Vágólapra másolva!

UEFA-győztes, újdonsült bajnok és kieső jól megfér a hét csapatában

Két topliga is befejeződött a hét végén, és az UEFA-kupa utolsó kiírásának a döntőjét is lejátszották. Álomcsapatunk védősorába elsősorban a kiesés elleni küzdelemben érdekelt klubokból válogattunk játékosokat, a középpályán és a csatársorban pedig a dél-amerikaiak viszik a prímet - a brazil focit hárman is képviselik.

Kapus:
Iván Cuéllar (spanyol, Sporting Gijón): Az asztúriai klub kétségbeesetten küzd a kiesés ellen a Primera Divisiónban, és egy fordulóval a zárás előtt a vonal felett tartózkodik. A hét végi, Real Valladolid elleni győzelem ebből a szempontból kulcsfontosságú volt, és az összecsapáson a csapat kapusa, Cuéllar bravúrosan védett.

Hátvédek:
Stefano Celozzi (német, Karlsruher SC): A KSC-nek viszont nem sikerült a bennmaradás, pedig a csapat az utolsó fordulóban minden tőle telhetőt megtett. A gárda ellenfele a BL-szereplésért hajtó Hertha BSC volt, és a berlinieket 4-0-ra verte a csapat - a diadalból a jobbhátvéd Celozzi két gólpasszal vette ki a részét.

Rabiu Afolabi (nigériai, Sochaux): A francia bajnokságban igazi kiesési rangadóra került sor a hét végén, amelyet a Sochaux 2-1-re nyert meg a Nantes ellen, és így kedvező helyzetből várhatja a Ligue 1 utolsó fordulóját. A győztes találatot a nigériai középhátvéd, Afolabi érte el.

César Cruchaga (spanyol, Osasuna): A pamplonaiak az FC Barcelona otthonában léptek pályára szombaton, ami még akkor is nehéz feladat, ha a katalánok a BL-döntő miatt pihentették néhány sztárjukat. Az Osasuna azonban nyerni tudott, ami nagy részben volt köszönhető a csapatkapitány Cruchaga hibátlan védőmunkájának.

John Arne Riise (norvég, AS Roma): A Farkasok alaposan elrontották az AC Milan veterán védőjének, Paolo Maldininek a búcsúját a milánói közönségtől, hiszen a fővárosi együttes idegenben verte 3-2-re a piros-feketéket. Riise előbb egy bődületes szabadrúgásgólt szerzett, majd pedig gólpasszt adott Jérémy Meneznek.

Középpályások:
Jadson (brazil, Sahtar Doneck): Az ukrán együttes sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen az ország történetének első nemzetközi kupagyőzelmét szerezte meg, és egyben az UEFA-kupa utolsó nyertese lett. Természetesen a brazil focisták vitték a prímet a csapatban, akik közül Jadson volt a legjobb - ő szerezte a győztes gólt is a hosszabbításban.

Forrás: Getty Images

Jadson UEFA-kupa-győzelmet érő gólt szerzett

Carlos Eduardo (brazil, TSG Hoffenheim): A Bundesliga újonca tulajdonképpen tét nélküli mérkőzést játszhatott az utolsó fordulóban a Schalke 04 ellen, és ennek megfelelően játékosai felszabadultan is futballoztak. Főleg Carlos Eduardo volt elemében, aki két gólja mellett egy gólpasszt is adott.

Diego de Souza (uruguayi, Defensor Sporting): A Libertadores-kupában a múlt héten csak egy mérkőzésre került sor, de ez hatalmas meglepetést hozott. Az uruguayi klub idegenben tudta legyőzni a sokkal esélyesebb Boca Juniorst, és így kiverte az argentinokat - a mindent eldöntő találat De Souza nevéhez fűződött.

Leon Osman (angol, Everton): A liverpooli együttes az utolsó fordulóban a Fulham vendége volt, és győznie kellett, ha meg akarta tartani az ötödik helyet a bajnokságban. Ez sikerült is a kék-fehéreknek, köszönhetően Osman remek teljesítményének, a középpályás ugyanis kétszer is betalált.

Csatárok:
Grafite (brazil, VfL Wolfsburg): A Farkasoknak sikerült az, amit a szezon előtt senki sem gondolt volna: Felix Magath együttese megnyerte a német bajnokságot. Az utolsó fordulóban a Werder Bremen ellen is gólfesztivált rendezett a csapat, amiből Grafite két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét - a brazil így 28 találattal lett gólkirály a Bundesligában.

Forrás: Getty Images

Grafite 28 góljával talán a legtöbbet tette a Wolfsburg bajnoki címéért

Diego Forlán (uruguayi, Atlético Madrid): A fővárosi együttes a jelek szerint mégis csak odaérhet a negyedik helyre a Primera Divisiónban, és ez elsősorban Forlán pazar játékának köszönhető. A csatár a hét végén az Athletic Bilbao ellen mesterhármast vágott, így már 31 találatnál jár a szezonban - amivel átvette a vezetést a góllövőlistán.

www.global-soccer.eu