Vágólapra másolva!
A Real Madrid és az FC Barcelona örökrangadója mindig is háttérbe szorította a spanyol labdarúgó-bajnokság többi eseményét, de a szombati El clásico jelentősége még a szokottnál is nagyobb. A madridi összecsapáson tulajdonképpen a bajnoki cím a tét: ha a Real nyer, egy pontra megközelíti riválisát, ellenkező esetben viszont a Barca már csak magát verheti meg a hátralévő négy fordulóban.

Az elmúlt három évben ez a két klub osztozott a spanyol bajnoki címen, és az is biztos, hogy idén is közülük kerül ki az aranyérmes. Noha a Barcelona a szezonban nyújtott támadófutballjával az egész világot lenyűgözte, a nyomában loholó Real Madridnak még mindig van esélye a címvédésre, ami különösen annak tükrében tiszteletre méltó, hogy legutóbbi, barcelonai találkozójuk idején szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy Raúlék idén veszélyesek lehetnek a katalánokra.

Még a Real akkori vezetőedzője, Bernd Schuster is így gondolta ezt, sőt, a nyilvánosság előtt sem titkolta véleményét. "Riválisunk elsöprő lendületben van, biztos vagyok benne, hogy ez az év a Barcelonáé lesz" - mondta ősszel a német szakember, más kérdés, hogy ez volt az utolsó nyilatkozata, amelyet a Real Madrid edzőjeként tett. Helyére Juande Ramos érkezett, akinek bemutatkozásán a a Barca 2-0-ra legyőzte hazai pályán a madridiakat, és 12 már ponttal vezette a tabellát.


Csakhogy a Real azóta szinte képtelen hibázni, 18 bajnokiból 17-et megnyert, és csupán az Atlético Madrid ellen veszített pontot. Egy ideig a katalánok is hasonlóan meneteltek, de februárban váratlanul két vereségbe is beleszaladtak, legutóbbi, Valencia elleni döntetlenjük pedig azt jelentette, hogy előnyük négy pontra csökkent közvetlenül a Real elleni 90 perc előtt. Egy madridi vereség esetén ugyan továbbra is a Barca marad az élen, de már csak egy ponttal vezetne, a Real pedig óriási lélektani pluszt kapna a hátralévő négy fordulóra.

A csúcsrangadó ráadásul a lehető legrosszabb időpontban következik Xaviék számára, hiszen a meccs éppen a két, Chelsea elleni BL-elődöntő közé esik, azaz kis túlzással egy hét alatt elveszíthetik, amit az egész szezonban felépítettek. A Barcának kedden hazai pályán nem sikerült feltörnie a londoniak védelmét, így négy nappal az El clásico után idegenben kéne kiharcolnia a továbbjutást.

Habár a legvérmesebb Barca-szurkolók számára semmi sem lehet fontosabb a Real Madrid legyőzésénél, Lionel Messinél fordított a prioritás. A világ jelenlegi legértékesebb futballistájának számító argentin támadó a Marcának elmondta, ha választania kell a Chelsea és a Madrid legyőzése közt, akkor előbbire szavaz, számára többet ér döntőbe jutni a BL-ben, mint megnyugtató előnyt szerezni a bajnoki hajrára. Ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik spanyol sztárcsapatot tartja erősebbbnek: az újság kérdésére válaszolva azt mondta, szerinte jelenleg egyetlen Real-játékos sem férne be a Barcelonába...

A góllövőlistát 27 találattal vezető Samuel Eto'o úgy látja, az El clásico az utolsó szalmaszál a Real számára, de ha meg is ragadja, akkor sem tudja már megfordítani a bajnokságot. "Bármi is történik a Bernabéuban, a miénk lesz az aranyérem. Ezúttal megelégszem a 0-1-gyel" - mondta a kameruni csatár, akinek madridi múltja - és akkoriban fel nem ismert értéke - örökzöld téma a rangadó előtt. "Soha nem fogok visszatérni a Realhoz, bár köszönettel tartozom a klubnak. Nem izgulok különösebben, élvezni fogom a mérkőzést" - jelentette ki, majd kitért a távozásáról szóló sajtóértesülésekre is, amelyek elsősorban azon alapulnak, hogy még mindig nem hoszabbította meg 2010-ben lejáró szerződését. "Ez pályafutásom eddigi legjobb idénye, ezért semmi okom rá, hogy elhagyjam a csapatot. Mikor kezet fogtunk Pep Guardiolával, az nem csak egy szezonra szólt" - állította.

Forrás: AFP

Való igaz, a Barcelonához képest jelenleg bármilyen váltás visszalépésnek tűnik. A klub eddigi szereplése során egymás után javította meg a rekordokat, és szinte nincsen olyan mutató, amiben ne emelkedne ki a Primera División mezőnyéből. A csapat szerezte a legtöbb, és kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban, csatártriója (Messi, Henry és Eto'o) pedig több találatot jegyez, mint a mezőny legtöbb együttese. Alighanem ez a három világklasszis alkotja majd a Bernabéu-stadionban is a támadósort, a nagyobb kérdés inkább a védelem, illetve a középpálya összetétele: előbbi csapatrészből Rafael Márquez és Martín Cáceres sérülés miatt biztosan hiányzik, így középen alighanem Gerard Piqué és Carles Puyol szerepel majd. A középpályán Andrés Iniesta, illetve Xavi helye biztos, a harmadik játékos pedig vagy Seydou Keita, vagy Yaya Touré lesz.

Mindez azonban nem okozhat meglepetést Juande Ramosnak. A Real mestere azt állítja, tökéletesen ismeri a Barcelona játékát, és nem fedezett fel benne semmi újdonságot az utóbbi hetekben. "Nem fog meglepni, ha Iniesta a középpálya bal oldalán tűnik fel, sem Busquets vagy Touré játéka, mint ahogy Guardiolát sem fogja meglepni Raúl szerepköre. Egyedül azon lepődnék meg, ha Victor Valdes középcsatárt játszana" - viccelődött Ramos, aki maga is elismerte, ha nem győznek szombaton, akkor gyakorlatilag oda lehet adni Barcának a bajnoki serleget.

A Realnál is akadnak sérültek, a holland szélső, Arjen Robben viszont megint játékra jelentkezett, bár még nem teljesen egészséges - igaz, ez róla egyébként is ritkán mondható el. Amennyiben Ramos megkockáztatja a szerepeltetését, úgy Marcelo a kispadra szorulhat, a balhátvéd posztján ugyanis a védekezésben sokkal hatékonyabb és sérüléséből szintén felépült Gabriel Heinze játéka a valószínűbb.

A védelem így is a gyenge pontja lehet a Realnak, a tíz meccsre elmeszelt Pepe helyén valószínűleg ezúttal is Christoph Metzelder játszik majd középen Fabio Cannavaro mellett. A német hátvéd jó teljesítményt nyújtott a Sevilla elleni 4-2-es siker alkalmával, ám a két védekező középpályásra, Lassana Diarrára és Fernando Gagóra várhatóan így is hatalmas feladat vár - a meccs alighanem ebben a csapatrészben dől majd el, és a sérült Gutit pótló Rafael van der Vaart játéka is kulcsfontosságú lehet.

És persze sok múlhat Raúlon, aki legutóbb Sevillában mesterhármast szerzett, főszerepet vállalva abban, hogy a Real sorozatban nyolcadik idegenbeli győzelmét is behúzta, és ezzel megdöntötte a klubrekordot. Az elnyűhetetlen csapatkapitány 1995-ben vett részt az első El clásicóján, s eddig összesen - a bajnokikon kívül a különböző kupameccseket is figyelembe véve - 34-szer futballozott a Barca ellen. A mérlege ugyancsak tekintélyt parancsol: 15 alkalommal vette be a katalánok kapuját, utoljára egy évvel ezelőtt, amikor is a hazaiak - Raúlé mellett Robben, Higuaín és Van Nistelrooy találataival az egy Henry-gól ellenében - 4-1-re győztek.


"A Barcának fennállása óta legjobb csapata a mostani, olyan kiváló játékosokkal és mentális kapacitással, akiknek és aminek révén gyakorlatilag bárhol tudnak nyerni. Ez azonban reményeim szerint szombaton nem fog bekövetkezni. Minden tiszteletem és elismerésem dacára úgy gondolom, hogy győzhetünk, és senki se feledje: a Bernabéuban mindig a Real Madrid a favorit!" - mondta Raúl.

A Real egykori ikonja, Zinedine Zidane szerint hiába vezet jelenleg négy ponttal a Barcelona, a szombati meccsel új fordulatot vehet a bajnokság. "Ha a csapat legyőzné a Barcelonát, az mindent megváltoztatna, és óriási esély nyílna a bajnoki cím megvédésére" - véli a világ- és Európa-bajnok volt játékmester, aki Florentino Perez oldalán elnöki tanácsadóként készül a a madridi visszatérésre.

Marcelo nemcsak a saját tudásukra, de a listavezetőre nehezedő nyomásra is apellál: "Ha én Barcelona-játékos lennék, nagyon félelmetes lenne a számomra, hogy egy olyan csapat liheg a nyakamban, mint a Real Madrid" - nyilatkozta a az As című lapnak.

A két klubnak ez lesz a 158. bajnoki összecsapása, Madridban a 79. alkalommal játszanak egymással, ebből a Barcelona mindössze 14 meccset tudott megnyerni, 50-et pedig elveszített. A legutóbbi két madridi találkozón egyaránt a Real győzött, a Barca 2005 őszén aratta utolsó sikerét a Bernabéuban. Akkor Ronaldinho duplájának is köszönhetően 3-0-ra nyert, a madridi közönség pedig felállva tapsolta meg az ősi riválist.

A szombat este 20 órakor kezdődő mérkőzést a Sport1 közvetíti.