Társoldalunk:

Fut, mint a gép, lő, mint az ágyú - Pavel Nedved-sztárportré

2009.05.09. 13:32

A következő években is a kiegyensúlyozottság egyik mintapéldája volt a Juvéban, illetve a válogatottban is. A 2004-2005-ös idényben ugyan bő két hónapot ki kellett hagynia egy sérülés miatt, de így is jó volt hét gólra, nem csoda, hogy a vezetőség úgy döntött: meghosszabbítja szerződését.

Nedved 2008-ig kötelezte el magát a klubhoz, és valószínűleg nem gondolta, hogy egy év múlva komolyan felmerül a távozásának gondolata. A csapat ugyanis hiába nyerte meg a pályán a 2005-os és a 2006-os scudettót is, a calcipoli-botrány következményeképpen mind a két aranyérmet elvették az egyesülettől, ráadásul a másodosztályba száműzték. Sztárok egész sora hagyta el a klubot, távozott Thuram, Patrick Vieira, Fabio Cannavaro és Zlatan Ibrahimovic is, Nedved azonban maradt, és remek teljesítménnyel segítette vissza a Juvét az élvonalba.

11 találatot ért el a Serie B-ben, igaz, ekkor már csak a klubra kellett koncentrálnia, hiszen a 2006-os világbajnokságot követően lemondott a válogatottságról. Igaz, ezt egyszer már korábban, a 2004-es Eb után is megtette, de Karel Brückner szövetségi kapitánynak sikerült őt rábeszélnie a folytatásra - a tréner alighanem azzal érvelt, hogy a vébén a csapat akár kiugró eredményt is elérhet.

A cseheket titkos esélyesnek tartották számon a torna előtt, de végül csoportjukból sem jutottak tovább. Ez legkevésbé sem Nedveden múlott, aki mindhárom összecsapáson kiválóan futballozott, de ezzel együtt a 2006-os vébé nagy csalódást jelentett a középpályás számára, akit másfél hónappal a világbajnokság után egy Szerbia elleni barátságos mérkőzésen búcsúztattak el. Nedved egy félidőn keresztül volt a pályán, majd a második félidő első percében a közönség ovációja közepette lecserélték.

A Juventusban persze ezután is alapember maradt, és a Serie A-ba visszatérve is kihagyhatatlan volt a torinóiak középpályájának bal oldaláról - még ha nem is volt olyan eredményes, mint korábban. Az előző szezonban kétszer talált be, a jelenlegiben viszont már hétnél jár, nem csoda, hogy a klub vezetősége szeretné meggyőzni: gondolja meg a dolgot, és húzzon rá még egy évet a Juvéban. Nedved azonban a jelek szerint tartja magát előzetes elhatározásához, felesége, Ivana legnagyobb örömére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK