Vágólapra másolva!

A futballpályák lámái

A labdarúgás nem csak szép jelenetekkel ajándékozza meg a sportág kedvelőit, a zöld gyepen előfordulnak olyan események is, amelyek nem felelnek meg a fair play szabályainak. A futballisták gyakran provokálják egymást, és ebből meglehetősen sportszerűtlen, gyakran gusztustalan tettek is következnek - a televíziós közvetítések korában ezek pedig egyre gyakrabban kerülnek a nyilvánosság elé.

Ha a futballpályán történt köpésekről beszélünk, akkor elsőként alighanem a legtöbbeknek az 1990-es világbajnokság emlékezetes epizódja jut az eszébe. A tornán a nyolcaddöntőben találkozott egymással Hollandia és az NSZK válogatottja, ami már önmagában szuperrangadót ígért, ám a feszültséget fokozta, hogy a két együttes két évvel korábban az Európa-bajnokság elődöntőjében is egymás ellen játszott, és akkor a hollandok idegenben tudtak nyerni 2-1-re.

A milánói meccsen sem kellett sok idő ahhoz, hogy elszabaduljanak az indulatok, köszönhetően elsősorban a hollandok középpályásának, Frank Rijkaardnak, aki a 20. percben felvágta Rudi Völlert, amiért meg is kapta a jogos sárga lapját, majd visszafelé futva leköpte a németet. Völler persze reklamálni kezdett, de mivel az argentin játékvezető, Juan Carlos Loustau nem látta az esetet, így a csatárnak is adott egy sárga lapot. A szabadrúgásból beívelt labdát aztán a hollandok kapusa, Hans van Breukelen magabiztosan húzta le, az érkező Völler pedig sportszerűen visszahúzta a lábát, nehogy ütközzön vele. Rijkaard azonban megint ott termett, és addig reklamált, amíg a bíró kiállította a németet - majd, hogy nyomatékosítsa a dolgot, megint leköpte a lefelé bandukoló Völlert. Balszerencséjére ezt már a játékvezető is látta, így Rijkaard is mehetett az öltözőbe.

http://www.youtube.com/v/jfpaPIVO69Y&hl=en&fs=1


Az eseménysort látva csak csodálni tudjuk a német támadót, hogy ilyen nyugodtan viselte mindezt, és nem próbált elégtételt venni a hollandon, de a sors végül őt igazolta: a meccset az NSZK nyerte 2-1-re, és végül az aranyérmet is megszerezte.

Hasonlóan nagy vihart kavart a 2004-es Európa-bajnokságon történt incidens, már csak azért is, mert a játékvezető ugyan semmit sem látott, a vétkes felet mégis eltiltották. Az Olaszország-Dánia találkozó meglehetősen alacsony színvonalat és gól nélküli döntetlent hozott, a meccs után azonban robbant a bomba: kiderült, hogy az egyik dán tévétársaság külön kamerát állított az olaszok karmesterére, Francesco Tottira, és az egyik felvételen látszott, hogy a római futballista leköpi a dánok középpályását, Christian Poulsent.

http://www.youtube.com/v/2GsNyyMn8Tc&hl=en&fs=1


A dán szövetség hivatalosan tiltakozott az UEFA-nál, amely a felek meghallgatása után (Totti elismerte tettét, de arra hivatkozott, hogy Poulsen végig provokálta őt) három meccsről eltiltotta a Roma játékmesterét, és nélküle csoportból sem jutottak tovább az olaszok.

Hogy az UEFA mennyire komolyan veszi az ehhez hasonló sportszerűtlenséget, az már egy évvel korábban is kiderült. A Bajnokok Ligája 2003-2004-es kiírásában a Lazio-Chelsea csoportmérkőzésen a rómaiak szerb középhátvédje, Szinisa Mihajlovic köpte le a londoniak román csatárát, Adrian Mutut. Mihajlovicot a találkozón kiállították, az európai szövetség pedig a videofelvételek megvizsgálása után meglehetősen szigorú büntetést szabott ki a védőre: nyolc mérkőzésre tiltotta el. A szerb labdarúgó elismerte, hogy helytelenül cselekedett, de akár csak Totti, ő is kihangsúlyozta, hogy provokálták, és úgy vélte, hogy a másik felet is meg kellett volna büntetni. Mihajlovic valószínűleg azért kapott ilyen szigorú büntetést, mert visszaesőnek számított, három évvel korábban ugyanis az Arsenal francia középpályásával, Patrick Vieirával került összetűzésbe - igaz, akkor nem leköpte az ellenfelét, hanem rasszista megjegyzéseket tett rá.

Persze Vieirát sem kell félteni, londoni évei alatt neki is voltak problémái a fegyelemmel. 1999 októberében például a West Ham United védőjével, Neil Ruddockkal került összetűzésbe, amelynek a vége az lett, hogy Vieira piros lapot kapott. A keménységéről híres bekk alighanem még ezután is beszólt neki, hiszen a franciát a társai alig tudták lefogni - megütni így nem tudta ellenfelét, de leköpni azért sikerült... A jutalma egy hatmeccses eltiltás, illetve 30 ezer fontos büntetés volt.

http://www.youtube.com/v/-XaUCTUWX58&hl=en&fs=1


A paraguayi kapus, José Luis Chilavert okosabbnak gondolta magát, hiszen ő a lefújást követően kínálta meg nyállal a brazil válogatott balhátvédjét, Roberto Carlost a két csapat egymás elleni vb-selejtezőjét követően 2001 őszén. A kapus a meccs után odament a félmeztelenül álló brazilhoz, barátságosan átölelte, majd egyszer csak váratlanul arcon köpte. (). Balszerencséjére azonban a kamerák ezt is rögzítették, így Chilavert három mérkőzésre szóló eltiltást kapott, ami azt jelentette, hogy a 2002-es világbajnokság első csoportmeccsét is ki kellett hagynia.

http://www.youtube.com/v/PmnpuTXHrxI&hl=en&fs=1


www.global-soccer.hu