Vágólapra másolva!
17 nap telt el a bombasztikus bejelentés, majd annak cáfolata között: június 10-én kürtölte tele a világsajtót a Fehérvár FC vezetősége, miszerint hosszas tárgyalások után megegyezett Lothar Matthäusszal, aki a következő három évben a helyi labdarúgócsapat vezetőedzője lesz. Június 27-én aztán kiderült, az egyezségből nem lesz semmi. De mi történt a 17 nap alatt?

A Magyar Távirati Iroda június 10-én délután a fehérváriak honlapjára hivatkozva közölte, Lothar Matthäus lesz az FC Fehérvár labdarúgócsapatának vezetőedzője. A vidi.hu szerint hosszas tárgyalások után megszületett a szóbeli megállapodás, hogy a német szakember három évig (kettő plusz egy) irányítja a székesfehérvári együttest. A 48 éves szakember várhatóan június 19-én érkezik Magyarországra, pályaedzője a korábban Mainzban légióskodott Bódog Tamás lesz, míg a kapusedzői teendőket Disztl Péter látja majd el.

Egy nappal később a szakember az Abendzeitungnak már másképp nyilatkozott: "Való igaz, felvette velem a kapcsolatot a klub, egy hete találkoztam is a vezetőikkel Budapesten. Most azonban a szabadságomat töltöm, a végső beszélgetés még hátravan".

A német szakember megerősítette, június 19-én érkezik Székesfehérvárra, de nem azért, hogy megtartsa első edzését, hanem azért, hogy az utolsó tárgyaláson átbeszéljék a felmerülő kérdéseket.

Az [origo] megkereste akkor Dénes Andrást, a Fehérvár sajtófőnökét, aki megerősítette, Lothar Matthäus a csapat új vezetőedzője. "Matthäusszal megegyeztünk. Az igaz, hogy aláírt szerződéssel nem rendelkezik, hiszen jelenleg Dubajban tartózkodik, és amíg a szerződést nem látja, addig felmerülhet benne, hogy vannak még kérdések. Én azt tudom mondani, olyan probléma nincs, ami a papírok aláírását és az ő fehérvári munkáját befolyásolhatja."

Közben a klub honlapján lapszemle tudatta: Székesfehérvár nevét megismerte a világ, hiszen a "hivatalos bejelentést követően az egész világot körbejárta a hír, miszerint Lothar Matthäus lesz a Vidi edzője. Bátran mondhatjuk, hogy az 1985-ös UEFA-kupa-döntő óta nem szerepelt a világsajtóban ennyi helyen Székesfehérvár neve."

A hazai sajtó hitetlenkedésére a honlap egy nappal később azt is közölte: "Lothar Matthäus lesz a következő idényben a Fehérvár FC vezetőedzője. És nem feltétlenül kell, hogy megdögöljön a szomszéd tehene. (Ha bárki úgy érzi, nem idevaló ez a mondat - idevaló.)... Vannak-e olyan kérdések, amelyekben nem sikerült megállapodni, és ez bizonytalanná teszi, hogy Lothar Matthäus lesz-e a Fehérvár edzője? Nincsenek, június 20-án már ő dirigálja a Vidi tréningjét. Még azt sem zárnánk ki, hogy több néző lesz a Sóstói Stadionban annál, amennyi tavasszal a bajnoki mérkőzéseken volt..."

Közben a nemzetközi szövetség honlapján is megjelent egy interjú az egykori aranylabdással, ám érdekes módon szó sem esett benne a magyarországi állásról. A volt szövetségi kapitány a jövőjével kapcsolatban csupán annyit mondott: olyan lehetőségre vár, amely neki és a csapatnak is kedvező, valamint kijelentette, hogy elárasztják ajánlatokkal.

Június 16-án, kedden a német Bild megszellőztette, a másodosztályban szereplő Bielefeld is szerződést kínált a világbajnok futballistának. "Nem tudunk újat mondani. Péntekre várjuk Magyarországra, s remélhetőleg akkor a szóbeli megállapodásunknak megfelelően a szerződést is aláírjuk" - mondta az MTI érdeklődésére Berzi Sándor, a fehérváriak ügyvezetője.

17-én kiderült, a Bielefeld nem mellette döntött, 18-án csütörtökön este pedig Matthäus megérkezett Magyarországra. A klub honlapja szerint pénteken szóban már mindenben megállapodott a vezetőkkel, sőt, a három és fél órás tárgyalást követően ellátogatott a klub felcsúti technikai centrumába is - pénteken visszarepül hazájába, ahol ügyvédeivel tanulmányozza a szerződéstervezetet.

"Csodálatos ez az edzőközpont és az akadémiai létesítmények, Magyarországon ilyennel még nem találkoztam, és a világon is kevés hasonlóan kiváló központban jártam" - idézte a honlap a szakembert, hozzátéve, a szombati napot Németországban tölti, és várhatóan vasárnap tér vissza Magyarországra.

Fehérváron sem hittek igazán Matthäus érkezésében:


A következő héten folyamatosan arról szóltak a hírek, hétfőn, kedden... pénteken érkezik Fehérvárra az új tréner, ehelyett szombaton egy váratlan, a Fehérvár FC és Lothar Matthäus által jegyzett közös közlemény jelent meg a klub honlapján.

"A felek különböző okokból nem jutottak megállapodásra. A tárgyalások ezért eredménytelenül zárultak, de mindkét fél sok sikert kíván a másiknak a jövőre nézve. A felek a megállapodás meghiúsulásának részleteit üzleti titokként kezelik, így arról nem nyilatkoznak."

A közlemény után Garancsi István, a klub tulajdonosa kijelentette, a klub természetszerűleg azon dolgozik, hogy minél gyorsabb megoldást találjon az edzőkérdésben és kéri a szurkolók megértését, türelmét és további támogatását.

Forrás: AFP

Matthäusnak június 20-án fontos dolga akadt: barátnőjével a Klicsko-Csagajev bokszmeccsre volt hivatalos

Matthäus a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hiába szerette volna mindkét fél a házasságot, futó kapcsolat sem lett az egészből, csupán a megismerkedésig jutottak.

A hírek szerint a tréner a kameruni kapitányságra hajt, honfitársa, Otto Pfister távozása után ugyanis ideiglenesen egy négytagú grémium irányítja az együttest, olyan hírességekkel, mint az egykori klasszis kapus, Thomas NKono vagy a válogatottat kilenc éve olimpiai aranyhoz segítő Jean Paul Akono.

Helyi lapok szerint viszont Matthäus nem az egyetlen jelölt a posztra, sokkal nagyobb esélye van a munkára Jean Tiganának, Luis Fernandeznek, sőt, még az egykori válogatott csatár Francois Omam-Biyiknek is.