Vágólapra másolva!
Noha Lothar Matthäus pénteki érkezését már kész tényként kezelik Székesfehérváron, a német szakembernek a fifa.com-nak adott interjújában érdekes módon szó sem esik a magyarországi állásról. A volt szövetségi kapitány a jövőjével kapcsolatban csupán annyit mondott: olyan lehetőségre vár, amely neki és a csapatnak is kedvező. Matthäus úgy véli, óvatosnak kell lennie ezekben a napokban.

- Nemrég járt Olaszországban, ahol annak idején az Interben játszott. A Serie A vonzó opció lehet, tervezi a visszatérést?
- Valóban voltam Olaszországban, de csak a Bajnokok Ligája-döntő kedvéért utaztam Rómába. Nincs ajánlatom innen, de az ország és a bajnokság nyilvánvalóan nagyon vonzó lenne, szeretem a kihívásokat.

- Világbajnok és FIFA Év játékosa is volt, tapasztalt edzőnek számít, biztosan sok ajánlata van. Melyik csapat kispadján láthatjuk jövőre?
- Szinte elárasztanak a megkeresések. Akadnak komoly ajánlatok is, de nagyon óvatosnak kell lennem ezekben a napokban: mindennek a helyén kell lennie, nemcsak sportszakmailag, a jövőre vonatkozóan is. Talán többször elkövettem a múltban azt a hibát, hogy nem tájékozódtam eléggé előzetesen, és a nulláról kellett felépítenem mindent. Gyakran anyagi problémák is felmerültek - szívesebben gondolok az Izraelben vagy a Rapidnál elért nagyszerű dolgokra.

- Jelenleg több Bundesliga-csapat is edzőt keres. Érdekli Németország, vagy inkább külföldi ajánlatra vár?
- A Bundesliga mindig érdekes, nemrég majdnem meg is állapodtam az egyik klubbal. De azt kell mondanom, én és a Bundesliga valahogy soha nem illettünk igazán össze. A Bundesliga gyermeke vagyok, tudom, hogy kell itt érvényesülni, de eddig nem volt alkalmam a bizonyításra. Talán túl messzire kerültem, hogy eligazodjak a mindennapi történésekben. Korábban is voltak lehetőségek, nem tudom, miért nem működött a dolog. Csak azért, hogy itthon maradjak, nem fogom elfogadni az első ajánlatot, csak akkor mondok igent, ha az a klubnak és nekem is kedvező.

- Egy évet töltött Izraelben, mit tanult, mit tud hasznosítani a jövőben?
- Izrael különleges ország, edzőként számtalan dologra, például vallási ünnepekre kell tekintettel lenni. Nehéz bármivel közvetlenül összehasonlítani, a helyi mentalitás sem annyira fociorientált, mint máshol Európában. Néhány játékosból hiányzik a fegyelem, európai edzőként nehéz irányítani őket, teljesen új tapasztalatokat szereztem.

- Németország jelenleg vezeti a 4-es vb-selejtezőcsoportot Oroszország és Finnország előtt, mit gondol a csapat teljesítményéről?
- Meggyőződésem, hogy a csapat egyenes ágon jut ki a dél-afrikai világbajnokságra. Döntő lesz az oroszok elleni, moszkvai csata októberben, ez lesz az a nap, amikor Németország biztosítja helyét a döntőben. Oroszország erős, Guus Hiddink fantasztikus edző, mégis a németek fognak örülni.

- Ki most a világ legjobb játékosa?
- Rómában láttam a világ legjobb csapatát, a Barcelonát. Most talán Lionel Messit kellene mondanom, de Xavi Hernandez és Andres Iniesta is nagyszerű munkát végzett, egyben tartották a csapatot. Tele van lenyűgöző képességű játékosokkal a Barcelona, de olyan régóta játszanak együtt, hogy egységgé kovácsolódtak össze.

- El tudja képzelni az életét foci nélkül?
- Eddig szerencsére nem kellett elképzelnem, és ha őszinte akarok lenni, nem is szívesen gondolok erre.