Vágólapra másolva!
A Barcelona még soha nem győzte le a Bayern Münchent tétmérkőzésen, ezen kívül azonban szinte minden a bajorok ellen szól a szerda esti Bajnokok Ligája negyeddöntő előtt. A nap másik összecsapásán angol párharc lesz, a Liverpool ezúttal hazai pályán próbálhatja feltörni a szívós Chelsea-védelmet. 

Bármi lesz is a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő kimenetele, posztján marad Jürgen Klinsmann, a Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője - legalábbis ezt állítja Karl-Heinz Rummenigge, a klub ügyvezetője.

"Nincs B terv, amelyben az szerepelne, hogy ha nagyon kikap a csapat, repül az edző" - idézte a Bild című napilap Rummeniggét, aki annak ellenére állt ki Klinsmann mellett, hogy a Bayern München szombaton 5-1-re kikapott a Wolfsburgtól - hét éve ez volt a legsúlyosabb veresége a német bajnokságban -, jelenleg csak a negyedik helyen áll a tabellán, a szurkolók pedig az edző menesztését követelték a meccs után.

Klinsmann ezzel együtt továbbra is élvezi a klubvezetés bizalmát, sőt, Rummenigge azt is közölte, hogy a következő szezonban is a válogatott korábbi kapitánya irányítja a csapatot. "2010-ig szól a szerződése, ez világos. Mindannyian egy irányba megyünk, semmilyen egyéb tervünk nincs. Egyébként sem vagyok híve a menet közbeni mérlegkészítéseknek" - tette hozzá.

Nem meglepő persze, hogy rendkívül óvatosan nyilatkoznak a Bayern vezetői, szerda este ugyanis Barcelonában kéne elfogadható eredményt elérnie a csapatuknak, márpedig a katalánok eddig a BL-ben és a spanyol bajnokságban is tántoríthatatlanul nyomultak előre. Az esélyek mindenesetre a bajorok szerint sem mellettük szólnak. "Két napig szenvedtünk a kudarc miatt, most viszont oda kell állni, és felvenni a harcot a Barcelonával. Csaknem lehetetlen küldetésről van szó, de éppen saját tapasztalatainkból tudhatjuk, hogy igenis történnek csodák a labdarúgásban" - írta Rummenigge a klub honlapján hétfőn.

A "labda gömbölyű" frázis mellett a - jelenre vonatkozóan gyakorlatilag teljesen jelentéktelen - statisztika szól még a németek mellett. A két csapat korábbi négy összecsapásából hármat a Bayern nyert, egy döntetlen lett, a gólkülönbség 7-4. A Bayern 1996-ban az UEFA-kupában, 98-ban pedig a BL-ben győzött Barcelonában, mindkétszer 2-1-re. Ennél relevánsabb adat, hogy a Barca utolsó 29 európai kupameccséből csupán kettőt veszített hazai pályán, és folyamatosan jó formában van. A Bayern gondjait még az is tetézi, hogy Wolfsburgabn kidőlt a sorból a védelem oszlopa, a brazil Lucio, és Daniel van Buytennel sem számolhat Klinsmann.

A házigazdák önbizalmával nincs baj, amit jól érzékeltet Gerard Piqué nyilatkozata, amelyben a védő két-három gólos Barcelona-győzelmet prognosztizált. "Ha ennyivel nyerünk, és nem kapunk gólt, nyugodtan utazhatunk el a müncheni visszavágóra" - mondta.

Óvatosabban fogalmazott a Barca vezetőedzője, Pep Guardiola: "Más a bajnokság, és más a Bajnokok Ligája, sőt szerintem éppenhogy a legrosszabb eredmény ez az 1-5, mivel a súlyos vereség csak felpaprikázza a riválist. A Bayern négyszer nyert európai kupát, sokszoros német bajnok, s bizonyos, hogy rendkívül motiváltan futballozik majd ellenünk."

A várható kezdőcsapatok:
FC Barcelona: Victor Valdes-Daniel Alves, Rafael Marquez, Gerard Pique, Carles Puyol-Xavi, Seydou Keita, Andres Iniesta - Lionel Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry
Bayern München: Michael Rensing - Christian Lell, Breno, Martin Demichelis, Philipp Lahm-Hamit Altintop, Ze Roberto, Mark van Bommel - Bastian Schweinsteiger, Franck Ribery - Luca Toni