Vágólapra másolva!
Lassan a végéhez közelít az európai futballszezon: a bajnokságok lassan befejeződnek, a Bajnokok Ligájában pedig már csak négy klub van versenyben. A BL elődöntőinek résztvevőire azonban nagyon kemény időszak vár, hiszen a csapatoknak bő egy hónap alatt minimum nyolc mérkőzést kell játszaniuk - mindezt egy fárasztó szezon után.

A legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe idén négy olyan gárda jutott be, amelyet tulajdonképpen már a sorozat kezdetén is az esélyesek közé soroltak, és amelyek hazájuk bajnokságában is az élmezőnyhöz tartoznak. Ennek köszönhetően az elődöntőkben igazi rangadókra kerül sor, olyan párosításokat láthatunk, amelyekre a futballínyencek csettintenek: a Chelsea az FC Barcelonával, a Manchester United pedig az Arsenallal csap össze.

A négy együttes közül három még versenyben van az elsőségért hazája bajnokságában, de a negyedik együttes, az Arsenal sem engedheti meg magának, hogy a nemzetközi kötelezettség miatt "lelazsálja" valamelyik bajnokiját, döntő lehet tehát, hogy melyik együttes kerete bírja majd jobban a hatalmas megterhelést.

A négy együttesre ugyanis rendkívül feszült tempójú május vár, hiszen egészen a hónap végéig heti két mérkőzést kell játszaniuk, és egyetlen botlás is nagyon sokba kerülhet. A bajnoki küzdelmek szempontjából még az Arsenal áll a legjobban, hiszen az Ágyúsoknak már csak matematikai esélyük van az aranyéremre, a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozíció pedig az Aston Villa visszaesésének köszönhetően szinte biztosnak tűnik.

Más kérdés, hogy a bajnoki sorsolása viszont nagyon kemény Arsene Wenger együttesének, hiszen a Premier League hátralévő fordulóiban a csapat még találkozik a Chelsea-vel és a Manchester Uniteddel is - utóbbi csapattal így bő három hét alatt háromszor is összecsap, kétszer a BL-ben, egyszer pedig a bajnokságban. Ha pedig létrejönne egy Arsenal-Chelsea BL-döntő, akkor ebben a párosításban is kétszer találkoznának májusban.

A szerdai, MU elleni BL-elődöntő előtt ebben a szezonban az Ágyúsoknak már 55 tétmeccsük volt, aminél a Chelsea valamivel kevesebbet játszott - a Kékek eddig 52-nél tartanak. Guus Hiddink csapata viszont még három vasat tart a tűzben: a Bajnokok Ligája mellett az angol bajnokságról és az FA-kupáról sem tettek le a Stamford Bridge-en. Utóbbi sorozatban már ott vannak a döntőben Frank Lampardék, ami azt jelenti, hogy a Chelsea számára biztosan a Wembleyben ér majd véget a szezon. Ott rendezik ugyanis az FA-kupa fináléját, mégpedig május 30-án, azaz három nappal a Bajnokok Ligája római döntője után...

A Chelsea ellenfele a BL elődöntőjében az FC Barcelona lesz, amely már 53 tétmérkőzésen szerepelt az idény során, és a katalánok nagyon szeretnék, ha a szezon végére ez a szám egészen 62-ig nőne - ez ugyanis azt jelentené, hogy a csapat ott van a Bajnokok Ligája fináléjában. A Barca számára főleg a következő két és fél hét lesz elképesztően nehéz: a két, Chelsea elleni elődöntő között kerül ugyanis sor a Real Madrid elleni, idegenbeli bajnokira...

De ezt követően sem akármilyen meccsek várnak a csapatra, május 10-én ugyanis a bajnokságban a Villarreal lesz az ellenfél, amely szintén élcsapatnak számít, három napra rá pedig a spanyol kupa döntőjében lesz jelenésük Lionel Messiéknek. A Barca-drukkerek úgy vélik, az ideális forgatókönyv szerint a május 27-i BL-döntőbe már spanyol bajnokként és kupagyőztesként utazna a gárda - amihez azonban a többi csapatnak is lesz egy-két szava.

A Manchester Unitednek a triplázás már biztosan nem sikerül, elvégre a klub elbukta az FA-kupa elődöntőjét, ám köszönhetően annak, hogy a MU a ligakupát elhódította, és a klubvilágbajnokságot is megnyerte, az együttes már most 58 tétmeccsnél jár. Ha a Vörös Ördögök bejutnának a BL-döntőbe, az azt jelentené, hogy az idény során összesen 66 tétmérkőzést kellett játszaniuk...

Sir Alex Ferguson csapata számára az Arsenal elleni három összecsapáson kívül májusban vár még egy városi rangadó is a Manchester City ellen, de a gárda hívei abban bíznak, hogy a csúcspontot majd a római BL-döntő jelenti majd - akár az FC Barcelona, akár a Chelsea lesz az ellenfél.

www.global-soccer.eu