Vágólapra másolva!
Megszakadt a spanyol labdarúgó-válogatott 35 meccses veretlenségi sorozata, miután a Konföderációs Kupa szerdai elődöntőjében az Egyesült Államok 2-0-ra legyőzte a 2008-as Európa-bajnokság aranyérmesét, amely a most zajló dél-afrikai tornán eddig még gólt sem kapott.

Az amerikai csapat csak óriási szerencséjének - és persze a harmadik csoportmeccsen nyújtott parádéjának - köszönhette, hogy egyáltalán eljutott az elődöntőig, s bizonyára nem sok futballszakértő és -szurkoló volt, aki előzetesen a tengerentúliak sikerére fogadott volna. Az amerikaiak először az olaszoktól kaptak ki 3-1-re, majd a brazilok győzték le 3-0-ra Bob Bradley szövetségi kapitány csapatát. A zárókörben aztán a megtáltosodott USA 3-0-ra kiütötte Egyiptomot, s mivel az olaszok ugyanennyire kikaptak a braziloktól, így Amerika surranópályás elődöntőbe jutást ünnepelhetett. A spanyolok útja sokkal könnyedebb volt az elődöntőig: Új-Zélandnak öt, Iraknak egy, Dél-Afrikának pedig két gólt lőttek David Villáék.

Konföderációs Kupa, elődöntő:
Egyesült Államok - Spanyolország 2-0 (1-0)
Bloemfontein, Free State-stadion, 36 ezer néző
v.: Jorge Larrionda (uruguayi)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila - Fabregas (Cazorla, 68.), Xabi Alonso, Xavi, Riera (Mata, 78.) - Villa, Torres
Egyesült Államok: Howard - Spector, Onyewu, Bocanegra, Jay DeMerit - Dempsey (Bornstein, 88.), Bradley, Clark - Donovan, Davies (Feilhaber, 69.), Altidore (Casey, 84.).
gól: Altidore (27.), Dempsey (74.)
piros lap: M. Bradley (86.)

A szerdai mérkőzésen mégis minden másképp alakult, mint azt sokan várták. Az amerikaiak a meccs legelejétől bátor futballal rukkoltak elő, a védekezésük pedig szinte tökéletes volt. De látványosságban sem volt hiány: a 7. percben Dempsey - aki Gera Zoltán legnagyobb riválisa a Fulhamben - jobb oldali beadása után Davis ollózó mozdulattal rúgta kevéssel kapu mellé a labdát, három perccel később pedig Dempsey lőtt 17 méterről laposan a jobb kapufa mellé.

A másik oldalon Torres egy balról érkező lövésszerű passzra reagált gyorsan, ám négy méterről fölé lőtt. A folytatásban a tengerentúliak tovább nyomtak, a spanyol sztárok nem tudtak mit kezdeni az ötletesen és fürgén mozgó riválissal. A 21. percben egy kontra után Donovan 18 méterről lőtt másfél méterrel a jobb kapufa mellé, majd kisvártatva megszerezték a vezetést is az amerikaiak.

A 27. percben Dempsey-Davies összejáték után utóbbi pöccintette át a labdát a spanyol védelmen, s bár Capdevila még tisztázhatott volna, de villarrealos csapattársa, Altidor erőszakosan fedezte a labdát, majd 15-ről tüzelt - Casillas a löketbe jobbal beleért, de a hálója a torna során először mégis megrezgett (1-0)

A mérkőzés két gólja:


Öt percre rá egyenlíthetett volna Spanyolország: Riera 30-ról rászúrta, Torresen megpattanva Villához került a labda, aki 13-ról egy csel után a keresztléc fölé lőtt. A válasz szinte azonnal jött, egy szabadrúgás után Dempsey 6 méterről centikkel fejelt fölé.

A játékrész legvégén Torres - a gyengélkedő spanyolok legjobbika - villant: a 16-os jobb oldalától megindult befelé, majd egy szép csel után jobbal, 5 méterről laposan lőtt, Howard kapus hatalmas bravúrral, lábbal védett.

A második félidőben kevesebb helyzet volt, de a játék képe nem változott: a spanyolok nem tudtak mit kezdeni a jól záró amerikai védelemmel, amelynek a tagjai néhol úgy helyezkedtek, hogy ketten is bele tudtak vetődni a pirosmezes lövésekbe, egyszerűen minden lepattant róluk. Villa a 61. percben 17-ről jócskán mellé lőtt; a 64.-ben Ramos a balszélről tüzelt, Howard öklözött - ezek a helyzetek nem voltak igazán veszélyesek, s nem is volt benne a spanyol gól a meccsben.

Az amerikai azonban annál inkább - és a futballvilág csodájára meg is duplázták előnyüket a fehérmezesek: lendületes USA-roham végén Donovan jobbról adott középre, Ramos nyugodtan lekezelte a labdát az ötösnél, Dempsey azonban résen volt, és a Real-védőből bohócot csinálva közelről a hálóba lőtt (2-0).

Forrás: MTI

Ramos mindenre számított, csak arra nem, hogy Dempsey a lábai mellől gólt lő

Az amerikai kapitány mindössze azért szomorkodhatott, hogy fia, Michael Bradley a 86. percben egy kétlábas becsúszás miatt piros lapot kapott, így ő nem lehet ott a Brazília vagy Dél-Afrika elleni, vasárnapi fináléban.

Összegezve a látottakat: a 35 meccs óta megszokott spanyol gyorsaság sehol sem volt, s úgy tűnt, mintha a Földön csak az amerikaiak precíz védekezésre és fürge kontrákra épülő taktikája lenne az egyetlen ellenszere a verhetetlennek hitt Eb-aranyérmes játékának. Dempseyéknek minden húzásuk bejött, és már-már látványos magabiztosságal nyertek, míg a spanyolokból hiányzott a tűz, elhitték, hogy nem kaphatnak ki. Vicente del Bosque csapata olyannyira tanácstalan volt, hogy legtöbbször távolról próbálkozott, ám a jól védő Howarddal szemben ez sem jött be, Capdevila rossz helyezkedése és Ramos óriási hibája pedig végképp megpecsételte a spanyolok sorsát. Ha a 2010-es vébén is így fognak futballozni az amerikaiak, akkor akár még meglepetést is okozhatnak. S ki tudja, a siker következményeképp a "Beckham-féle" focibajnokság is nívósabbá válhat, talán befurakodhat az NBA, NHL, NFL hármas közé népszerűségben - ezt persze a tengerentúli sportvezetőknek és a drukkereknek is akarniuk kell, de ha látták a szerdai meccset, akkor vélhetően nagyon is akarják.

A spanyolok ezt megelőzően sorozatban 15 mérkőzést nyertek meg, így felülmúlták az egymást követő diadalok tekintetében a brazilok, a franciák és az ausztrálok által tartott rekordot, de a mostani kudarccal ez a sorozat is megszakadt. A veretlenség tekintetében éppen ez a 36. találkozó lett volna a csúcsdöntés, ugyanis a brazilok 1993 és 1996 között szintén 35-ször nem találtak legyőzőre.

a csütörtöki elődöntőben:
Brazília - Dél-afrikai Köztársaság 20.30

a vasárnapi program:
mérkőzés a 3. helyért: 15.30
döntő: 20.30