Vágólapra másolva!
Törökországban, a Fenerbahce otthonában lépett pályára a Budapest Honvéd labdarúgócsapata az Európa Liga-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén, de - hasonlóan az MTK tavalyi szerepléséhez - a kispestiek sem úszták meg öt gól alatt. Az 5-1-es vereséggel a továbbjutás eldőlt, a visszavágóra egy hét múlva, zárt kapuk mögött kerül sor.

Eredmény, Európa Liga-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén
Fenerbahce (török) - Budapest Honvéd 5-1 (3-0)
Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion
v.: Knut Kircher (német)
Fenerbahce: Volkan Demirel - Gökhan Gönül, Önder Turaci, Bilica, Roberto Carlos (Deivid, 16.) - Kazim Kazim, C. Oliveira, Emre, Dos Santos - Alex, Güiza (Topuz, 70.)
Honvéd: Németh - Vukmir, Debreceni, Botis, Hajdú - Benjamin, Hidi (Horváth, 53.) - Hrepka (Zsolnai, 54.), Macko, Pastva - Abraham
gól: R. Carlos (13.), Güiza (30., 40., 61.), Alex (68.), illetve Zsolnai (78.)

"Ha az esélyeket latolgatjuk, a Fenerbahcénak jóval nagyobb a sansza a továbbjutásra. De mi ennek a kis százaléknak is nagyon örülünk, és próbáljuk percről percre nagyobb százalékká változtatni. Játszottam én már olyan mérkőzést, nem is egyet, amikor az esélyünk a nullával volt egyenlő, és mégis mi kerültünk ki győztesen a párharcból. Ezzel most senkit nem szeretnék tévhitbe ringatni, de tény: a labdarúgás az tipikusan egy olyan sportág, ahol történhetnek csodák, és mi most ezt szeretnénk: csodát tenni" - nyilatkozta a mérkőzés előtt Sisa Tibor, a Honvéd vezetőedzője.

A törököket tavaly is összehozta a sors egy magyar csapattal, az MTK-t magabiztosan, kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel gázolta le az akkor még Luís Aragonés irányította isztambuli gárda a Bajnokok Ligája-selejtezőben. Tény, a párharc esélyesének a több világsztárt felvonultató hazaiak számítottak.

Aztán az első félidő bebizonyította, ég és föld a különbség a két együttes között, s nemcsak az MTK-nak kellett szégyenkeznie a Sükrü Saracoglu-stadionban. 13 percig tartotta magát a Honvéd, akkor Roberto Carlos lőtt szabadrúgásgólt, amelyet azért nyugodtan írhatunk Németh Gábor számlájára is, hiszen a hosszú sarokban kötött ki a labda, ott, ahol eredetileg a kapusnak kellett volna állnia...

Ennyi kellett a teljes zűrzavarhoz, ettől kezdve gyakorlatilag minden kapura lövés gólt ért, a félidei 3-0 csupán azt jelezte, a Fener ilyen ritkán próbálkozott a gólszerzéssel.

A papírforma a második játékrészben folytatódott, az Abraham gyorsaságára épülő taktika két támadás erejéig volt hatásos - a második 45 percben már annak is örülni kellett, ha a labda a magyar csapatnál volt.

Güiza összehozta a maga mesterhármasát, Alex góljával pedig a "szokásos" 5-0 állt a hazaiak neve mellett. Zsolnai fejesgólja csupán a legelszántabb magyar drukkereknek jelentett reménysugarat, mert a továbbjutáshoz ennyi nem lesz elég...

Első félidő

Már a 3. percben nagy Fener-helyzet maradt ki, Roberto Carlos bal oldali beadásáról centikkel maradtak le Güizáék. A törökök irányították a játékot, az első 10 percben egy tétova Abraham-fejes jelentette a legnagyobb magyar lehetőséget.

A 13. percben szerezte meg a vezetést a hazai csapat: Roberto Carlos 18 méterről végezhetett el szabadrúgást, s kilőtte a hosszú, bal alsó sarkot - Németh alaposan lemaradt a labdáról. A brazil játékos a lövés közben megsérült, helyére Deivid érkezett.

A 22. percben Deivid lövését blokkolták a védők, a kapunak háttal állva Güiza még ollózott, a labda a léc tetejére esett. Három perc múlva Abraham kapott álompasszt, ám megijedt a kifutó Demireltől, s 18 méterről, egyből a kapu mellé durrantott. A 29. percben ismét Abraham villant, az elefántcsontparti csatár a 16-os bal sarkától lőtt centikkel a jobb kapufa mellé.

A 30. percben növelte előnyét a Fener, Gökhan Gönül jobbról lőtt középre, a mélységből üresen berobbanó Güiza pedig könnyedén fejelt a jobb sarokba (2-0). Tíz perc múlva ismét a spanyol szerzett gólt, Vukmir passzát Banjamin úgy vette át a saját 16-osánál, hogy méterekre pattant a labda, Emre elcsípte, középre gurított, Güiza pedig nem tudott hibázni (3-0).

Az első játékrészre hiába húzott rá kétperces ráadást a német Knut Kircher, Honvéd-akciónak nem örülhettünk - a félidőben magabiztos a Fener-előny.

Második félidő

A 48. percben Emre 25 méteres bombáját Németh tolta ki a jobb sarokból. Öt perc múlva Benjamin hozhatta volna helyre első félidei kapitális hibáját, ám közeli helyzeténél Demirel bravúrral védett. Az 54. percben Hrepka meghúzódott, helyére Zsolnai állt.

A 61. percben Güiza már harmadik gólját szerezte. Ezúttal Kazim Kazim emelte be a védők mögé a labdát egy laza bokamozdulattal, Pastva kocogással akarta utolérni Gökhan Gönült, aki jobbról, az alapvonalról középre gurított, a Debrecenit megelőző Güiza pedig közelről nem hibázott (4-0). A 68. percben Alex is betalált - teljes KO (5-0).

A 78. percben egy jobb oldali szögletrúgást követően a csereként beálló Zsolnai szépített fejjel (5-1).