Vágólapra másolva!
Hogy milyen kozmopolita világban élünk, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a második legnagyobb európai futballkupa döntőjét Ázsiában rendezték, a mérkőzés három gólját brazil futballisták szerezték, a győztes ukránokat pedig román edző vezette csúcsra. Az UEFA-kupa 38 éves szép és kerek történetének az utolsó döntőjében az ukrán Sahtar Donyeck Isztambulban 2-1-re legyőzte a német Werder Brement.

Az ukrán Sahtar Donyeck román vezetőedzője, Mircea Lucescu eddig csendben megbújt a sztáredzők (mondjuk José Mourinho, Guus Hiddink, vagy Sir Alex Ferguson) árnyékában, ám időközben ő is sztárrá vált.

Amikor 2000-ben átvette a Galatasaray irányítását, a friss UEFA-kupa-győztes törökökkel európai Szuperkupát nyert, ám az szerdai kupadiadal volt az első igazi nemzetközi sikere, amivel végképp beírta magát a futballtörténelembe. Főképp, hogy többé már nem emeli fel senki ezt a trófeát.

"Történelminek tartom, hogy megnyertük az UEFA-kupa utolsó kiírását. Ha rajtunk múlna, végleg megtartanánk ezt a csodaszép serleget, bár félő, hogy a szövetség erre nem fog rábólintani" - nyilatkozta többek között az [origo]-nak is a mérkőzés után a 63 esztendős Lucescu.

Mircea Lucescu tudta, hogy mi a siker titka. Nem csoda, hiszen a Fenerbahce ötcsillagos UEFA-stadionját úgy ismeri, mint a tenyerét, és tisztában volt vele, hogy a Werder Bremen csakis saját fegyverével, a támadó taktikával győzhető le. Ennek érdekében öt brazil játékosát is a kezdőcsapatba jelölte az isztambuli döntőben: Ilsinho, Fernandinho, Willian, Jadson és Luiz Adriano egyaránt kifutott a több mint 50 ezer ember elé a Sükrü Saracoglu-stadionban.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Pg9oJCVy7NTcT2bH


Az utolsó UEFA-kupa-döntő góljai

A két támadó felfogású csapat meccsén talán épp ez döntött. A Werder legjobbja, a szintén brazil Diego ugyanis eltiltás miatt nem szerepelhetett a fináléban, de a portugál Hugo Almeida hiánya is nagyon meglátszott a Bréma játékán, a brazilos Sahtar pedig szemet gyönyörködtető lendületes és technikás focit bemutatva 2-1-re győzött a 120 perces kupadöntőben: "Nincs ebben semmi, hogy ennyi brazil játékosunk van, hiszen a világon ők tudnak a legjobban támadni, nem? Örülök, hogy remekeltek, és őszintén hiszem, hogy mindannyian nagy jövő előtt állnak, bátran ajánlom őket Dunga kapitány figyelmébe" - mondta a dél-amerikai légiósokról a román tréner, akinek a pályafutásánál érdemes egy kicsit elidőzni.

Forrás: AFP

Játékosként Romániát, edzőként egész Európát meghódította

Lucescu játékosként és edzőként elért eredménysora egyaránt tekintélyt parancsoló. 1966 és 1979 között 74 alkalommal szerepelt a román válogatottban, kilenc gólt szerzett. Futballistaként ugyan csak a saját hazájában szerepelt (14 évig a Dinamo Bukarestben futballozott, hétszer bajnokcsapat tagja volt), ám edzőként annál nagyobb vándormadárnak számít.

Játékoskarrierje végén a Corvinul Hunedoarában játszott, majd 1979-ben itt volt először vezetőedző, 1981-ben pedig már a román válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, egészen 1986-ig, amikor visszatért Bukarestbe, s négy esztendőn át a Dinamót irányította. 1990-ben kezdett bele az olasz melóba. Egy Pisában eltöltött szezon után öt évig a Brescia vezetőedzője volt, majd a Regginánál és az Internél lehúzott idény után egyszer-egyszer hazatért Bukarestbe a Dinamóhoz. 2000-ben vágott neki Törökország meghódításának.

A Real Madrid elleni 2000-es Szuperkupa-győzelem után a BL-ben a negyeddöntőig menetelt Galatasarayjal, ahol épp a spanyol gárda búcsúztatta a törököket. A bajnokságban a rivális Fenerbahce diadalmaskodott, ám rá egy évre Lucescuval megnyerte az aranyat a Galata is, a trénernek mégis távoznia kellett, ám Isztambulon belül talált magának új csapatot: a Besiktast.

A 2003-as esztendő nagyon fontos volt új együttese számára, amely megalakulásának a századik évfordulóját ünnepelte, s ennek megfelelően alakultak a klub eredményei is. A Besiktas úgy nyerte meg a török bajnokságot, hogy mindössze egyszer kapott ki, az összegyűjtött 85 pontja pedig rekordnak számít. A 2003-2004-es szezon jól indult, ám tavasszal visszaesett az együttes, Lucescu azonban nem saját csapatában, hanem az egyoldalú játékvezetésben látta a hibát, s távozott Törökországból, mondván, a török futballszövetség ellopta a Besiktas bajnoki címét...

Az ukrán Sahtar Donyecket 2004 óta irányítja, és óriási sikerként a Dinamo Kijevet megelőzve 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban is aranyérmes lett a bányászcsapattal. Idén ugyan a Dinamo Kijev nyert, ám az UEFA-kupa sokszorosan kárpótolja a roppant stílusosan futballozó együttes szurkolóit.

Forrás: AFP

Lucescu bármennyire is büszke a friss diadalra, nem akar ezen a ponton megállni. "Rendkívül boldog vagyok és nagyszerű érzés, hogy megnyertük a kupát" - nyilatkozta Isztambulban a díjátadás után. "De mást is el szeretnénk még érni, komoly céljaink vannak a Bajnokok Ligájában. A mostani siker önbizalmat adhat nekünk ahhoz, hogy elérjük a negyed- vagy az elődöntőt a BL-ben" - tért rá a lényegre Lucescu, akinek a csapata éppen azért indulhatott el az UEFA-kupa-diadal felé vezető úton, mert a legutóbbi BL-csoportkörben csak harmadik lett az FC Barcelona és a Sporting Lisszabon mögött.

A tapasztalt szakvezető szerint a Sahtar sikere is jelzi, hogy eljött a kelet-európai csapatok ideje az európai labdarúgásban. "Az a célom, hogy olyan csapatot építsek a Sahtarból, amely még a mainál is jobb. Megvan bennem a szenvedély, amit a játékosaimnak is át akarok adni. A Bajnokok Ligája-trófea megszerzése a kelet-európai csapatok számára is reális célkitűzés lehet. Ezúttal is bebizonyítottuk, hogy magas szinten futballozunk, s immáron az ukrán bajnokság színvonalát sem érheti kritika. A Sahtar célja a jövőben a BL-diadal lesz."