Vágólapra másolva!
"Megszolgált szerencse" - így jellemezte Joan Laporta, a Barcelona elnöke csapata labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőbe jutását, miután a katalánok szerdán a rendes játékidő hosszabbításában Andres Iniesta találatával egyenlítettek a Chelsea otthonában, s így idegenben lőtt góllal kerekedtek felül.

Laporta leszögezte, a Manchester United-Barcelona meccs igazi álomdöntő lesz, amellyel sokat nyernek a futball szerelmesei, mert két mindig győzelemre játszó, támadó felfogású csapat találkozik.

"Az utolsó pillanatig hittek ebben az együttesben. A hosszabbítás négy percében csak az ő hangjukat lehetett hallani a stadionban" - méltatta Laporta a Barcelonát Londonban is elkísérő 3000 szurkolót.

Josep Guardiola vezetőedző arról beszélt, álmában nem gondolta, hogy már az első szezonjában ilyen sikeres lehet a Barcelona kispadján.

"Nem vártam ilyen kiugró eredményeket minden sorozatban. Egyelőre nem szeretnék a római döntővel foglalkozni, mert most a jövő heti, Athletic Bilbao elleni Király-kupa fináléja a következő nagy feladat, azt kell megnyerni, majd utána beszélhetünk a BL-döntőről" - mondta az 1992-ben a Barcelonával még játékosként BEK-győztes szakember.

A mérkőzéssel kapcsolatban elárulta, arra számított, hogy a Chelsea támadóbb felfogásban fog játszani, de szerinte nem így történt, még akkor sem, amikor Eric Abidal kiállítása után tíz emberre fogyatkozott a Barcelona.

"Tudták, hogy bármikor veszélyt jelenthetünk és ezt túlságosan tisztelték, most is kissé konzervatívan játszottak. Mi pedig fizikálisan és lelkileg nagy erőt mutattunk, hogy az utolsó pillanatban is kidolgoztunk lehetőséget, melynek révén sikerült kiharcolni a továbbjutást".

Guardiola kiemelte, külön örül, hogy Iniesta szerezte a mindent eldöntő találatot, mert ő a Barcelona egyik jelképe, akit számos kritika ér, mivel ritkán eredményes, de reméli, hogy ezzel ezek a hangok elcsitulnak, elvégre az egész idény legfontosabb gólját jegyzi.

"Talán ha az 5. percben történik ugyanez, akkor a lelátóra lövöm a labdát, de helyén volt a szívem és az egyetlen megfelelő helyre szállt a labda. Amíg nem hallod meg az utolsó sípszót, addig hinned kell" - emlékezett vissza góljára Iniesta, aki hozzátette: "megérdemeltük a sikert az egész szezonban mutatott teljesítményünkkel". A döntőt május 27-én, Rómában rendezik.

A Chelsea-nél mindenki máshogy dolgozta fel, hogy az utolsó pillanatban elúszott a továbbjutás, Didier Drogba például nyomdafestéket nem tűrő szavakat ordított a játékvezetőről a tévékamerába Didier Drogba. A 72. percben lecserélt elefántcsontparti csatár a lefújás után papucsban odarohant Tom Henning Övrebö bíróhoz, és hevesen gesztikulálva szidni kezdte, ezért sárga lapot kapott.

Forrás: Getty Images

Drogba kiborult a bíró ítéleteitől

A biztonságiak elvonszolták, de a pálya szélén ismét Övrebö közelébe férkőzött, ekkor már Guus Hiddink vezetőedző fogta le őt. Ekkor Drogba a kamera felé fordult, és széles taglejtések kíséretében ezt üvöltötte: "Kib...ott szégyen, amit művelt!"

Hiddink mester ugyanakkor védelmébe vette magából kivetkőzött tanítványát: "Megértem a reakcióját. Tele volt csalódottsággal és adrenalinnal, de nem vesztette el teljesen a fejét és nem verekedett."

A Chelsea-játékosok azért akadtak ki ennyire a bíróra, mert az több vitatott esetben is továbbot intett, pedig a televívziós visszajátszások alapján minimum egy büntető biztosan járt volna a londoniaknak. Igaz, Abidal kiállítása viszont elhamarkodott ítéletnek tűnt.