Vágólapra másolva!

Árnyékválogatottak Angliától Brazíliáig

A válogatottban való szereplés a legnagyobb kitüntetések közé tartozik egy labdarúgó számára, a legsikeresebb futballnemzeteknél azonban nem egyszerű feladat eljutni odáig. A legjobb helyzetben lévő szövetségi kapitányok hatalmas mezőnyből válogathatnak, és mint összeállításunkból kiderül, akár olyan játékosokból is ütőképes csapatot állíthatnának össze, akik még soha nem kaptak lehetőséget a válogatottban.

Nagy általánosságban ugyan elmondható, hogy ha valaki huzamosabb ideig jól futballozik a klubjában, akkor előbb-utóbb meghívót kap a nemzeti tizenegybe, a válogatottságot azonban a személyes szimpátiától kezdve a szakmai szempontokig sok más tényező is befolyásolhatja. A futballsiták helyzetét csak részben könnyíti meg, hogy manapság a válogatottak valamivel több mérkőzést játszanak, mint 20-30 évvel ezelőtt, és a barátságos összecsapásokat a szakvezetők általában igyekeznek kísérletezésre felhasználni. A szövetségi kapitányok rendszerint a tét nélküli találkozókon adnak bizonyítási lehetőséget azoknak, akik amúgy nem számítanak alapembernek a nemzeti csapatban, de még így is rengeteg kiváló futballista játszik szerte a világban, akik meggyőző teljesítményük ellenére még sohasem húzhatták fel a címeres mezt.

Hogy mindezt alá is támasszuk, megpróbáltunk összeállítani egy-egy csapatot a hét, talán legnagyobb merítéssel rendelkező ország azon játékosaiból, akik még nem léptek pályára a válogatottban. A feladatot megkönnyítendő csak azokat vettük figyelembe, akik Európában szerepelnek - ez főleg a brazil és az argentin együttes esetében volt lényeges szempont. A két dél-amerikai országnál tehát csak a légiósok között szelektáltunk, de a többi nemzetnél is kiválasztottunk néhány olyan labdarúgó, aki nem otthon játszik - az egyetlen kivétel Németország, ahol csupa otthon szereplő focista lett a virtuális újoncválogatott tagja. Az egyszerűség kedvéért mindegyik csapatot 4-4-2-es felállásban képzeltük el, és a játékosokat is ennek megfelelően kerestük.

Utólag már bevallhatjuk: azt gondoltuk, a felállított szabályok alapján könnyű lesz a dolgunk, de a csapathirdetés a vártnál nehezebben ment. Mint kiderült, rengeteg olyan futballista akad, akit egy-két alkalommal kipróbáltak a válogatottban, hogy aztán teljesen el is felejtsék. A Bundesligában például alig van olyan német csatár, aki ne szerepelt volna legalább egyszer a Nationalelfben, de meglepő módon a két argentin támadó kiválasztása is hasonló nehézségekbe ütközött.

Ugyankkor a másik végletre is akadt példa, egy-egy játékos esetében kétszer is le kellett ellenőriznünk a válogatottsági adatot, mert nem akartuk elhinni, hogy eddig mellőzték a szövetségi kapitányok. Az argentin középhátvéd, Mauro Cetto például valószínűleg ott rontotta el, hogy Franciaországba szerződött: hiába volt tagja a 2001-es, U20-as vébét nyert csapatnak, és játszott közel 200 bajnokit a Ligue 1-ben, a nagyválogatottnál egyszer sem került szóba. Az olasz kapusnak, Carlo Cudicininek sem volt szerencséje, hiszen olyan vetélytársak álltak előtte a sorban, mint Francesco Toldo vagy Gianluigi Buffon - egyszer, még 2002-ben egy barátságos mérkőzésen leülhetett a kispadra, de akkor sem vetették be.

Forrás: Getty Images

A csapatokban jó néhány olyan futballista is található, akiknél valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor mutatkoznak ne a nagyválogatottban, hiszen már voltak kerettagok, vagy rendszeresen játszanak az utánpótlás-válogatottban. A francia Guillaume Hoarau, az angol Lee Cattermole, a német Benedikt Höwedes vagy az olasz Sebastian Giovinco könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva már nem kerülhetne be egy ilyen összeállításba, de most még megfelelnek a kritériumoknak.

A válogatottság nélküli válogatottak:
Anglia: S. Taylor (Manchester City) - Hibbert (Everton), A. Ferdinand (Sunderland), Dawson (Tottenham Hotspur), Baines (Everton) - Pennant (Real Zaragoza), Cattermole (Wigan Athletic), Osman (Everton), Mat. Taylor (Bolton Wanderers) - K. Davies (Bolton Wanderers), M. Bent (Brimingham City).

Argentína: Bizzarri (Lazio) - Barzola (Caen), Cetto (Toulouse), Pareja (Espanyol), Insúa (Liverpool) - Cúlio (Cluj), C. Ledesma (Lazio), Almirón (Juventus), R. Martínez (Espanyol) - Klimowicz (Bochum), Cvitanich (Ajax Amsterdam).

Brazília: Renan (Valencia) - Ceará (Paris-SG), Breno (Bayern München), Felipe (Udinese), Filipe Luís (Deportivo) - Éderson (Olympique Lyon), Fábio Simplício (Palermo), Taddei (AS Roma), Michael Bastos (Olympique Lyon) - Brandao (Olympique Marseille), Amauri (Juventus).

Franciaország: Carrasso (Bordeaux) - Kaboul (Tottenham Hotspur), Distin (Portsmouth), Delpierre (Stuttgart), Mathieu (Valencia) - Menez (AS Roma), E. Cissé (Olympique Marseille), Clément (Paris-SG), N'Zogbia (Newcastle United) - Hoarau (Paris-SG), Bellion (Bordeaux).

Németország: Weidenfeller (Borussia Dortmund) - Lell (Bayern München), Reinhardt (Hamburg), Höwedes (Schalke 04), Stein (Hertha) - Ottl (Bayern München), Kringe (Borussia Dortmund), Feulner (Borussia Dortmund), Dejagah (Wolfsburg) - Hunt (Werder Bremen), Freis (Köln).

Olaszország: Cudicini (Tottenham Hotspur) - Moretti (Genoa), Siviglia (Lazio), Balzaretti (Palermo), Antonini (AC Milan) - Giovinco (Juventus), Marchisio (Juventus), Donadel (Fiorentina), De Ceglie (Juventus) - Balotelli (Internazionale), Bellucci (Sampdoria).

Spanyolország: Almunia (Arsenal) - Javi Venta (Villarreal), Jarque (Espanyol), Lopo (Deportivo), Ayoze (Mallorca) - Jesús Navas (Sevilla), Raúl García (Atlético Madrid), Yeste (Athletic Bilbao), Cani (Villarreal) - Portillo (Osasuna), Nacho Novo (Rangers).

www.global-soccer.eu