Társoldalunk:

Fut, mint a gép, lő, mint az ágyú - Pavel Nedved-sztárportré

2009.05.09. 13:32

Időközben a Lazio anyagi problémái egyre nyilvánvalóbbak lettek, és mivel Nedved szerződése 2004-ig szólt, egyre biztosabbnak tűnt, hogy előbb-utóbb távozik a rómaiaktól, akik szerették volna ugyan megtartani, de tisztában voltak vele, hogy nem tudnak neki olyan sztárfizetést biztosítani, mint más klubok.

A középpályás iránt továbbra is érdeklődött a Manchester United, de bejelentkezett az Internazionale, az FC Barcelona és a Juventus is, és végül utóbbi nyerte meg a Nedved aláírásáért folytatott versenyfutást. Torinóban 2001 nyarán nagy változások történtek: a klub eladta Zinédine Zidane-t és Filippo Inzaghit, viszont az értük kapott pénzből nemcsak Nedvedet vette meg, hanem Gianluigi Buffont és Lilian Thuramot is, a kispadra pedig visszakerült a korábbi sikeredző, Marcello Lippi, így fő cél a bajnoki cím megszerzése lett, ami azt megelőzően 1998-ban jött össze a csapatnak.

Eleinte úgy tűnt, hogy Nedved nem jól választott, amikor a Juvéba szerződött, hiszen nem nagyon találta a helyét új csapatában: bár nem futballozott rosszul, de nem is tudta azt nyújtani, amit korábban a Lazióban. Ráadásul a cseh válogatottal nem jutott ki a 2002-es világbajnokságra, a csapat elbukta a belgák elleni pótselejtezőt, így 2001 őszére valószínűleg nem szívesen emlékszik vissza.

Forrás: AFP

A következő évre viszont valószínűleg annál szívesebben, hiszen szép lassan beilleszkedett klubcsapatába, és ahogy elkapta a fonalat, a Juve is belelendült, aminek bajnoki cím lett a vége. Nedved ezt követően szinte képtelen volt hibázni, másfél évig ugyanolyan kiegyensúlyozott, magas teljesítményt nyújtott klubjában és válogatottjában is. A cseh csapat simán jutott ki a 2004-es Európa-bajnokságra, a Juve 2003-ban ismét bajnokságot nyert, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a döntőbe, amit azonban elveszített - nagymértékben azért, mert Nedved azon a találkozón eltiltás miatt nem léphetett pályára.

A Real Madrid elleni elődöntőn (ahol egyébként fantasztikusan futballozott) egy teljesen felesleges szabálytalanság miatt kapott sárga lapot: Nedvedben egy világ omlott össze, és pár napig kerülte a kapcsolatot a külvilággal (jellemző, hogy ezután majd egy hónapig egyáltalán nem lépett pályára, pedig klubjának volt még két bajnokija), ám összeszedte magát, és újult erővel vetette bele magát a játékba. Őszi teljesítményének is köszönhetően az év végén ő kapta meg a France Football Aranylabdáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK