Vágólapra másolva!
Bár az Újpest FC labdarúgócsapa mindössze 700 jegyet biztosított a Steaua szurkolóinak, romániai források szerint közel ezer román drukker kel útra, hogy szorítson kedvenceinek a csütörtöki, budapesti Európa-liga-mérkőzésen. A buszokat román csendőrök biztosítják.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szótól származó információk szerint a román szurkolók kizárólag forintért, a személyi igazolvány bemutatásával vásárolhattak belépőjegyet. A hivatalosan 700 román szurkoló holnap éjjel indul Bukarestből, az autóbuszokat román csendőrök kísérik el a magyar fővárosba.

"Órák alatt kimerült a bukaresti valutaváltók forintkészlete, lévén, hogy az Újpest-Steaua Európa Liga-összecsapás budapesti visszavágójára a román fővárosban is csak a magyar devizáért árultak jegyeket. A Steaua-szurkolók morgolódva vették tudomásul, hogy a belépőjegyet kizárólag forintért lehetett megvásárolni. A 2500 forintosért beszerezhető jegyekhez a személyi igazolvány bemutatása is kellett, de így is hamar elkelt a román szurkolóknak fenntartott mintegy hétszáz belépő" - mondta érdeklődésünkre Salamon Márton László felelős szerkesztő.

A lap úgy tudja, a bukaresti rendbontással, és a magyarokat gyalázó felirat miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba is kérte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platinit, marasztalja el a bukaresti futballklubot a szurkolói által művelt etnikai diszkrimináció miatt. Az UEFA már vizsgálatot is indított a Steaua csapatával szemben a rendbontások kapcsán, ezt Joe Böröcz, az Újpest nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója jelentette be.

A sportoldal.ro szerkesztőtől kapott információ szerint ugyan hivatalosan csak 700 jegyet biztosított az Újpest a román szurkolóknak, a hozzávetőlegesen 500 Steaua-drukker mellett ugyanennyi, a Magyarországgal szomszédos megyékből érkező nézővel is számolni lehet.

"Ennek ellenére személy szerint nem hiszem, hogy lesz 1000 Steaua-szurkoló a meccsen, még fele sem" - vélte Darvas Attila szerkesztő.

A román lapok féltik a Steaua-híveket, a Gazeta Sporturilor egyik blogjában kifejezetten felhívják a figyelmet arra, akik Budapestre indulnak, legyenek mindenre felkészülve.

"A Steauanak nincsenek huligánjai, ők csak ultrák ezért egy esetleges utcai verekedés során csúnyán kikapnának" - mondta Darvas. "A fórumokat végigpásztázva érdekes volt szembesülni azzal, hogy a Steaua hivatalos honlapján csend honol. Úgy értve, hogy elvétve akad magyar gyalázás, s több olyan ember van, aki nyugodt szellemben, értelmes módon ír. Más a helyzet a különböző sportportálok fórumain. Ott nagyon megy a pocskondiázás, a szokásos magyarellenes megnyilvánulás, egyesek akár a verekedésig eljutnak. Ezek nagy része azonban mind szájhős. Személyes véleményem az, hogy a balhémentes meccs lesz, a Steaua-szurkolói túl gyengék az újpestiekhez viszonyítva."

Forrás: [origo]

A bocsánatkérés magyarul az Adevarul címlapján

A román Adevarul című újság címlapján kért bocsánatot a Ghencea-stadionban kitett magyar nyelvű transzparensért, kifejtve, azon ország lakosait és szurkolóit becsmérelték, sértették meg, akik féléve még a románokkal együtt siratták a Veszprémben meggyilkolt kézilabdázót, Marian Cozmát.

Szigorra készülnek Újpesten

Gyimesi Kende, az Újpest FC szervezési igazgatója a klub honlapján elmondta: a Steaua ellen megváltozik a beléptetési rend: "A Megyeri úti kapun keresztül csak a sajtó-, a VIP- és a teherbeléptetés zajlik majd. Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy csak a Mildenberger utca felőli kapukon léphetnek a stadionba. Két órával a kezdés előtt nyitjuk a kapukat, így mindenkinek lesz lehetősége a idejében elfoglalni a helyét. A B terasz megközelítéséhez a műfüves pálya melletti útvonalon és a kapuknál is lesz csomag- és ruházatátvizsgálás. Egyébként két órával a kezdés előtt valamennyi pénztár nyitva lesz."

Gyimesi szerint a mérkőzés kiemelt biztonsági kockázatú, ennek megfelelően igen jelentős rendőri előkészületekre került sor már eddig is.

"Az Újpest FC rendezői gárdája 180 fővel képviselteti magát a Szusza Ferenc-stadionban. Mindezek az előkészületek azonban a szurkolók segítsége és megértése nélkül nem sokat érnek. Ezért kérek mindenkit, hogy az Újpest FC érdekeit tartsa szem előtt, és csak a csapat sportszerű buzdításával foglalkozzon a lelátón. Tisztelettel kérjük a szurkolóinkat, hogy pirotechnikai eszközt ne próbáljanak a stadion területére hozni, továbbá egyébként engedélyezett, ám félreértésre alkalmat adó (például keltakeresztet ábrázoló) transzparenseket se tartsanak maguknál. Klubunk ugyanis rendkívül magas pénzbüntetést kaphat az UEFA-tól bármilyen rendbontás vagy szabályzatsértés esetén. A román klubra a berohanás, az ominózus transzparens, a kődobálás és a játékosaink megdobálása miatt nagyon súlyosan büntetés vár. Kerüljük el, hogy az Újpestet irreális büntetéssel sújtsák. Jómagam is ott voltam Bukarestben az Újpest-szurkolók között, és az ott átélt szigorú beléptetést a vendégközönség is megtapasztalja majd. Kiemelt figyelmet fordítunk a Steaua szurkolóinak beléptetésére."