Társoldalunk:

Bobby Davison: Peti erős, Pista dolgozik

2009.07.16. 16:56

Még pályára sem lépett az NB I-ben, de már áll a bál a Ferencvárosnál, miután a zöld-fehér szurkolók egy csoportja a Hertha elleni felkészülési mérkőzésen botrányt okozott. A történtekkel egy ember nem foglalkozik: a Ferencváros angol edzője, Bobby Davison, akit csak a szakma érdekel. Az 50. születésnapját pénteken ünneplő szakember az [origo]-nak adott interjújában szenvedélyesnek nevezte a Fradi-drukkereket, és arról álmodozik, hogy családok és gyerekek töltik meg a megújult Üllői úti stadiont, miközben csapata éppen a Bajnokok Ligájában meccsel.

- Hogyan értékelné a tavalyi érkezése óta eltelt időszakot?
- Amikor idejöttem, komoly anyagi gondokkal küzdött a csapat, és a cél az volt, hogy változások, fejlesztések legyenek a futballklubnál. Ennek mindent érintenie kellett és kell a továbbiakban is: a létesítményeket, a játékosokat, a személyzetet és persze a stadiont. Nagyon fontos, hogy a szurkolók a családjukat is elhozzák a mérkőzésekre, szívesen látjuk a feleségeket, barátnőket, gyerekeket egyaránt. Persze kell majd új öltöző a játékosoknak, és a szurkolók számára kulturált vásárlási lehetőségek: éttermek, boltok, minden, ami a meccsnapot még élvezhetőbbé teheti. Az én feladatom, hogy fejlődjenek a játékosok, és ezáltal jobb csapata legyen a Ferencvárosnak. Szintén az én gondom, hogy minőségi futballistákat hozzak a klubhoz, akiknek a már meglévőkkel együtt kell jó csapatot alkotniuk. A klub gazdasági helyzetén már meg is látszik a változás, az elmúlt 8-9 hónap kifejezetten jól sikerült. Nagyon érdekes volt az első 18 hónapom, ám még nagyon hosszú út áll előttünk.

- Nehéz úgy irányítani a csapatot, hogy nem beszél magyarul?
- Az öltözőben alapvetően két nyelvet használunk, a magyart és az angolt. A keret nagy része beszél angolul, igaz, most jött két spanyol játékos is, velük franciául tudok kommunikálni. Hetente kétszer járok magyar órára, s élvezem ugyan a tanulást, de roppant nehéznek tartom a nyelvet. Amikor spanyolul tanultam, a labdarúgás kulcsszavaival kezdtem a leckéket, ám most a nyelvtanra feküdtem rá, a toldalékokat és ragokat próbálom először megjegyezni, illetve a magyar magánhangzókat, "á, ó, ű, ő, í", látja, milyen jól megy már ? A pro-licences edzői képzésemen két izlandi sráccal vagyok egy csoportban, s alig tudnak angolul, mégis, a futballt illetően nagyon jól megértjük egymást.

- A szurkolók azt várják, hogy magyar játékosokat is igazoljon a klub, ám úgy tűnik, mintha csak külföldiek után érdeklődnének.
- Felállítottunk egy 17-18-as listát, amelyen csak magyar játékosok szerepeltek, felvettük a kapcsolatot a menedzsereikkel és a klubokkal, de hallatlanul drágán adnák mindannyiukat. Teljesen ledöbbentem, amikor meghallottam, mennyit kérnek értük, pedig nem légiósokról van szó, hanem a magyar NB I-ben szereplő futballistákról.

- Nem lehet, hogy azért kínálják őket drágán, mert tudják: Kevin McCabe érkezése óta tele van a Fradi pénztárcája?
- De, ez lehet az igazság.

- Külföldről érkezik sztár a csapathoz, például az egyszeres angol válogatott Lee Hendrie?
- Angliában egyszer a Fradival edzett, mert a Sheffield United Máltán volt, ő meg nem, ám ez semmit nem jelent, sajnos semmi esély nincs Lee Hendrie leigazolására.

- Elégedett a mostani keret erősségével?
- Az erősítéseknek azért még nincs vége, a két jamaicai igazolás, Jason Morrison és Rafe Wolfe a héten csatlakozik, csakúgy, mint a Joaquin Martinez, Carlos Alcantara spanyol duó. Érkezhet még az Everton második csapatától Cory Sinnot, illetve a Championshipből is jöhet még egy játékos.

- Sok támogatást kap a Sheffieldtől?
- Terry Robinson klubelnök mindent megad, amit tud. Én kérhetek és néha kapok is, de bizonyos esetekben ő sem tud segíteni.

- Arra sincs lehetősége, hogy fiatal angolokat a Fradihoz csábítson, hiszen egy-egy tehetség számára talán a magyar első osztály is jó lehetőség lehet képességei megmutatására?
- Nem is akármilyen, hanem fantasztikus lehetőség lenne ez a számukra. Nagyon sok játékos azonban nem így gondolkodik, nem hajlandóak kevesebb pénzért focizni még akkor sem, ha ez hosszú távon a javukra válhatna. A spanyolok szívesen jöttek, mert jó ugródeszkának tartják a Ferencvárost, ám az angolokat nem hatja meg a klub tradíciója. Nemrég beszéltem például egy játékossal, aki inkább az angol - részben profi, részben amatőr - ötödik osztályt választotta a Fradi helyett. Hogy miért? Több pénzt kapott, és így Angliában maradhatott a családjával. Láthatja tehát, hogy nem vagyok könnyű helyzetben, hiszen angol és magyar játékost sem könnyű idehozni.

- Egy sikeres év után javulhat a helyzete...
- Így van, ha sikeresek leszünk, netán európai kupaporondra is kijut a Fradi és ezáltal több pénz áll a házhoz, akkor drágább játékosok is szóba jöhetnek majd.

Fotó: Hirling Bálint

- Kevin McCabe tavaly azzal nyitott, hogy az FTC célja a Bajnokok Ligája. Hogy érzi, mikor juthat el oda a csapat?
- Hogy mikor, azt nehéz megmondani, hiszen egyelőre nagyon nehéz lesz a kvalifikáció kivívása is, az első osztályban ugyanis mindenki a Fradit akarja majd megverni. Ezzel együtt amilyen gyorsan csak lehet, a BL-ben akarunk focizni.

- Az NB II-ben meccsenként néhol 4-5-6 gólt szerzett a csapat, kihasználva, hogy jobb erőben van, mint a riválisok. A legutóbbi két találkozón viszont egyszer sem talált a kapuba. Mire számít az élvonalban?
- Edzőként annyit tehetek, hogy felkészítem a játékosaimat fizikailag, taktikailag, és gyakoroljuk, miképp kell a pályán a legjobb döntést meghozni. Jó játékosok vannak a Fradi-öltözőben, akik többnyire jobbak voltak, mint a másodosztályú riválisok, ám az NB I-ben a többi csapat is magasabb minőséget képvisel majd. Ezt tudomásul kell venni, és harcolni kell a minél jobb eredmények eléréséért.

- Ki lesz a csapat kapitánya?
- Nem tudom még.

- Mit gondol Lipcsei Péterről, 37 évesen megállhatja a helyét a bajnokságban?
- Peti kivételesen bánik a labdával és jobb fizikai állapotban van, mint bármikor az elmúlt 5-6 évben. Elképesztően keményen dolgozott a sheffieldi edzőtáborban, reméljük, hogy nem fogják sérülések hátráltatni, és segíteni tudja a csapatot.

- Meglepte, hogy Ferenczi István 39 gólt szerzett az előző szezonban?
- Pista nagyon jó és profi játékos. A fiatalok felnéznek rá, nagyon keményen küzd az edzéseken, és ezért meg is kapja a jutalmat. Ám ő is tudja, hogy a gólokat ugyan ő szerzi, de nem csak rajta múlik a csapat sikere, hiszen köszönet jár a keresztlabdát és a gólpasszt adó játékosnak egyaránt. Az ő dolga a befejezés, és ehhez jó társak is kellenek, a Hertha ellen például hiába volt a pályán 45 percig, nem kapott olyan labdát, hogy gólt tudjon szerezni. Az NB I-ben is sokat várok tőle, épp azért, mert a munkamorálja elképesztő: Pista csak dolgozik, dolgozik, dolgozik.

- Mi a véleménye a Ferencváros drukkereiről?
- Szenvedélyesek. Azokra a drukkerekre emlékeztetnek, akiket 50 éve láttam, amikor az angol tévé olasz focimeccseket kezdett sugározni. Ugráltak, énekeltek, zászlókat lengettek - és hihetetlen hangulatot teremtettek. Én mindig is utáltam üres stadionban futballozni, a telt ház az igazi, ez az, amiről a labdarúgásnak szólnia kell.

Fotó: Hirling Bálint

- A keddi balhéról miképp vélekedik?
- Miért, mi történt kedden? (Az interjú szerda délután készült - a szerk.)

- Angliában már sikerült kirekeszteni a stadionból a huligánokat, az Üllői úton ez miért nem sikerült?
- Mikor történt az eset, amiről beszélnek?

- A Fradi-Hertha meccsen a magyarok megtámadták a berlini szukolókat, hárman megsérültek, egyikük sebeit be kellett varrni, a hazaiak közül többen náci jelszavakat skandáltak.
- A stadionon kívül vagy belül történt?

- Kívül is, belül is.
- A stadionon kívül nem jártam a meccs alatt, így nem tudok erről semmit mondani, nem fűznék kommentárt hozzá.

- Ismeri Willie McStayt?
- Még nem, de tervezzük, hogy elmegyünk egy este vacsorázni és beszélgetni.

- Várja már az első Fradi-Újpestet?
- Hogyne várnám, ha nem várnám, nem lenne helyem a futballban. Nagy-nagy derbiről van szó, amiről az emberek előtte és utána is beszélnek. Nem kell róla beszélni, hanem muszáj.

- Itt ülünk a stadionban, előttünk a patinás, ám kissé régimódi aréna. Szereti azért, vagy várja már az újat?
- Nagyon tetszik, remek a hangulata. Nagyon szomorú, de egyben szép esemény is, amikor egy régi stadion helyére egy újat építenek, nekem például Angliában az egykori Highbury volt a kedvencem.

- Kritikát is kapott már Magyarországon, egyszer azért bírálták, mert rövid nadrágban ül a kispadon, míg egy alkalommal nem nyilatkozott a meccs után.
- Mit hordjak a stadionban, ahol a játékosok is vannak? Természetes, hogy ez a meccsviseletem, mert nem akarom összekoszolni a nadrágomat. Valamiről az újságnak is szólnia kell, ha az érdekes, akkor tessék - írjanak róla!

- Külföldiként hogyan látja az egykor világhírű magyar futball változásait - fejlődött valamit az elmúlt másfél évben?
- A játékosok technikailag roppant képzettek. Az első osztályú csapatok stadionjai szintén jók. A magyar futball pedig - s ezt nyugodtan ki merem jelenteni - folyamatosan fejlődik.

- Elfogadná most az NB I-es bronzérmet a következő szezon végére?
- Sportolóként mindig az első helyet kell megcélozni. Ha csatár vagy, a gólkirályi címet, csapatként pedig a bajnoki aranyat. Ki tudja, lehet, év végén egy harmadik helynek is örülni fogok, de ezt majd akkor beszéljük meg, rendben?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK