Vágólapra másolva!
Kapósak a régi-új edzők a Bundesligában. Szakértők szerint emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy a szezon befejeztével öt első ligás klub is új edzőt keressen, a klubok azonban nem bízták a véletlenre a dolgokat. Alig néhány héttel a mindent eldöntő és végül a VfL Wolfsburg bajnoki címéhez vezető utolsó forduló után az öt közül immár csak egyetlen egyesület, az 1. FC Köln kispadja kiadó.

Közben olyan edzőkeringő ment végbe, amelyhez hasonlóra ugyancsak rendkívül rég nem került sor a német labdarúgás legfelsőbb szintjén. A 64 éves Jupp Heynckes - aki Jürgen Klinsmann utódjaként - a Bayern Münchent csak az utolsó öt mérkőzésre vállalta el, ismét ráérzett az edzősködés valódi ízére, s Rudi Völler igazgató hívószavára azonnal elvállalta a Bayer Leverkusen irányítását. Mégpedig az onnan távozó Bruno Labbadia helyett, aki Hamburgba tette át székhelyét, s a HSV trénere lett.

Jupp Heynckesnek közben azonban nemcsak ő, hanem az a Michael Skibbe is tudna tanácsokat adni, aki korábban 2005 és 2008 között szintén volt a leverkuseniek edzője, majd februári menesztésig a török Galatasaray trénere volt.

Skibbe most az Eintracht Franfurt kispadjára került, azt a Friedhelm Funkét váltva, akinek a csapat vezetői nem tudták megbocsátani az együttes 13. helyét. Mint ahogy Bielefeldben sem bocsátották meg Michael Frontzecknek az Arminia kiesését, ő viszont ennek ellenére szinte azonnal az első ligában hajszállal bennmaradt Borussia Mönchengladbach kispadjáról felálló Hans Meyer utóda lett.

Már csak az 1. FC Köln kispadja kiadó, ahonnan Christoph Daum váratlanul lelépett, hogy visszatérjen korábbi sikereinek helyszínére, a török Fenerbahcéhoz. Utódja minden valószínűség szerint a Schalke 04 éléről tavaly tavasszal menesztett Mirko Slomka lesz.

Az egyetlen vesztes a jelek szerint az a magyar labdarúgó válogatottat is megjárt Lothar Matthäus, akinek nem jött be izraeli edzői kiruccanása, s visszatért Németországba. A hét végén azonban egy interjúban értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy egyetlen első ligás klubnak sem kell.

Egy évvel szerződése lejárta előtt távozik a Dárdai Pált is foglalkoztató Hertha BSC-től Dieter Hoeness menedzser. A klub vasárnap esti bejelentése szerint a 2010-ig érvényes szerződés június 30-i felbontására az 56 éves szakember kérésére kerül sor. Hoeness közel 13 évig volt a berlini egyesület menedzsere.