Vágólapra másolva!
Már régóta sikk szidni a magyar NB I-et, igaz, a szurkolók már nem is tudják, miről maradnak le, hiszen nem nézik a meccseket. Erwin Koeman válogatott keretében három itthon játszó futballista szerepel, de egyikőjük sem számít kulcsjátékosnak - tényleg ilyen gyenge lenne a bajnokság, vagy csak senki nem veszi észre a tehetségeket? Az NB I és a válogatott felemás viszonyáról kérdeztünk három illetékest: az egykori 56-szoros válogatott Honvéd- és Auxerre-sztár Kovács Kálmánt, a gólkirályjelölt debreceni Rudolf Gergelyt, valamint a dobogós Vasas exfutballista vezetőedzőjét, Mészöly Gézát.

- Három NB I-es játékos (Köteles László, Rudolf Gergely, Horváth Gábor) tagja Erwin Koeman jelenlegi keretének, s megoszlanak arról a vélemények, hogy érdemes-e egyáltalán a Soproni Ligából beválogatni játékosokat. Ön szerint?

Kovács Kálmán: Mindenképpen, de főleg a csatárokat lenne érdemes kipróbálni. Egy támadó számára fontos, hogy hetente gólt rúgjon, így egy itthoni gólvágó eredményesebb lehet a válogatottban, mint aki egy nemzetközi bajnokságban kevesebbet szerepel, és kevesebb a sikerélménye. Bevallom, én bátrabban nyúlnék az itthoni játékosokhoz: Tisza Tibor és Kabát Péter - ha jó formában van - egyaránt válogatott szintű játékos.

Rudolf Gergely: Magam ellen beszélnék, ha azt mondanám, hogy nem. Én úgy érzem, hogy amikor lehetőséget kaptam a válogatottban, akkor nem vallottam szégyent - igyekeztem jól teljesíteni, Svédországban gólt is rúgtam, és pozitív visszajelzéseket kaptam. Szerintem érdemes a hazai tehetségek közül is válogatni, Horváth Gábor is remek futballista, aki külföldön is megállná a helyét.

Mészöly Géza: Sokan vannak, akik megérdemelnék a kerettagságot, a formája alapján említhetném Tisza Tibort vagy több MTK-játékost is, de a Debrecenben és a Zalaegerszegben is vannak olyanok, akik bekerülhetnének.

- Rudolf Gergely duplázott a Nyíregyháza ellen, egy gólerős és jó NB I-es forma mit érhet Albánia vagy egy erősebb csapat, mondjuk, Portugália ellen a vb-selejtezőkön?

Kovács: Nem hiszem, hogy a magyar gyengébb lenne a máltai vagy az albán bajnokságnál. Amikor majd Portugáliával játszik a válogatott, Cristiano Ronaldo nem biztos, hogy azzal foglalkozik majd, hogy Vanczák, Horváth vagy Juhász ellen támad. Régen néztük, hogy ki hol szerepel, de ma már az nem jelent sokat, hogy valaki a Milanban ül a kispadon, vagy egy kisebb ország bajnokságában játszik.

Rudolf: Remélem, hogy újabb gólokat jelent majd a formám, s ugyanúgy eredményes leszek a nemzeti csapatban, mint a magyar bajnokságban.

Mészöly: Rudolf többször bizonyította már, hogy képes jól játszani a válogatottban. Igaz, hogy szűk az a réteg, amely az NB I-ből bekerülhet a válogatottba, ám épp ő a legjobb példa arra, hogy egy hazai játékos is képes felvenni a nemzetközi meccsek tempóját.

Forrás: MTI

Kovács Kálmán a lengyelek elleni 5-0-s meccsen

- Gera Zoltán azt nyilatkozta, hogy a hazai bajnokság körülményei annyira távol vannak attól, mint amibe került, hogy jelenleg nincs realitása annak, hogy hazatérjen. Mikor jöhet el annak az ideje, hogy vonzó legyen a légiósok számára az NB I?

Kovács: Ez az élet rendje, nincs ezzel különösebb gond. Ha jobbak a körülmények, más a futball megítélése, akkor miért dolgozna rosszabb körülmények között? Engem mindig is nagyon érdekelt a magyar foci megítélése. A legtöbben azt mondják, hogy a magyar foci bűn rossz, de amikor megkérdezik őket, mikor láttak utoljára bajnokit, akkor kiderül, hogy a megkérdezettek fele még sohasem, vagy már nagyon régen. Ezt a hozzáállást pedig nem fogjuk tudni megváltoztatni, mert magyarok vagyunk. Reális helyén van a magyar foci, de mi mégis azt hisszük, hogy a Puskásék által elért eredmények nekünk is járnak. De nem jár - csak a szánk. Két éve a Puskás-stadionban mindenki az olaszoknak drukkolt, majd a győzelem után állva megtapsolták a magyar válogatottat. Ez rendben van, de amikor Máltán kikap a válogatott, akkor sem szabad elfordulni a csapattól, mert az is a mi csapatunk.

Rudolf: Én azért jöttem haza a Nancyből, mert fiatalon kevés játéklehetőséget kaptam Franciaországban. Az angliai körülményeket nem ismerem, de Magyarországon megindult a fejlődés: létrejött a telki edzőközpont, és a válogatott is egyre jobb eredményeket ér el.

Mészöly: Egyetértek vele, mert nincs olyan magyar csapat, ahová Gera Zoltán visszajöhetne. Egy labdarúgónak ki kell használnia, ha külföldön játszik, s hogy hazavágyjon, ahhoz jó pár évnek el kell telnie. Remélem, hogy egyre jobb stadionok és jobb meccsek lesznek az NB I-ben, és ismét sikk lesz bajnoki találkozókra járni.

Forrás: MTI

A Vasas dobogós a bajnokságban, Mészöly Géza a saját csapatából mégsem ajánl senkit Erwin Koeman figyelmébe

- Gera a Premier League-ben nem vagy csak alig játszik, míg Tisza Tibor remekel az Újpestben - miért esik mégis mindig a légiósra a választás?

Kovács: Azért, mert alapadottságokban jobb futballista. Amikor kiment Angliába, és számos csapat hívta, fenntartással fogadtam, hogy miképp fog szerepelni, hiszen a futballpiac nagyon érzékeny. Engem ő nem mint futballista érdekel a válogatott szempontjából, hanem mint ember. Ő a válogatott csapatkapitánya, s a közösségben ott van a helye, és el kell fogadni tőle azt is, ha gyengébben játszik.

Rudolf: Talán mert Tisza Tibor fél évig sérült volt, Gera Zoltán pedig nem mindig szerepel ugyan a Fulhamben, de már sokat letett az asztalra Angliában és a magyar válogatottban is. Vétek lenne őt nem beválogatni, mert alapembere az együttesnek.

Mészöly: Gera olyan múlttal rendelkezik és olyan szezonokat produkált Angliában, hogy nem kell bizonygatnia - helye van a nemzeti csapatban. A keretben ennek ellenére el tudnám képzelni Tisza Tibort is. A válogatott összetartásokon, tíz nap alatt bizonyítson, hogy igenis alkalmas részfeladatok megvalósítására.