Vágólapra másolva!
Pep Guardiola Alex Ferguson, Lionel Messi Cristiano Ronaldo ellen - szerda este 20.45-kor a Bajnokok Ligája álomdöntőjében az FC Barcelona és a címvédő Manchester United csapnak össze egymással Rómában. A végeredmény megtippelhetetlen, több fogadóiroda is hajszálra ugyanannyi pénzt fizetne a spanyolok és az angolok sikerére is, mi mégis összeeresztettük a két klub várható kezdőcsapatát és cserejátékosait. Daniel Alves és Eric Abidal hiánya miatt gyengébb lesz a megszokottnál a Barcelona védelme, így nem csoda, hogy virtuális játékunk elején a Manchester elhúzott, ám a fantasztikus támadó szekcióval ellátott spanyol bajnok 1-4-ről fordítva végül 7-6-ra megnyerte a mérkőzést.
FC BarcelonaManchester United
kapuskapus
Forrás: AFP

0

1

Forrás: AFP

Victor Valdes
A 27 éves játékos már 2003 óta stabil kezdő az FC Barcelonában, első évében a török válogatott Rüstüt szorította ki. Még sohasem volt tagja a spanyol nemzeti csapatnak, ám ennek ellenére is megannyi siker részese volt már - 2006-ben például épp BL-döntőt nyert a Barcával, a fináléban mostani csapattársát, az akkori arsenalos Thierry Henryt a védéseivel szinte az őrületbe kergette. Forrófejű kapus, aki néha hajmeresztő hibákat követ el, ám azokat aztán bravúrokkal kompenzálja.

Forrás: [origo]

Edwin van der Sar
Noha már 38 éves, ám így is nehéz hibát találni a játékában. A Manchester United éveken át kereste a dán Peter Schmeichel utódját (Mark Bosnich, Fabien Barthez, Tim Howard és Roy Carroll mind megbuktak), s 2005-ben végre megtalálta a holland óriás személyében. Idén volt egy 1311 perces góltalansági rekordja, amely végül a Newcastle ellen egy nagy potyagóllal ért véget. Ettől függetlenül is simán veri Valdest.

jobb oldali védőjobb oldali védő
Forrás: AFP

1

1

Forrás: AFP

Carles Puyol
Karrierje kezdetén volt kapus és csatár is, hírnevet viszont védőként csinált magának a katalánok lobogó sörényű csapatkapitánya. Daniel Alves sérülése miatt ezúttal nem a megszokott helyén, a védelem tengelyében kaphat szerepet, hanem a jobb oldalon, ez a poszt sem lesz persze ismeretlen számára, hiszen évekig az ellenfelek balszélsőjét igyekezett hatástalanítani. Az O'Shea elleni párharcban a rutin dönt nálunk Puyol javára.

Forrás: [origo]

John O'Shea
A manchesteriek ír védője az Arsenal elleni elődöntő első felvonásán nyerőemberré vált azzal, hogy túlteljesítette feladatát, és a kifogástalan védőmunka mellett egy szöglet után győztes gólt szerzett. A Barca ellen viszont nehezen képzelhető el, hogy a pontrúgásokon kívül sokat lesz az ellenfél térfelén, mivel várhatóan Henryt kell majd levennie a pályáról, márpedig ez a feladat ebben a szezonban elég sok védő számára okozott kellemetlen pillanatokat.

középső védőközépső védő
Forrás: AFP

1

2

Forrás: AFP

Gerard Pique
Sokan furcsálták, hogy a spanyol védő tavaly nyáron elhagyta a BL-győztes Unitedet és szülővárosába, Barcelonába távozott, de az idő őt igazolta, Guardiolánál ugyanis megbízható teljesítményének köszönhetően alapember lett, sőt februárban a válogatottban is bemutatkozott. Sokat érhet a döntőben, hogy pontosan ismeri, mire képesek az ellenfél csatárai, hiszen Berbatovon kívül a többiekkel együtt játszott.

Forrás: [origo]

Nemanja Vidic
A kőkemény szerb szép csöndben Európa egyik legjobb középső védőjévé fejlődött, a Vörös Ördögök rekordot jelentő góltalansági sorozatában jelentős érdemei voltak, és a Liverpool elleni borzalmas meccsét leszámítva végig pazarul futballozott, nem véletlenül került be Angliában "Az év játékosa"-szavazás jelöltjei közé. Ibrahimovicot és Adebayort már kipipálta, Eto'o ellen újabb brutál csata vár rá, de a mérleg így is felé billen Piquével szemben.

középső védőközépső védő

Forrás: AFP

1

3

Forrás: AFP

Yaya Touré
A Touré névhez sokáig az Arsenalban a csapatkapitányságig jutó Kolo keresztnevét társították a futballkedvelők, de a két évvel fiatalabb Yaya is eljutott arra a szintre, hogy a családban komoly fejtörést okozzon, melyikük is a jobb. Az tény, hogy mindkettőjüknek vérében van a védekezés, és bár Yaya a középpályán érzi igazán otthonosan magát, a Chelsea elleni BL-elődöntőt és a Bilbao elleni kupadöntőt is rutinból lehozta belső védőként, ha Rómában sem nyomja agyon a tét, akkor nagy baja nem lesz hátul a Barcának.

Forrás: [origo]

Rio Ferdinand
Az ellenfél védői helyett leginkább a sérülésekkel gyűlt meg a baja a MU másik belső védőjének, akit az elmúlt hetekben a fájós vádlija kényszerített a lelátóra. Vidiccsel nagyon jól összeértek, a Premier League-ben magabiztosan működő elhárítást a BL-re is sikerült átmenteniük, de a Barca atomtriója miatt nem készülhet könnyed római kiruccanásra. Bár hetek óta nem volt játékban, mivel ezer éve belső védőt játszik, így a kényszerből hátrapakolt Tourét veri kettőjük összevetésében.

bal oldali védőbal oldali védő
Forrás: AFP

1

4

Forrás: AFP

Sylvinho
A 35 éves brazil balbekk az eltiltott Abidal helyett juthat játéklehetőséghez, ugyanakkor szerepeltetése kockázatot rejt magában, mivel a szezonban mindössze 14 bajnokin lépett pályára, ebből ötször csereként. A brazil hagyományokat ápolva technikás, támadó szellemű hátvéd, gyorsasága azonban nem idézi fénykorát, így bajban lehet, akár Park, akár Cristiano Ronaldo keverget majd mellette.

Forrás: [origo]

Patrice Evra
Nehezen indult a Fekete Gazella manchesteri karrierje, de ahogy felvette az angliai tempót, ki is bérelte magának a balbekk pozícióját. Hatalmas futómennyiség mellé csatárokat idéző sebesség társul, és nem éppen szálfa termete ellenére a párharcokban is ritkán marad alul. A Slyvinho elleni ütközetet nálunk biztosan behúzta, ha a pályán Messi ellen is hasonló sikerrel ügyködik, akkor nyert ügye van a címvédőnek.

középpályásközéppályás

Forrás: AFP

2

4

Forrás: AFP

Seydou Keita
A Barcelona történetének első mali játékosa nem akármilyen nyitószezont teljesíthet Katalóniában, hiszen a BL-győzelem már a harmadik trófea lehet, amit besöpör új csapatával. A fáradhatatlan fregoliember mindent tud, amit a futballról tudni érdemes, és ami nagyon fontos: a tőle megszokott magas színvonalat mindig, mindenki ellen megbízhatóan szállítja. Rá szavazunk Parkkal szemben.

Forrás: [origo]

Park Dzsi Szung
A koreai támadó középpályást - és új csapatát, a MU-t - azok a vádak érték "házasságkötésükkor", hogy az csak érdekből történt, és pusztán az angol szupercsapat ázsiai népszerűségének növelését szolgálta. Park látványosan rácáfolt erre a tételre, és játékával az Old Trafford egyik kedvencévé vált. Támadótudása és munkabírása elvitathatatlan, kiegyensúlyozottsága azonban nem mérhető Keitáéhoz.

középpályásközéppályás
Forrás: AFP

3

4

Forrás: AFP

Xavi Hérnandez
Katalán kasztniban nagy teljesítményű, világszínvonalú, hazai motor. A saját nevelésű középpályás éppen tíz éve kirobbanthatatlan a Barca felnőttcsapatából, a jeles évfordulót pedig - a bajnoki cím és a spanyol kupa elhódítása mellett - BL-győzelemmel ünnepelheti. A kivételesen sokoldalú karmester a játék minden elemét a lehető legmagasabb fokon műveli, itt egyértelmű a Barca-fölény Michael Carrickkel szemben.

Forrás: [origo]

Michael Carrick
A West Hamben nevelkedett, a Tottenhamből Manchesterbe szerződő védekező középpályás kicsit nehezen illeszkedett be a címvédésre hajtó Vörös Ördögöknél, sallangmentes, gyakorlatilag hiba nélküli, elsősorban labdaszerzésre alapuló játéka azonban nélkülözhetetlenné tette a Ferguson-csapatban. A gólszerzés nem erőssége, ettől függetlenül néha nagyon elsül az amúgy remekül fejelő tizenháromszoros angol válogatott lába.

középpályásközéppályás
Forrás: AFP

4

4

Forrás: AFP

Andrés Iniesta (vagy Sergio Busquets)
Nagy kérdés, hogy melyikőjük kezd, talán éppen ez dönti el a BL-trófea sorsát, igaz, ha a sérüléséből nemrég felépült Iniesta is ott lesz a kezdősípszónál, akkor Pep Guardiola mesternek át kell variálnia a védelmét, hiszen akkor túl sok lenne a támadó. A 20 éves védekező specialista Busquets első idénye jól sikerült, s míg Iniesta biztosan jobb Andersonnál, ő is legalább döntetlenre hozná a MU-középpályás elleni virtuális párbajt.

Forrás: [origo]

Anderson
A 21 éves raszta hajú középpályás sokak meglepetésére igazolt Manchesterbe Portóból, ám - mint az esetek többségében - ezúttal is bebizonyosodott Sir Alex Ferguson döntésének a helyessége. Párharcokat ritkán veszít, technikás, erős játékos - nagy feladat hárul rá a Barca-támadók megállításában. Mindössze 69 kilós, mégis hihetetlen energiával képes az ellenfél támadásainak megszűrésére.

támadótámadó
Forrás: AFP

5

5

Forrás: AFP

Lionel Messi
Még nincs 22 éves, de már meghódította a futballvilágot, s ha megnyeri a BL-t a Barcelonával, akkor év végén vélhetően már nem csak dobogós lesz az Aranylabda-választáson. Az év végi díjkiosztókon s persze a szerda esti álomfináléban egy nagy ellenfele lehet, a tavalyi év legjobbja, Cristiano Ronaldo. A BL-döntő legpikánsabb csatája lesz az ő találkozásuk, ösztönös zsenikről van szó, akik a mai futball abszolút csúcsát jelentik. Hogy melyikőjük a jobb, lehetetlen eldönteni, így azt is, hogy melyikőjük lesz majd a finálé nyerőembere.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Cristiano Ronaldo
A Premier League- és Bajnokok Ligája-címvédő MU kirakatjátékosa tavaly minden egyéni voksoláson diadalmaskodott, és idén egy hajsználnyival talán rosszabb formában van, de ősz óta így is 65 meccsen 34 gólt szerzett, a BL-ben pedig 10/4-es mutatóval büszkélkedhet. Nem számít kifejezetten befejező csatárnak, de bármely támadó poszton nagy erőssége csapatának. A Real Madrid régóta udvarol neki, ha megszerzi, Messivel még többször találkozhat a spanyol bajnokság csúcsrangadóin.

támadótámadó
Forrás: AFP

6

5

Forrás: AFP

Samuel Eto'o
A világ egyik leggyorsabb és legpontosabban lövő csatára, a védők igazi réme a kameruni. A Real Madridban kezdte karrierjét, ám ott nem tartották elég jónak... A Mallorcában már kétmeccsenként gólt rúgott, a Barcában viszont idén már alig kell neki több 90 percnél a gólszerzéshez, hiszen 47 mérkőzésen 37-szer volt eredményes. A BL-ben kevésbé gólérzékeny, bár a 8/3-as mutatón szerdán még javíthat.

Forrás: [origo]

Wayne Rooney
Még mindig csak 23 éves, és nélküle szinte elképzelhetetlen a MU kezdőcsapata. Az Evertontól még tinisztárként szerződtetett támadónak sokak szerint több gólt kellene szereznie, ám az ő játéka nem csak az eredményességről szól. Kőkemény játékos, aki képes akár két védőt is lekötni, és a mezőnyjátékból is maximálisan kiveszi a részét. Mégis, jelen pillanatban Eto'o a nyerő vele szemben.

támadótámadó
Forrás: AFP75Forrás: AFP

Thierry Henry

Az egykori Arsenal-ikon első barcás idénye még nem volt az igazi, a másodikban viszont már úgy futballozik, ahogyan azt elvárják tőle. Nyolc BL-meccsén 5 gólt lőtt, a Primera Divisiónban pedig 25/19-es átlagot produkált. Igazi nyerő tipusú játékos, aki a támadófutball minden elemében világszínvonalú erényekkel rendelkezik. Ha sok lehetősége lesz a támadásokra a Barcának, akkor bizonyosan nem Henryn fog múlni a BL-trófea begyűjtése.

Forrás: [origo]

Paul Scholes
1993 óta a Manchester United játékosa, s a pályán és azon kívül is Sir Alex Ferguson jobbkezének számít. A védekezés nem a kenyere, ám annál jobb támadásban. Harmincnégy éves kora ellenére még mindig meghatározó tagja a MU-nak, az viszont nem biztos, hogy kezdő lesz szerdán - meglehet, a szintén rutinos Ryan Giggst küldi csatasorba helyette Ferguson.

várható cserejátékosok

7

6

várható cserejátékosok

Alexander Hleb, Bojan Krkic, Eidur Gudjohnsen
Martín Cáceres, Andrés Iniesta vagy Sergio Busquets
- szép névsor, ám közel sem annyira, mint a MU-é. Ferguson variációs lehetőségei sokkal jobbak, mint a Guardioláé, a kispadon nagy minőségbeli különbség van a Vörös Ördögök javára. Hlebnek nem jött be igazán a barcelonai kaland, Krkic még a jövő embere, Gudjohnsen nem Barca-szintű csatár.

Forrás: [origo]

Ryan Giggs, Dimitar Berbatov, Carlos Tévez, Jonathan Evans, Nani - olyan játékosok ők, akiket ha a 89. percben beküld Sir Alex, akkor két perc alatt képesek megfordítani a végeredményt, mint mondjuk 1999-ben tette a MU a Bayern ellen. Giggset idén 34 évesen a PL legjobb játékosává választották, míg Berbatov és Tévez valószínűleg a világ összes klubcsapatában kezdő lenne.

VÉGEREDMÉNY:
FC BARCELONA - MANCHESTER UNITED 7-6