Vágólapra másolva!
A hét végén a Numancia ellen elért Raúl-találat egyben történelmi gól is volt, a Real Madrid támadója ezzel ugyanis utolérte a klub örökranglistáján a legendás Alfredo di Stéfanót. A legtöbb sztárklubnál jelenleg aktív futballistának nincs sok esélye ahhoz, hogy hasonló tettet hajtson végre, igaz, olyan egyesület is akad, ahol a rekorder jelenleg is a klubot erősíti.

A Real Madridért szurkolók közül évtizedeken keresztül valószínűleg senki sem gondolta, hogy akad majd egy futballista, aki utoléri Di Stéfanót a klub örök-góllövőlistáján, hiszen az egykori aranylabdás egy olyan korszakban futballozott, amikor a csapatok még sokkal támadóbb stílusban játszottak - és a Real Madrid közülük is kiemelkedett.

Az argentin származású csillag 1953 és 1964 között, vagyis 11 esztendő alatt összesen 396 tétmérkőzésen játszott a Realban, és ez idő alatt 307 alkalommal volt eredményes. A korszak másik nagy madridi klasszisa, Puskás Ferenc 263 összecsapáson 240 gólig jutott, és őt a következő évtizedekben Carlos Santillanának ugyan sikerült megelőznie (a kiváló csatár 1971 és 1988 között 290 gólig jutott), ám Di Stéfano csúcsát nem fenyegette veszély. Egészen addig, amíg nem teljesedett ki Raúl karrierje, aki alig 17 esztendősen mutatkozott be a felnőttek között, volt tehát ideje arra, hogy utolérje Di Stéfanót.

A Real Madrid jelenlegi csapatkapitánya fokozatosan haladt egyre feljebb az örökranglistán, megelőzte Puskást, azonban úgy tűnt, hogy Santillanát már nem tudja befogni, hiszen egyre ritkábban volt eredményes. A 2005-2006-os idényben csak hét, a következőben pedig mindössze 12 találatig jutott, és akkor "csak" 269 gólnál tartott, azaz minden jel arra mutatott, hogy ha ebben a tempóban folytatja, akkor Di Stéfano rekordja elérhetetlen számára. Raúl azonban az előző idényben megtáltosodott, és azóta megint olyan eredményesen futballozik, mint fénykorában: a legutóbbi szezonban 23 találatig jutott, a mostaniban pedig a Numancia elleni volt a 15. gólja (kilencet a bajnokságban, hármat a spanyol kupában, hármat pedig a BL-ben ért el). Ezzel be is fogta Di Stéfanót, és nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: hamarosan meg is előzi.

Ami a Real Madrid nagy riválisát, az FC Barcelonát illeti, nehéz elképzelni, hogy a katalánoknál valaki is akárcsak a rekorddöntés közelébe kerüljön. A Barcánál ugyanis az örökranglista élén az 1940-es és 50-es évek kiváló támadója, César Rodríguez áll, aki 1942 és 1955 között 235 alkalommal volt eredményes a gárda színeiben. A minden idők legjobb Barcelona-játékosának megválasztott Kubala László 39 találattal lemaradva áll a második helyen, a harmadik viszont a közelmúlt egyik klasszisa, Rivaldo. A dél-amerikait a jelenlegi keretből Samuel Eto'o esetleg utolérheti, hiszen a brazil 130 gólt ért el a Barcelona színeiben, míg a kameruni jelenleg 115-tel áll az örökranglista kilencedik helyén. Hosszabb távra tekintve pedig Lionel Messi lehet az, aki még felzárkózhat a legjobbakhoz, elvégre az argentin szupersztár még mindig csak 21 esztendős, de máris 67 Barca-gól áll a neve mellett.

Az olasz AC Milannál elméletileg lehetséges, hogy a közeljövőben változzon az örökranglista vezetőjének kiléte, hiszen a második helyen egy olyan világklasszis áll, aki jelenleg is tagja a csapatnak. Más kérdés, hogy az ukrán Andrij Sevcsenko jelenleg formáját látva kicsi a valószínűsége, hogy még 46 gólt szerezzen a Milan színeiben. Ennyi kellene ugyanis ahhoz, hogy utolérje az előtte álló Gunnar Nordahlt, aki 1949 és 1956 között 221 találatot szerzett az egyesület színeiben - Sevcsenko jelenleg 175-nél jár. A jelenlegi keret tagjai közül egyébként még Filippo Inzaghi van az első tíz között, Pippo 104 góllal a nyolcadik helyen áll, míg Kaká a maga 89 találatával a 12. helyet foglalja el.

Getty Images

Sevcsenko Milan-rekordot dönthet, ha ismét aranylabdás formába kerül

A városi rivális Internazionale hívei egészen biztosak lehetnek benne, hogy a közeljövőben nem ünnepelnek rekordjavítást, legalábbis ami a szerzett gólokat illeti, hiszen a jelenlegi keret tagjai nagyon messze vannak a legeredményesebbektől. Valószínűleg azt is kevesen tippelnék meg helyesen, hogy a mostani Interből ki szerezte a legtöbb gólt a klub mezében: a két legnyilvánvalóbb válasz, Zlatan Ibrahimovic vagy Adriano ugyanis nem helyes. A svéd 53, a brazil pedig 73 alkalommal volt eddig eredményes Inter-játékosként, míg az argentin Julio Cruz már 75 Inter-gólnál tart. Más kérdés, hogy az örökranglistát Giuseppe Meazza 288 találattal vezeti.

A Juventusnál ellenben jelenleg is aktív az a játékos, aki a klub történetének legeredményesebb futballistája. A torinóiak klasszisa, Alessandro del Piero még 2006. január 10-én, a Fiorentina elleni kupameccsen döntötte meg Giampiero Boniperti rekordját, és azóta tovább növelte előnyét az örökranglistán. Del Piero jelenleg 255, Juventus-mezben elért találatnál tart, Boniperti pedig 182-ig jutott. Ráadásul egyébként Del Piero nem csak a szerzett gólok, hanem a játszott mérkőzések számát tekintve is csúcstartó a Juvénál.

Forrás: AFP

Del Piero Juve-góljai jelentős részét szabadrúgásból szerezte

A rekorddöntés Angliában is csodaszámba menne a legnagyobb kluboknál. Igaz, az Arsenalnál a csúcs nem is olyan régen született, és az örökranglistát egy olyan futballista vezeti, aki jelenleg is aktív, azonban az Ágyúsok legnagyobb bánatára már másik egyesületben. A korábban Ian Wright által tartott rekordot Thierry Henrynak sikerült megdöntenie, aki 226 alkalommal segítette góllal az Arsenalt. A jelenlegi keretet ismerve már az is nagy szám lenne, ha bárki elérné a 100-as álomhatárt, hiszen most a holland Robin van Persie áll a legjobban - 56 góllal.

A Manchester Unitednél ugyan akad egy aktív játékos az örökranglista első tíz helyezettje között, de Ryan Giggs a mostani tizedik helynél sokkal előbbre már aligha jut. A nyolcadik pozíció még elérhető számára, ehhez csak négy gólt kellene szereznie (és akkor utolérné Ruud van Nistelrooyt), viszont az élen álló Bobby Charlton rekordjára nem jelent veszélyt. Az 1960-as évek világklasszis játékosa 249 manchesteri találatot szerzett, Wayne Rooneynak vagy Cristiano Ronaldónak tehát alaposan bele kell húznia: előbbi jelenleg 89-nél, a portugál pedig 106-nál tart.

A Liverpool játékosai közül a jelenlegi legeredményesebbnek, Steven Gerrardnak még az örökranglista tizedik helyéhez is 17 újabb találatra van szüksége. A középpályás ugyanis eddigi liverpooli pályafutása során 111 alkalommal volt eredményes, míg a rangsor tizedik helyén az 1900-as évek klasszisa, Sam Raybould 128 góllal áll. De ketten együttesen sem szereztek annyi találatot, mint a listavezető Ian Rush, aki még a második helyezett Roger Huntra is rávert 60 gólt: Rush nevéhez ugyanis 346 találat fűződik.

Ian Rush 346 gólt szerzett Liverpool-mezben - volt miből válogatni az alábbi összeállításhoz:


Az európai sztárklubok legjobb góllövői, illetve a jelenlegi keret legeredményesebb játékosai:
Real Madrid: Alfredo di Stéfano 307, Raúl 307
FC Barcelona: César Rodríguez 235, Samuel Eto'o 115
AC Milan: Gunnar Nordahl 221, Andrij Sevcsenko 175
Internazionale: Giuseppe Meazza 288, Julio Cruz 75
Juventus: Alessandro del Piero 255, Alessandro del Piero 255
Arsenal: Thierry Henry 226, Robin van Persie 56
Manchester United: Bobby Charlton 249, Ryan Giggs 146
Liverpool: Ian Rush 346, Steven Gerrard 111

www.infosport-focivilag.hu