Vágólapra másolva!
Két év szünet után visszatér a német labdarúgó Bundesliga élvonalába az FSV Mainz 05 csapata, amely a másodosztály vasárnapi zárókörében az Oberhausen elleni 4-0-val sikeresen védte meg második helyét, így a feljutást illetően csatlakozott a végső győzelmét már korábban bebiztosító SC Freiburghoz. A Mainzban csereként lépett pályára az egykori magyar válogatott játékos, Lőw Zsolt, aki a téli átigazolási időszakban a Hoffenheimtől érkezett, ám pár hónap után ismét a Bundesliga 1-ben szerepelhet.

Harmadikként az 1. FC Nürnberg zárt, amely így a jövő héten osztályozót játszik az élvonal 16. helyezettjével, az Energie Cottbusszal. Az első meccset csütörtökön rendezik Cottbusban, a visszavágóra vasárnap kerül sor Nürnbergben.

A többi magyar légiós csapata a kiesés ellen küzdött a Bundesliga II-ben, és sikerrel járt. Torghelle Sándor és Szabics Imre együttese, az Augsburg 11. lett, Lisztes Krisztián 13. helyen végzett a Hansa Rostockkal, míg Stieber Zoltán klubja, a Koblenz a 14. pozíciót foglalhatta el 34 forduló után.

A harmadik vonalból az Union Berlin és a Fortuna Düsseldorf került fel a Bundesliga II-ből kieső Ingolstadt és Wehen Wiesbaden helyére, míg az Osnabrück osztályozón vívhatja ki a bennmaradást. Az első osztálytól a Karlsruher SC és az Arminia Bielefeld búcsúzott.

Mindeközben egész Németország a Wolfsburgot ünnepli a korábban alig jegyzett csapat első Bundesliga-bajnoki címszerzése után. A vasárnapi lapok címoldaláról Horst Köhler államfő újraválasztását csaknem kiszorította a wolfsburgiak - a német labdarúgás történetében szenzációnak számító - diadala.

Nem véletlen, hogy az alsó-szászországi, alig 120 ezer lakosú kisváros legvérmesebb szurkolói vasárnap hajnalig ünnepelték Felix Magath csapatát. A szombat késő délután - a Werder Bremen felett aratott 5-1-es, a bajnoki címet eldöntő győzelem után - kezdődött népünnepélyen hivatalos adatok szerint mintegy 100 ezren vettek részt, s közülük tízezrek több más tartományi városból érkeztek. Wolfsburg lakói közül pedig csak az idősek és a gyermekek, illetve a labdarúgás iránt közömbösek maradtak otthon.

A legnagyobb ujjongás akkor tört ki, amikor Magath edző a játékosok gyűrűjében a városháza erkélyén magasra emelte a bajnoki címért járó "salátás tálat". Az erkélyen ott voltak a csapatot patronáló, s mindeddig Wolfsburg legfőbb "nevezetességét" jelentő Volkswagen konszern vezetői, akik elmondták: cseppet sem bánják, hogy a város mostantól immár nem csupán a Volkswagenről lesz híres.

A sikeredző Magath élete legnagyobb álmának beteljesüléséről beszélt, miközben általános volt a vélemény: a Wolfsburg teljesen megérdemelt győzelme az ő mestermunkája volt. A Bayern Münchentől korábban - mellesleg két bajnoki cím után - kiebrudalt Magathnak ugyanis a szürke kis együttesből két év alatt sikerült egy csodacsapatot kovácsolnia. Fiatal játékosai olyan szemet gyönyörködtető és eredményes játékkal lepték meg a Bundesligát, ami még hosszú ideig beszédtéma lesz. Különösen a Grafite és Dzeko alkotta brazil-bosnyák csatárkettős teljesítménye, illetve gólerőssége, amit jelez: ketten együtt az egész szezonban összesen 54 találatot szereztek, amire még nem volt példa a német labdarúgás történetében, noha - elég csak Gerd Müllerre és Karl-Heinz Rummeniggére gondolni - voltak "gólvadászok" korábban is a Bundesligában. Grafite egyébként 28 góllal végzett az első helyen a góllövőlistán, mindössze két találattal előzve meg csapattársát. Teljesítményüket egyébként a német sajtó a hajdani Real Madrid volt sztárkettősének, Alfredo di Stefanónak és Puskás Ferencnek a játékához hasonlította.

Csak némi üröm volt a wolfsburgiak örömében, hogy a bajnoki cím egyben a sikeredző búcsúját is jelentette, Magath ugyanis július 1-től az FC Schalke 04 teljhatalmú edzője, menedzsere és játékosigazgatója lesz. Helyét pedig az az Armin Veh veszi át, aki két évvel ezelőtt a VfB Stuttgartot - ugyancsak fiatal játékosokkal - bajnoki címre vezette. A Wolsburg már az ő irányításával készül a Bajnokok Ligájában való - fennállása óta első - részvételre, s arra, hogy megtartsa Grafitét és Dzekót - utóbbiért a Chelsea már be is jelentkezett.

Egy meglehetősen ellentmondásos szezon után végül is örülhetett a Bayern München, amely a Jürgen Klinsmannt felváltó Jupp Heynckes irányításával teljesítette a minimális célt, megszerezve a Bajnokok Ligájában való részvételt biztosító második helyet. S elégedett lehet a VfB Stuttgart is, Markus Babbel csapata ugyan szombaton alulmaradt a müncheniekkel szemben, de az elért harmadik helyben korábban aligha reménykedett.

Az első értékelések szerint a "nagy vesztes" ugyanakkor Dárdai Pál csapata, a berlini Hertha BSC, amely a tabellát sokáig vezetve korábban még a bajnoki címben is reménykedett, végül azonban a negyedik helyre csúszott vissza. S bár ez a helyezés a berliniek számára biztosítja az Európa-ligában való részvételt, Dárdaiék többet reméltek. A zárófordulóban a végül kieső Karlsruher SC-től elszenvedett 4-0-s, katasztrofális vereség ráadásul igencsak lehangoló volt.