Vágólapra másolva!
Mindenben fejlődnie kell a magyar labdarúgó-válogatottnak Erwin Koeman szövetségi kapitány szerint, aki az MTI-nek adott interjúban beszélt a Telkiben épülő edzőközpont várható hatásairól, a világbajnoki selejtezőkről, a fiatal tehetségekről, a jövő szerdai, Izrael elleni barátságos mérkőzésről, valamint a márciusi, albániai vb-selejtezőről is.

"Nem lehet egyetlen játékelemet kiemelni. Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, mindenben fejlődnie kell a csapatnak, a játékosoknak és persze nekem is" - jelentette ki a holland szakember, aki tavaly májusban vette át a nemzeti együttes irányítását. "Amikor elkezdtük a közös munkát, nagyon keményen dolgoztunk, hogy sikereket érjünk el. Már az első, horvátok és görögök elleni meccsek kedvező benyomást keltettek bennem, de most azon kell dolgoznunk, hogy megtartsuk azt, amit eddig felépítettünk. Azóta a kedvező eredmények folytán, a nagyobb elvárás miatt a nyomás is nagyobb a csapaton".

Arra a kérdésre, hogy számára az eredmények vagy a jó játék-e a fontosabb, azt válaszolta, hogy ő elsősorban jó struktúrában gondolkodik. Hozzátette, hogy az eredmények, valamint a mutatott játék korántsem mellékes, mivel sorozatban három vereség ebben a szakmában bárkinek az állásába kerülhet, de szerinte ha alapvetően jó csapatszerkezetet sikerül kialakítani, az hosszú távon gyümölcsöző lehet.

A játékosként 1988-ban Európa-bajnok szakvezető a selejtezőcsoportra áttérve kiemelte, hogy rendkívül kiegyenlített a magyarok hatosa, ami némiképp meglepte, hiszen előzetesen Portugáliát tartotta egyértelmű favoritnak."Teljesen nyílt a csoport, mert a portugálok váratlan vereséget szenvedtek a dánoktól, és csak egy pontot szereztek Albánia ellen. Senki nincs biztonságban, s a lényeg, hogy a magyar válogatott versenyben van. Nem tudok egyetlen meccset sem kiemelni, amely nagyobb jelentőséggel bírna a többinél, mert amíg van esély a kvalifikációra, addig minden találkozó ugyanolyan fontos, most a legfontosabb a soron következő tiranai összecsapás március 28-án" - mondta Koeman, akinek irányításával a válogatott négy összecsapáson szerzett 7 pontjával második a csoportjában Dánia mögött.

A 47 éves szövetségi kapitány szerint a világ futballja kiegyenlítődött, ma már senki ellen nem lehet biztosra menni, mivel minden csapat számára adottak a megfelelő létesítmények, továbbá minden együttes fizikálisan felkészült, s futni, harcolni mindenki tud. "Tíz-tizenöt éve ezek egyértelmű meccsek voltak, nem ritkán ötgólos különbségű eredményekkel. De ma már nem könnyű feltörni olyan csapatok védelmét, mint például Albánia, vagy akár Málta, mert erőszakosan és agresszíven futballoznak. Ez nem jelent sem előnyt, sem hátrányt. Mindenkinek azonosak a feltételek, hiszen a magyar válogatott legyőzheti Portugáliát, de kikaphat Máltától, és ez szinte minden csapatra igaz".

Az albániai meccsel kapcsolatban megjegyezte, hogy Juhász Roland és Bodnár László eltiltás miatt nem játszhat majd, és helyetteseiket meg kell találnia. Hozzátette, bár vannak elképzelései a megoldásra, túl korán van ahhoz, hogy erről beszéljen, mivel addig közel két hónap van hátra, s egy váratlan sérülés keresztülhúzhatja a számításait. Továbbá addig Albánia játszik Máltával, s szeretné kielemezni azt a találkozót, mivel jelentősen befolyásolhatja a döntéseit.