Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott szeretne szépen búcsúzni a Konföderációs Kupától, és a bronzmérkőzésen erre lesz lehetősége, de a házigazdákat alaposan feltüzelte a brazilok elleni elődöntőben mutatott remek teljesítmény. Ami a finálét illeti, az Egyesült Államok egyszer már "csodát tett" a tornán, de nagy meglepetés lenne, ha ez ismét sikerülne, és nem Brazília nyerné az aranyérmet.

A spanyol együttes számára hatalmas csalódást jelentett, hogy az elődöntőben vereséget szenvedett az amerikaiaktól: Xaviéknak ezzel egy több, mint két éve tartó veretlenségi sorozatuk szakadt meg. Vicente del Bosque együttese Dél-Afrika ellen szeretne egy újabb szériát indítani, és egyben megszerezni a bronzérmet, ami viszont kisebbfajta dilemma elé állítja a szövetségi kapitányt.

A mester ugyanis néhány kulcsemberét pihentetné, illetve játéklehetőséget adna azoknak, akik eddig kevesebbet játszottak, ugyanakkor például a két csatár, David Villa és Fernando Torres egyaránt játszani szeretne annak érdekében, hogy legalább a gólkirályi címet megszerezhessék.

Jelenleg mindketten három találattal állnak, akárcsak a brazil Luís Fabiano, és nagy kérdés, hogy Del Bosque kihagyja-e őket a kezdők közül. A spanyol lapok inkább arra hajlanak, hogy Villa és Torres is ott lesz a pályán, és inkább a védelemben lesznek változások: a balhátvéd Joan Capdevila és Sergio Ramos kimaradhat, és még azt sem lehet kizárni, hogy a balszélső Albert Riera a hátsó alakzatban kap majd helyet.

Ami a házigazdákat illeti, csapatuk meglepően jól helytállt Brazília ellen, és ez a teljesítmény "belelkesítette" az afrikaiakat, akik nagyon fogadkoznak, hogy begyűjtik a bronzérmet. Annyi bizonyos, hogy az elődöntőről eltiltás miatt hiányzó MacBeth Sibaya visszatér a csapatba, és könnyen elképzelhető, hogy Joel Santana bizonyítási lehetőséget ad néhány olyan játékosnak, akik eddig csak keveset játszottak: így kerülhet a kezdő tizenegybe a középpályás Lance Davids vagy a hátvéd Innocent Mdedle.

A döntőben természetesen Brazília a favorit, elvégre a csapat eddig mindegyik meccsét megnyerte a tornán. A Dél-Afrikai Köztársaság elleni elődöntő azonban intő jel lehet a dél-amerikaiak számára, hiszen a házigazdák bizony a vártnál jobban megnehezítették Kakáék dolgát, akik nem nagyon találták az ellenszerét a szívós védekezésnek.

Márpedig az Egyesült Államok elleni valami hasonlóra számíthatnak, azzal a különbséggel, hogy az amerikaiak támadójátéka bizony sokkal veszélyesebb, mint a dél-afrikaiaké. Arról nem is beszélve, hogy a brazilok egyik fő fegyvere, jelesül a pontrúgások utáni fejesek (a tornán már három ilyen gólt is szereztek) ezúttal várhatóan kevésbé működik majd, mert az USA védelmének éppen a magas labdák, beívelések elhárítása az egyik fő erőssége.

Döntő lehet még az, hogy az amerikai középpályások megint képesek lesznek-e olyan jól elfojtani az ellenfél próbálkozásait, mint a spanyolok ellen, ahol szinte teljesen ki tudták kapcsolni Xavit a játékból. Helyzetüket nehezíti, hogy legjobb védekező középpályásuk, Michael Bradley eltiltás miatt nem játszhat - helyettese alighanem az a Benny Feilhaber lesz, aki számára a meccs speciális alkalom, hiszen ő Brazíliában született, és hatéves kora óta él az Államokban.

A brazilok kezdő tizenegye minden bizonnyal megegyezik majd a Dél-Afrikai Köztársaság ellen szerepelttel. A két válogatott eddig 15 alkalommal találkozott, és az Egyesült Államok mindössze egyszer tudott nyerni, a többi 14 összecsapás brazil győzelmet hozott.

Fáznak a brazilok

Alaposan próbára teszi a szokatlan hideg a brazil válogatott tagjait a dél-afrikai labdarúgó Konföderációs Kupán. "Sokkal rosszabb ez a tél, mint Európában, nem tudom, miért. A napokban jól meg is fáztam" - panaszkodott Luis Fabiano, aki várhatóan rendbe jön az Egyesült Államok elleni döntőre.

Maicon már a jövő évi világbajnokság kapcsán is levonta a tanulságokat a hőmérsékletről, amely éjjel nulla fok alá süllyed Johannesburgban: "Jövőre meleg zoknikkal érkezünk, úgy talán kiküszöbölhetjük ezeket a problémákat."

A Panathinaikoszt erősítő Gilberto Silva - aki korábban az Arsenalban is szerepelt - viszont már hozzászokott a zord körülményekhez: "Angliában gyakran ilyen az idő, úgyhogy számomra nem jelent gondot. Szerencsére a legtöbbünk Európában játszik, ahol megtapasztalhatja az otthonunktól idegen viszonyokat."


www.global-soccer.eu