Vágólapra másolva!
A futballklubok manapság nem véletlenül rendelkeznek rendkívül bő, gyakran akár 30 fős játékoskerettel, ez biztosítja az edzők számára, hogy egy súlyosabb sérülés esetén is legyen megfelelő utánpótlás minden posztra. Idén is több sztárjátékos hagyta ki szinte a teljes szezont sérülés miatt, és akadnak olyan jó nevű futballisták is, akik egészségesen sem jutnak játéklehetőséghez - belőlük állítottunk most össze egy álomcsapatot.

A kapusok különösen rossz helyzetben vannak a játéklehetőség tekintetében, hiszen egyszerre csak egyikük szerepelhet a csapatban. A legtöbb klubnál kőbe lehet vésni az első számú kapus kilétét, ugyanakkor nagy dilemmát jelenthet a szakmai stáb számára, hogy a kispadon is olyan helyettes üljön, aki nyugodtan be lehet küldeni, ha szükség van rá. Kevés igazán jó kapus vállalja a tartalékstátuszt, Olaszországban azonban mind a két milánói egyesületnél világklasszis ül a kispadon. Az AC Milannál Christian Abbiati mögött Dida vár bevetésre, aki volt már az év kapusa a Serie A-ban, és a jelenlegi idényig szinte kirobbanthatatlan volt a csapat kapujából. Ez utóbbi szempont miatt inkább őt tettük be az álomcsapatunkba, így az Internazionalénál a sorban a brazil Júlio César mögött következő Francesco Toldónak itt is meg kell elégednie a tartaléksorral.

A védelem jobb oldalán két jelöltünk is akadt. Közülük a Chelsea portugál focistája, Paulo Ferreiraa nagyobb név, hiszen nyert már BL-t, angol bajnokságot, és a portugál válogatottal Eb-ezüstérmes, illetve vb-negyedik is volt, azonban mind a nemzeti csapatban, mind a londoniaknál honfitársa, Bosingwa mögé szorult. Ferreira ebben a szezonban mindössze hat bajnokin lépett pályára a Chelsea-ben, de egyszer sem kapott 25 percnél több játéklehetőséget.

Az Olympique Lyon védője, Francois Clerc viszont csak egyetlen meccsen szerepelt az idény során, igaz, akkor 90 percen keresztül, és valószínűleg most is ő lenne az OL első számú jobbhátvédje, ha nem szenved súlyos sérülést rögtön az első fordulóban. A 13-szoros francia válogatott védő felépülése valamikor tavasszal várható.

Elméletileg hamarosan az AC Milan középhátvédje, Alessandro Nesta is pályára léphet, és a piros-feketék hívei már nagyon várják, hogy végre ismét a klub mezében láthassák. A világ egyik legjobb középső védőjének tartott Nestának sosem volt szerencséje a sérülésekkel: az 1998-as, a 2002-es és a 2006-os világbajnokság során is kidőlt a sorból, és a mind a három viadalon csak pár találkozón szerepelt. A jelenlegi bajnokságban pedig még egyszer sem lépett pályára, akárcsak az FC Barcelona középhátvédje, Gabriel Milito. Az argentin hátvéd még tavaly májusban szenvedett térdszalag-szakadást, és még nem épült fel teljesen - más kérdés, hogy a jelenlegi Barcába nem lesz könnyű visszaverekednie magát.

A középhátvédek kiválasztása nem volt nehéz, a balhátvédnél viszont megint két jelöltünk akadt. A portugál Nuno Valente, aki 33 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, teljesen kiesett a pikszisből az Evertonnál: az első fordulóban még kezdő volt, a második találkozón már csak négy percet kapott, és azóta egyáltalán nem lépett pályára a Premier League-ben, pedig nem sérült. Nem úgy a Borussia Dortmund brazil balbekkje, Dedé, aki az idény első fordulójában szenvedett súlyos sérülést - bár a hírek szerint hamarosan ismét a dortmundiak rendelkezésére állhat.

Hasonló helyzetben van a Bayer Leverkusen veterán középpályása, Bernd Schneider, azzal a különbséggel, hogy ebben az idényben egyetlen másodpercet sem töltött a pályán a Bundesligában. A 81-szeres német válogatott utoljára 2008 áprilisában szerepelt bajnokin a Leverkusenben. Ő viszont a szezon hátralévő részében esetleg pályára léphet, ellentétben a Manchester United játékosával, Owen Hargreavesszel, aki a jelenlegi bajnokságban két összecsapáson játszott, még az idény elején, azóta viszont sérüléssel bajlódik. A 42-szeres angol válogatott középpályásnak először tavaly novemberben műtötték meg a térdét, majd pár héttel később újabb operáción esett át.

A világ egyik legjobb védekező középpályásnak tartott Michael Essiennek is a térdével van problémája: a Chelsea ghánai labdarúgója szintén két bajnokin lépett pályára az idény során, majd tavaly szeptemberben a Líbia elleni vb-selejtezőn szenvedett súlyos sérülést.

Forrás: MTI
Essien hiányát igencsak megérzi a Chelsea

A középpálya negyedik tagja viszont elméletileg egészséges, a holland Andy van der Meyde ennek ellenére nem tudja beverekedni magát az Evertonba. Az egykori Ajax-szélsőnek (aki az Interben is szerepelt) a pletykák szerint inkább a magánéletével akadnak problémák, és David Moyes edző csupán egyetlen alkalommal, hét perc erejéig cserélte be a mostani bajnokságban.

A csatárok kiválasztásával volt a legnehezebb dolgunk. A sokáig sérüléssel bajlódó David Trézéguet nemrégiben visszatért a Juventusba, így őt már nem vehettük számításba, az egykori spanyol gólkirály Salva pedig már túl van pályafutása csúcsán - persze még így is meglepő, hogy a Málagánál mindössze egyetlen bajnokin kapott lehetőséget.

Azt is nehéz megmagyarázni, hogy az északír David Healy miért csak epizodista a Sunderlandnél, főleg, hogy a 2008-as Eb-selejtezők gólkirályát tavaly nyáron vették meg. Ezzel együtt Healy csupán öt bajnokin szerepelt ebben a szezonban, és egyszer sem játszott fél óránál többet, a remekül működő Djibril Cissé, Kenwyne Jones csatárduó egyik tagját sem tudja kiszorítani.

A Real Madridnál hasonlóan mellőzik a még mindig csak 27 esztendős argentin csatárt, Javier Saviolát, aki 2007 nyarán ingyen érkezett a nagy rivális FC Barcelonától, de leigazolásának nem volt sok értelme. A mostani bajnokságban Saviola hét bajnokin játszott, ebből hatszor csereként, és az egyetlen meccsen, amikor a kezdő tizenegy tagja volt, gólt szerzett. Mindez azonban nem nagyon érdekli a gárda új edzőjét, Juande Ramost, aki egyáltalán nem számít Saviolára.

www.infosport-focivilag.hu