Társoldalunk:

Szerb kőszikla az Old Traffordon - Vidic-portré

2009.01.25. 13:14

Európában azonban nem elsősorban a klubjában nyújtott teljesítménye miatt figyeltek fel rá, hanem azért, amit a szerb válogatottban produkált. Szerbia és Montenegró legjobbjai ugyanis fantasztikusan szerepeltek a 2006-os világbajnokság selejtezőin, köszönhetően elsősorban a védelmének.

A legtöbbször a Mladen Krstajic, Goran Gavrancic, Vidic, Ivica Dragutinovic összetételben pályára lépő hátsó alakzat (amelyet hazájukban csak Fantasztikus Négyesnek neveztek) a kvalifikációs sorozatban mindössze egyetlen gólt kapott, amivel új rekordot állított fel. A szerbek természetesen kijutottak a világbajnokságra, és Vidicet még az sem zavarta különösebben, hogy az utolsó, Bosznia és Hercegovina elleni selejtezőn kiállították, így tudta, hogy az első vb-meccset ki kell hagynia eltiltás miatt.

Ezt leszámítva ugyanis a karrierje egyenletesen ívelt felfelé, főleg, hogy 2006 januárjában ismét klubot váltott - és immár egy valódi sztárcsapat vette meg. A Manchester United már két és fél évvel korábban is figyelte őt, de Sir Alex Ferguson ekkor gondolta úgy, hogy szükség van a kőkemény középhátvédre, akiért a Vörös Ördögök közel tízmillió eurót fizettek.

A beilleszkedés nem volt egyszerű Vidic számára, hiszen az orosz bajnokság már 2005 novemberében véget ért, és több, mint egy hónapos kihagyás után érkezett meg az Old Traffordra, ráadásul egyetlen szót sem értett angolul. Az első fél évben nem is ment túl jól neki a játék, és a MU szurkolói sem voltak biztosak benne, hogy megérte szerződtetni a marcona kinézetű bekket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK