Társoldalunk:

Fut, mint a gép, lő, mint az ágyú - Pavel Nedved-sztárportré

2009.05.09. 13:32

Rá is fért az erősítés a Spartára, hiszen a cseh futball akkori ékköve öt, zsinórban megnyert bajnokság után az 1991-92-es idényben a második helyre szorult. A trónfosztó a Slovan Bratislava volt, így a fővárosiak a reváns reményében vágtak neki a következő bajnokságnak.

Négy győzelemmel kezdett a Sparta, de a Slovan tartotta a lépést, sőt a pozsonyiak még a hetedik játéknap után is száz százalékosak voltak, mikor a bordó-fehérek mérlegét már két vereség rontotta. Prágában az idő tájt Dusan Uhrín volt a vezetőedző, a csapat legnagyobb sztárjainak pedig Jozef Chovanec, Petr Kouba, Jirí Nemec, Horst Siegl és Petr Vrabec számítottak.

A Slovan elleni csúcsrangadókra 1992 decemberében és 1993 februárjában került sor, s az őszi szezon zárásaként a Sparta 3-0-ra lelépte a Peter Dubovsky nevével fémjelzett Slovant. Nedved jobbára a kispadról szurkolta végig a bajnoki menetelést, 18 mérkőzéséből csak hatszor volt kezdő. Az idény egyik legfontosabb mérkőzésén, az 1. FC Kosice elleni kupadöntőn viszont kezdőként lépett pályára, de - nincs rá jobb szó - betlizett. Uhrín a szünetben le is cserélte, ám ez sem segített a Spartán, a kassaiak fölényes, 5-1-es győzelmet arattak. Ennek ellenére Nedved cseppet sem bánkódott, hiszen tudta, 20 évesen övé a jövő...

Forrás: AFP

A következő idényben már 23 mérkőzésen szerepelt és 20-szor volt kezdő. A szövetségi kapitánnyá kinevezett Uhrínt váltó Karel Dobias fokozatosan építette be csapatába Nedvedt, aki egyre jobb teljesítményre volt képes. Hibátlanul látta el védőfeladatát, s amint lehetősége nyílt rá, bátran felzárkózott a támadásokhoz. Abban az idényben a legjobban az SK Ceské Budejovice ellen futballozott, a 2-1-es vendéggyőzelemmel végződött mérkőzésen ő szerezte csapata mindkét találatát.

A Spartára azonban nem csak hazai feladatok vártak, hiszen a klub a nemzetközi színtéren is érdekelt volt. 1993 tavaszán a KEK-ből a későbbi győztes AC Parmával szemben esett ki a gárda, míg egy évvel később a Bajnokok Ligája küszöbén a belga RSC Anderlecht állította megoldhatatlan feladat elé Chovanecékat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK