Vágólapra másolva!
Az Aston Villa James Milner két góljával nyert a negyedosztályú Gilingham otthonában az angol FA-kupa harmadik fordulójában. A Manchester United is ott lesz a negyedik fordulóban, miután 3-0-ra győzött a másodosztályú Southampton ellen, a Vörös Ördögök a következő körben a Tottenhammel meccselnek az Old Traffordon.

Az angol kupa varázsa éppen abból adódik, hogy a kiscsapatok szinte mindig megszorongatják a nagyokat, az Aston Villa erről tudna mit mesélni, mivel a birminghamiek az elmúlt hét szezonban hatszor kiestek az élvonalbeli gárdák első meccsén, a harmadik fordulóban.

Igaz, a Villát az elmúlt két évben a kiscsapatnak éppen nem nevezhető Manchester United búcsúztatta, idén viszont a negyedosztályú Gilingham jutott Martin O' Neill fiainak.

A Premier League negyedik helyén tanyázó Villa még az UEFA-kupában is érdekelt, és a BBC fórumán arról értekeztek a drukkerek, hogy nem lenne-e sok a háromfrontos terhelés a csapatnak, amely a 12. percben jelezte, hogy szakítani akar az elmúlt évek hagyományaival, és megszerezte a vezetést, Milner és Petrov gurigázta ki a hazai védelmet, majd előbbi jobbal a bal felsőbe helyezett 14 méterről.

Hét perccel később egyenlíthetett volna a Gilingham, ám Oli jobbal az oldalhálóba perdített, majd egy cseles szabadrúgás-kombináció végén Miller lökete vágódott le egy Villa-játékosról. Fölényben focizott a negyedosztályú brigád, de egy gyors akció végén növelhette volna előnyét az élvonalbeli csapat, Milner beadását Delfouneso akár le is vehette volna, de belsővel, kapásból magasan a léc fölé vágta.

A másosik félidőben az idénybeli első góljától nagyon belelkesedő Milner aktivizálta magát legelőször, 22 méteres, lapos suhintását Royce kapus tolta ki a bal alsó elől. Az 57. percben aztán majdnem szétvetette a boldogság a gilinghami Priestfield-stadiont (amelyet elég sok Soproni Ligás magyar csapat megirigyelhetne takaros mivolta miatt), Jackson fordult le Knightról, majd jobbal a bal felsőbe bombázott.

Forrás: Getty Images

Jackson gyönyörű gólt rúgott, ám a végén mégis az élvonalbeli csapat örülhetett

Érett az újabb cupset (az angol cup és upset szavak összeolvasztásából keletkezett kifejezést magyarul kupacsalódásnak fordíthatjuk) a Villa számára, amely sebességet váltott, és Delfouneso révén kishíján visszavette a vezetést, de a labda centikkel a jobb alsó mellett pattogott el.

A 79. percben aztán Ashley Young gyorsasága és rutinja megmentette a vendégeket, a szélső elhúzott volna Miller mellett, aki megpróbált beállni elé, mire Young nekifutott, Keith Stroud játékvezető pedig büntetőt ítélt, amit a 23. születésnapját ezen a napon ünneplő Milner értékesített.

A másik vasárnapi meccsen a Manchester United a másodosztályú Southampton vendége volt, és a Premier League bajnoka már a meccs elejét is uralta, de Nani és Anderson helyzeténél is nagyot védett a hazai kapus. Davis aztán a 20. percben már tehetetlen volt, Anderson szöglete után O'Shea fejese a lécről pattant le, és a 18 éves Welbeck közelről nem hibázott, apró szépséghiba, hogy a lassítás alapján lesről született a gól.

Berbatov remek pörgetése után Carrick alakíthatta volna 2-0-ra az állást, de az utolsó pillanatban mentett egy védő, pedig már csak az üres kapuval állt szemben a MU középpályása. A 37. percben még nagyobb bajba kerültek a Szentek, mivel Paterson beleszállt Vidicbe, ráadásul volt már egy sárgája, a második után mehetett az öltözőbe. A félidő végén egy újabb Davis-bravúr tartotta a lelket a hazaiakban, Welbeck közeli perdítését védte lábbal a kapus.

A fordulás után három perc telt el, amikor büntetőhöz jutott a MU, Nani szabadrúgásánál a sorfalban álló McGoldrick fejét találta el a labda, Riley mégis 11-est ítélt, talán az zavarta meg, hogy a hazai játékos felemelte a karját, miközben felugrott. Nani mindenesetre bevágta a büntetőt, a végén pedig Rooney előkészítése után Gibson lőtte a harmadikat, így Sir Alex Ferguson csapata is ott van a negyedik körben.

FA-kupa, 3. forduló:
Gilingham (IV. osztályú) - Aston Villa 1-2 (0-1)
gól:
Jackson (57.), illetve Milner (12., 79., a másodikat 11-esből)

Southampton (II.) - Manchester United 0-3 (0-1)
gól: Welbeck (20.), Nani (48., 11-esből), Gibson (81.)
piros lap: Paterson (37., Southampton)

A negyedik forduló párosítása:
Liverpool v Everton
Manchester United v Tottenham
Hull/Newcastle v Millwall/Crewe
Sunderland v Blyth/Blackburn
Hartlepool v West Ham
Leyton Orient/Sheffield United v Charlton/Norwich
Cardiff v Arsenal
Portsmouth/Bristol City v Histon/Swansea
Chelsea/Southend v Ipswich
Cheltenham/Doncaster v Aston Villa
West Brom/Peterborough v QPR/Burnley
Torquay v Coventry
Kettering Town v Fulham
Watford v Leicester/Crystal Palace
Derby County v Nottingham Forest
Birmingham City/Wolverhampton v Middlesbrough