egész csapaton csattan az ostor. Nemrégiben elvettek tőlünk három pontot, mert a 21 éven aluli játékosom megsérült, így nem tudott a pályán maradni. Tíz emberrel játszottuk végig a mérkőzést, és nyertünk, mégis az ellenfélnek adták a győzelmet. Utólag megsúgták, azt kellett volna tennem, hogy leültetem sérültet a kispadra, az utolsó percben pedig visszaküldöm a pályára. Ezt azonban már csak azért sem tudtam megtenni, mert a játékost elvitte a mentő. Egyébként sem hiszem, hogy efféle kiskapukeresésről kéne szólnia az amatőr futballnak. Ennél sportszerűbben úgy érzem, nem tudtunk volna eljárni, mégis megbüntettek."

Csende János megyei elnök szerint ugyanakkor nem éri hátrányos megkülönböztetés a bárándi csapatot, az ilyen vádakat pedig nevetségesnek tartja.