Vágólapra másolva!
Arról, hogy a nyári szünet se teljen izgalom nélkül a futballszurkolók számára, az átigazolási időszak gondoskodik: a két idény között a drukkereket általában az foglalkoztatja, hogy melyik labdarúgó hová igazol. Idén azonban nem csak a játékospiacon várható nagy mozgás, hanem az edzők frontján, is, hiszen több sztáregyesületnél is új szakember kerülhet a kispadra - akad, ahol már ki is nevezték a leendő edzőt.

Utóbbira a Bayern München a példa, amelynél tavaly nyáron nagy reményekkel szerződtették Jürgen Klinsmannt, azonban a korábban a német válogatottal világbajnoki bronzérmet szerzett fiatal mester nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az egykori kiváló csatárnak semmilyen tapasztalata nem volt vezetőedzőként, és a Bayernnél sem húzta ki az idény végéig, miután a gárda elbukott a Német Kupában és a Bajnokok Ligájában, majd a Bundesligában is tetemes hátrányt gyűjtött be. Ideiglenesen Jupp Heynckes került Klinsmann helyére, de nyilvánvaló volt, hogy csak az idény végéig marad, megindultak tehát a találgatások, hogy a következő szezonban ki lesz a csapat új mestere. A müncheniek végül gyorsan megoldották a kérdést, hiszen bejelentették, hogy szerződtették az AZ Alkmaartól Louis van Gaalt, aki két évre írt alá a bajorokhoz.

Az Ajax Amsterdam és az FC Barcelona egykori trénere bajnoki címet nyert az alkmaariakkal, ahol egyelőre még nem nevezték ki utódját, és jelenleg a VfL Wolfsburgnál sem tudják, hogy ki ül majd a kispadon a következő szezonban. A jelenleg a csapatot irányító, és a Farkasokat nagy valószínűséggel bajnoki címre vezérlő Felix Magath ugyanis már elkötelezte magát a Schalke 04-hez, amely a jelenlegi pontvadászatban messze elmaradt a várakozásoktól. A szezon nagy részében a gelsenkirchenieket irányító Fred Rutten is talált már csapatot magának a következő szezonra, ő ugyanis a PSV Eindhovennél folytatja, vagyis Dzsudzsák Balázsék edzője lesz.

Az angol Premier League-ben az első négy helyen végzett klubok közül háromnál a menedzser helye betonbiztos: a Manchester Unitedet Sir Alex Ferguson, a Liverpoolt Rafa Benítez, az Arsenalt pedig Arsene Wenger nélkül nehéz elképzelni. A Chelsea-nél viszont jelenleg is edzőt keresnek, hiszen a szezon közben a klubhoz került Guus Hiddink már a kinevezésekor nyomatékosította: csak a szezon végéig vállalja a feladatot, hiszen egyben az orosz válogatott szövetségi kapitánya is. A londoniak tulajdonosa, Roman Abramovics számára a hírek szerint továbbra is a Bajnokok Ligája a nagy cél, és állítólag mindenképpen olyan trénert akar szerződtetni, aki már elhódította a trófeát. Ez jelentősen leszűkíti a kört, és a leggyakrabban két szakembert szoktak emlegetni a Chelsea-vel kapcsolatban: Frank Rijkaardot, illetve Carlo Ancelottit.

Forrás: AFP

Felix Magathnak nincs oka bosszúságra: a szezon előtt kevesen fogadtak volna a Manchester Cityhez hasonlóan örök vesztesnek tartott Wolfsburg remek teljesítményére

Utóbbival kapcsolatban kisebbfajta akadály, hogy jelenleg az AC Milan kispadján ül, és szerződése még egy évig érvényes Milánóban. Ennek ellenére a legtöbb angol forrás biztosra veszi, hogy Ancelotti a Stamford Bridge-en köt majd ki, hiába cáfolják a híreszteléseket szinte minden nap a piros-feketék részéről.

A drukkerek egy része már jobban örülne annak, ha Ancelotti távozna a Milantól, annak ellenére, hogy a klub az idén biztosan dobogós, sőt, valószínűleg ezüstérmes lesz - ennek ellenére a fanatikusok korántsem elégedettek a mester teljesítményével. És hogy ki érkezhet a helyére: a jól értesültek szerint Frank Rijkaard vagy Marco van Basten lehet a megoldás - jelenleg egyik holland szakembernek sincsen klubja, és mindketten kötődnek az egyesülethez. Rajtuk kívül az olasz sportsajtó még a Cagliarinál dolgozó Massimiliano Allegrit tartja amolyan titkos esélyesnek.

De nem csak a Milan válthat edzőt az olasz sztárklubok közül. A Juventus-nál Claudio Ranieri alatt inog a kispad, hiszen a torinói együttes valószínűleg megint "csak" bronzérmes lesz a bajnokságban, és a hírek szerint a keret egy részének sem éppen felhőtlen a viszonya a trénerrel. Ranierinek mindenesetre 2010-ig szóló szerződése van a Zebráknál, és váltig hangoztatja, hogy azt ki is fogja tölteni - ennek ellenére az olasz médiában erősen tartja magát az a pletyka, mely szerint a következő idényben már Luciano Spalletti irányítja a Juvét. Ő jelenleg az AS Roma mestere...

Forrás: AFP

Juande Ramos alaposan összekapta a Bernd Schuster kezéből kicsúszó Realt, így sem biztos, hogy megkapja a következő szezont

Nagy a kérdőjel a Real Madrid háza táján is, ahol szintén az idény közben történt edzőcsere, Bernd Schustert Juande Ramos váltotta. Az új szakember alaposan összekapta a gárdát, amely kinevezésekor csak az ötödik volt a tabellán, és a második helyig vezette a csapatot - az FC Barcelona elleni súlyos vereség azonban nem jött valami jól a jövője szempontjából. Persze a következő edző személyéről elsősorban úgyis a nyári elnökválasztás dönt majd: akad olyan jelölt, amely állítólag máris megegyezett a horvát szövetségi kapitánnyal, Slaven Biliccsel.

A posztra legesélyesebbnek tartott Florentino Pérez állítólag Arsene Wengert szerette volna átcsábítani a kispadra, de az Arsenal mestere nemet mondott, így egyelőre nem tudni, hogy Pérez kivel képzeli el a jövő Real Madridját. Pletykák persze vannak: itt is felmerült Ancelotti neve, de még José Mourinhóé is...