Vágólapra másolva!
Hét év alatt immár harmadszor játszanak argentin-brazil döntőt Dél-Amerika legrangosabb klubsorozatában, a Libertadores-kupában, azonban a finálé idei résztvevőinek kiléte kisebbfajta meglepetés. Az már kevésbé, hogy az első összecsapás gól nélküli döntetlent hozott.

Az idei kiírás az 50. a sorozat történetében, a jubileumi Libertadores-kupa azonban a szakértők szerint nem hozott túlságosan magas színvonalat. A döntőig lejátszott 132 mérkőzésből kevés volt az emlékezetes párviadal, és a finálé első felvonása sem a színvonal miatt kerül be a históriáskönyvekbe.

Pedig a találkozón a szubkontinens két legnagyobb futballnemzetének képviselői csaptak össze, az argentin Estudiantes és a brazil Cruzeiro, ám alapvetően mindkét együttestől meglepetésnek számít a döntőbe kerülés - már amennyiben egy brazil, illetve egy argentin csapatról ez elmondható Dél-Amerikában. A sorozat rajtjánál mindenesetre egyik gárdát sem tartották esélyesnek a végső győzelemre, elvégre az elmúlt években sem az Estudiantes, sem pedig a Cruzeiro nem szerepelt kiemelkedően a Libertadores-kupában. Sőt még azt sem lehet mondani, hogy rendszeres résztvevői lettek volna: a 2008-as sorozatban ugyan mindkét csapat indult, de a Cruzeiro ezt megelőzően utoljára 2004-ben volt érdekelt a kontinens első számú klubkupájában, az Estudiantes pedig 2006 előtt 19 éven keresztül hiányzott a mezőnyből.

Mindez egyébként nem szokatlan Dél-Amerikában, hiszen az európai Bajnokok Ligájával ellentétben a szubkontinensen az elitcsapatok száma nem olyan szűk. Míg a BL-ben az elmúlt négy szezonban két csapat kétszer is döntős volt, addig Dél-Amerikában négy év alatt nyolc különböző gárda játszott a fináléban. A legutóbbi tíz szezonra levetítve még nagyobb a különbség: míg a Bajnokok Ligájában mindössze 13, addig a Libertadores-kupában egy évtized alatt 17 csapat került a fináléba. Érdekesség ugyanakkor, hogy a BL-ben még nem volt címvédés, addig Dél-Amerikában az elmúlt tíz esztendőben volt rá példa: a Boca Juniors 2000-ben és 2001-ben is megnyerte a trófeát.

Idén az esélyesek sorra elvéreztek (a címvédő LDU Quito és a River Plate már a csoportkörben, a Boca Juniors a nyolcad-, a Sao Paulo FC a negyeddöntőben), miközben az Estudiantes és a Cruzeiro magabiztosan menetelt. Megkönnyítette helyzetüket a mexikói együttesek kényszerű búcsúja: a csoportkörből a közép-amerikai ország két képviselője is továbbjutott, és a Guadalajara kifejezetten erős csapatnak számított, azonban a sertésinfluenza-járvány miatt a mexikói klubok visszaléptek a sorozattól. A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség, a CONMEBOL ugyan nem zárta ki őket, de a többi klubbal tudatták, hogy nem kötelező elutazniuk Mexikóba, és ezt a patthelyzetet a közép-amerikaiak ezzel a lépéssel oldották fel.

Az idei döntő első meccsének az összefoglalója:


A betegség egyébként a döntő előtt is téma volt, mivel az elmúlt napokban a járvány Argentínában, egészen pontosan Buenos Airesben is felütötte a fejét, közel 60 életet követelve. A Cruzeiro szerette volna elérni, hogy a találkozót ne az Estudiantes otthonában, hanem egy semleges pályán rendezzék, azonban a CONMEBOL ebbe nem ment bele. A brazilok így csak egy nappal a finálé előtt utaztak el Argentínába, és egy Buenos Aires-i szálloda teljes szintjét kibérelték, valóságos bunkerré átalakítva a létesítményt - a focisták nem hagyhatták el a hotelt.

A Cruzeiro egyébként idén egyszer már járt az Estudiantes otthonában, La Platában, hiszen a két együttes ugyanabban a csoportban szerepelt - érdekesség, hogy tavaly is két olyan csapat játszotta a döntőt, amely a csoportkör során is találkozott egymással. A brazilok áprilisban 4-0-ra kikaptak az argentinoktól, de annak a meccsnek a Cruzeiro számára nem volt túl sok jelentősége, ráadásul egy adminisztrációs hiba is gyengítette a klubot. Az együttes akkor is Buenos Airesben szállt meg, ahonnan elméletben egyórás buszúttal La Platába lehet érni, ám a meccs egybeesett az egyik argentin nemzeti ünneppel, és a csapatbusz dugóba került - a focisták késve érkeztek meg a stadionba, és alig volt idejük bemelegíteni.

Otthon viszont a Cruzeiro verte meg alaposan az Estudiantest, februárban Belo Horizontében a brazilok 3-0-ra diadalmaskodtak. Ebből a meccsből sem lehet azonban túl sok következtetést levonni, mivel akkor még Leonardo Astrada volt az argentinok edzője - akinek a helyét nem sokkal később Alejandro Sabella vette át. Neki pedig alaposan sikerült helyreráznia a csapatot: érkezése előtt az Estudiantes egy győzelemmel és két vereséggel állt csoportjában, a hátralévő három találkozójából viszont kettőt is megnyert, arról nem is beszélve, hogy Sabella irányítása alatt a Libertadores-kupában az együttes kilenc meccsen mindössze egyetlen gólt kapott - azt is az elődöntő visszavágóján.

Libertadores-kupa, döntő, első mérkőzés:
Estudiantes - Cruzeiro 0-0
La Plata, Ciudad de La Plata-stadion, 40 ezer néző
v.: Larrionda (uruguayi).
Estudiantes: Andujar - Cellay, Schiavi, Desábato, Ré, E. Pérez, Brana, Verón, L. Benítez (Núnez, 75.), G. Fernández (Salgueiro, 81.), Boselli. Edző: Sabella.
Cruzeiro: Fábio - Jonathan, Leonardo Silva, Anderson, Gerson Magrao (Fabinho, 86.), Henrique, Marquinhos Paraná, Ramires, Wagner, Kléber, Wellington Paulista. Edző: Adilson Batista.

Az argentinok kapuja ezúttal is érintetlen maradt, azonban az Estudiantes sem tudott betalálni - az első találkozó tehát gól nélküli döntetlent hozott. Ezzel a Cruzeiro az egyetlen klub ebben a sorozatban, amely nem vesztesen hagyta el La Platát, Fábio kapus remek teljesítményének köszönhetően az argentinok nem tudtak előnyt szerezni a visszavágóra. Pedig a hazai csapatban ismét ott volt a pályán Juan Sebastián Verón, a csapat első számú kulcsembere: a veterán középpályás 2006-ban tért vissza hazájába, és előbb bajnokságot, majd Sudamericana-kupát nyert, tavaly pedig ő lett a kontinens legjobb játékosa - a Libertadores-kupa elhódításával feltehetné a koronát a pályafutására.

Forrás: AFP

A csíkos mezes argentinok kiválóan védekeztek az odavágón

A braziloknak Marquinhos Paraná révén sikerült kikapcsolniuk Verónt a játékból, és így az argentin együttes legveszélyesebb csatára, a torna során már hét gólt szerzett Mauro Boselli kiszolgálás nélkül maradt. Ugyanakkor a Cruzeiro sem tudta maradéktalanul megvalósítani elképzeléseit: a brazil együttes az egyenes kieséses szakaszban mindegyik idegenbeli mérkőzésén eredményes volt remek kontráinak köszönhetően, ezúttal viszont ők sem tudtak betalálni.

Pedig a drukkerek nagyon bíztak Kléberben és Wellington Paulistában, hiszen a két csatár legfőbb erősségét éppen a gyors ellentámadások jelentik - ezúttal azonban ezek elmaradtak. A döntés tehát - a jövő szerdán a brazíliai Belo Horizontéban rendezendő - visszavágóra maradt.

www.global-soccer.eu