Vágólapra másolva!
Az örökmérleg alapján a magyar válogatott egyértelmű favoritnak számít az Albánia elleni vb-selejtezőn, hiszen a két ország közötti eddigi négy mérkőzésen az albánok még csak gólt sem tudtak szerezni, viszont 17-et kaptak. Októberben a Puskás Ferenc stadionban a mieink 2-0-ra nyertek, de Tiranában alighanem sokkal nehezebb találkozó vár rájuk.

A budapesti mérkőzés előtt az albán szurkolók kifejezetten optimisták voltak, hiszen a vb-selejtezők első két mérkőzésén csapatuk jó eredményeket ért el: hazai pályán pontot szerzett Svédország ellen, majd magabiztosan legyőzte a máltaiakat.

A mieinktől elszenvedett vereség ugyan csökkentette az albánok reményeit, ám ezt követően hatalmas bravúrt ért el az együttes azzal, hogy idegenben pontot szerzett Portugália ellen (amikor több, mint egy félidőt emberhátrányban játszott), és ha februárban megnyerte volna a Málta elleni, idegenbeli találkozót, akkor a csoport élére ugrott volna.

Máltán azonban hatalmas csalódást okozott Arie Haan együttese, hiszen csupán egy gól nélküli döntetlenre volt képes a szigetországban, ami még akkor is katasztrofális eredménynek számított, ha figyelembe vesszük, hogy olyan alapemberek hiányoztak az együttesből, mint a csapatkapitány Altin Lala, illetve a középpályás sor másik alappillére, Lorik Cana.

Ez az eredmény megváltoztatta az albán közvélemény hangulatát, hiszen korábban a szurkolók maximálisan megbíztak Haanban, a máltai pontvesztést követően azonban felerősödtek a szakvezetőt kritizáló hangok. Az pedig olaj volt a tűzre, hogy az Albán Labdarúgó-szövetség első embere, Armando Duka a nyilvánosság előtt, illetve az UEFA honlapján dicsérte Haant a munkája miatt.

Mindezek alapján elmondható, hogy a szakvezető számára a magyarok elleni 90 perc vízválasztó lehet: amennyiben csapata nem nyer, akkor még az állása is veszélybe kerülhet. Az albánok aligha álmodoznak arról, hogy kijutnak a világbajnokságra, azonban hazai pályán eddig kifejezetten jó a mérlegük: az elmúlt években tétmeccsen Tiranában legyőzték Orosz- és Görögországot, illetve pontot szereztek Svájc, Bulgária és legutóbb Svédország ellen.

Győzelmi kényszer ide vagy oda, Haan várhatóan csak egy csatárral küldi majd pályára együttesét - a holland mester az eddigi selejtezők során ragaszkodott a 4-2-3-1-es felálláshoz, még a Málta elleni két összecsapáson is. A nagy kérdés az, hogy ki lesz az előretolt ék: egészen idáig ugyanis az olasz Chievo Veronában futballozó Erjon Bogdaniban bízott, annak ellenére, hogy a csatár klubjában keveset játszott.


Gera ismét szaltózni akar

A támadó a Málta elleni hazai meccsen be is talált, a többi találkozón azonban gól nélkül maradt, és Máltán olyan rosszul futballozott, hogy Haan most még a keretbe sem hívta be - pedig az utóbbi időben Bogdani rendszeresen játszik klubjában.

De a holland kapitány nem csak őt mellőzte, hanem a német Karlsruher SC-ben légióskodó támadót, Edmond Kapllanit is. Így az egyetlen csatár posztjára jelenleg a Horsensben futballozó Besart Berisha a legesélyesebb, aki januárban került a dán klubhoz, és azóta három bajnokin háromszor volt eredményes. A titkos adu pedig az otthon szereplő Migen Memelli lehet, aki ellenünk debütálhat a nemzeti csapatban - az SK Tirana támadója jelenleg 14 találattal vezeti az albán bajnokság góllövőlistáját.


Az őszi budapesti mérkőzés összefoglalója

A középpályán Haan alighanem számít a Málta ellen sérülés miatt hiányzott rutinos párosra, Canára és Lalára, akik közül az előbbi felépülése után visszaverekedte magát az Olympique Marseille kezdő tizenegyébe, sőt, nemrégiben gólt is szerzett a Paris Saint-Germain elleni rangadón. Lala viszont nincs játékban, hiszen majd fél éves kihagyás után a hét végén tért vissza a Hannover kispadjára - az utolsó percben cserélték be a Hoffenheim ellen.

A másik Bundesliga-légiós, Ervin Skela pedig valószínűleg szervező feladatot kap, bár az albán drukkerek egy része úgy véli, hogy ezen a poszton érdemes lenne kipróbálni az ukrán Krivbassz Krivij Rihben futballozó Dorian Bylykbashit, aki klubjában remek formában játszik, az idény során már három gólt ért el, és a csapatkapitányi karszalagot is megkapta az egyesületben.

Az albán válogatott kerete:

Arjan Beqaj

kapus

1975. augusztus 20.

Anorthoszisz Famaguszta

35

-

Isli Hidi

kapus

1980. október 15.

Krivbassz Krivij Rih

6

-

Samir Ujkani

kapus

1988. július 5.

Palermo

-

-

Andi Lila

hátvéd

1986. február 12.

SK Tirana

3

-

Armend Dallku

hátvéd

1983. június 16.

Vorszkla Poltava

27

3

Kristi Vangjeli

hátvéd

1985. szeptember 5.

Arisz Szaloniki

12

-

Debatik Curri

hátvéd

1983. december 28.

Vorszkla Poltava

20

1

Endri Vrapi

hátvéd

1982. május 23.

KS Elbasani

5

-

Elvin Beqiri

hátvéd

1980. szeptember 27.

Vllaznia Shkoder

22

-

Admir Teli

hátvéd

1980. június 12.

Karabah Agdam

3

-

Lorik Cana

középpályás

1983. július 27.

Olympique Marseille

35

1

Altin Lala

középpályás

1975. november 18.

Hannover '96

70

3

Klodian Duro

középpályás

1977. december 21.

Omonia Nicosia

53

3

Ervin Skela

középpályás

1976. november 17.

Energie Cottbus

56

10

Ansi Agolli

középpályás

1982. október 11.

SK Tirana

9

-

Elis Bakaj

középpályás

1985. június 25.

Dinamo Tirana

1

-

Gilman Lika

középpályás

1987. január 13.

Hacettepe

2

-

Dorian Bylykbashi

középpályás

1980. augusztus 8.

Krivbassz Krivij Rih

3

-

Ervin Bulku

középpályás

1981. március 3.

Krivbassz Krivij Rih

11

-

Hamdi Salihi

csatár

1984. január 19.

SV Ried

15

1

Besart Berisha

csatár

1985. július 29.

AC Horsens

12

2

Xhevahir Sukaj

csatár

1987. október 5.

Vllaznia Shkoder

1

-

Migen Memelli

csatár

1980. április 25.

SK Tirana

-

-




www.global-soccer.eu