Vágólapra másolva!
A magyar és a román labdarúgó-válogatott - a február 8-án, Veszprémben meggyilkolt - Marian Cozma emlékére játszik barátságos mérkőzést szerdán 20 órakor, a Magyar Labdarúgó Szövetség vasszigorral kíván fellépni az esetleges rendbontók ellen. Razvan Lucescu, a hétfő este Újpesten készülő román csapat szövetségi kapitánya abban bízik, hogy a találkozó a sportszerűség jegyében zajlik majd a lelátókon is. A magyar csapat tagjai a telki edzőközpontban találkoztak, ahol Erwin Koeman, a magyarok szakvezetője elmondta: szoros meccset vár, amelyen - lehetőség szerint - minden cserejátékosának lehetőséget kíván adni.

Elsősorban a gyors, rövidpasszos játékot gyakorolták a magyarok elleni szerdai barátságos mérkőzésre készülő román labdarúgó-válogatott játékosai a csapat hétfő esti edzésén, az újpesti Szusza Ferenc-stadionban. A szerdai ellenfél a bemelegítés után a labdatartást és a gyors passzokat gyakorolta a pálya közepén kialakított kisebb területen. Az edzés második felében a csapat védőjátékát külön tesztelte Razvan Lucescu szövetségi kapitány, majd a támadásvezetést és a kapura lövéseket gyakorolták.

Nem utazott el a román együttessel Razvan Rat, az ukrán Sahtar Donyeck hátvédje, és Bogdan Stancu, a Steaua Bucuresti csatára sem. A legnagyobb hiányzó azonban Adrian Mutu, a Fiorentina gólzsákja, aki megfázás miatt mondta le a részvételt a februárban meggyilkolt kiváló román kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezendő összecsapáson.

Lucescu kifejezte reményét, hogy a szerdai találkozó a sportszerűség jegyében zajlik majd a lelátókon is, és nem ismétlődnek meg az Európa Liga 2. selejtezőkörében, júliusban megrendezett Steaua-Újpest mérkőzésen történt incidensek.

Kemény mérkőzést vár Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, akinek tanítványai hétfőn találkoztak a szövetség telki edzőközpontjában.

"Szoros találkozót várok, de számomra az lesz a legfontosabb, hogy a csapatom miként teljesít majd" - nyilatkozta a holland szakvezető. "Talán nem lesz mindenki százszázalékos állapotban, mivel a szezon elején vagyunk, ennek ellenére jól fog szórakozni az, aki kilátogat a mérkőzésre. Négy hónap után először lépünk pályára, ezért fontos, hogy mindenki játéklehetőséghez jusson."

A válogatott legutóbb 2001-ben találkozott a románokkal, az akkori csapatból már csak Dárdai Pál, valamint a hosszú idő után újra behívót kapott Király Gábor tagja a keretnek. "Nem szívesen emlékszem a románok elleni találkozókra, hiszen amióta én válogatott vagyok, még nem sikerült legyőznünk őket" - mondta Dárdai. "Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki szerephez jusson ezen a találkozón, hiszen utána már a svédek és a portugálok elleni világbajnoki selejtezők jönnek, amelyek az elmúlt tíz év legfontosabb összecsapásai lesznek."

Király Gábor elmondta: a futballban a legfontosabb, hogy egy játékos tudja kezelni a körülötte kialakuló szituációkat, s ő ismét készen áll: "A válogatottság számomra a piramis csúcsa, több mint nyolc évig védtem a nemzeti tizenegyben, de akkor is készen álltam arra, hogy második vagy harmadik számú kapus leszek. Az elmúlt években, amíg nem voltam tagja a keretnek, csak a válogatott szurkolója voltam, és azt láttam, hogy tudatos, tervszerű munka zajlik a csapatnál."

Király nyáron a német másodosztályban szereplő 1860 München együtteséhez szerződött, ahol remekül érzi magát: "Az ottani hangulatot talán azzal tudom a legjobban leírni, amit egy rajongó mondott nekem. Bayern-szurkoló bárki lehet, de 1860 München-drukkernek születni kell."

Az MLSZ hétfőn nyílt levélben fordult a szurkolókhoz, amelyben azt kérte a drukkerektől, hogy sportszerű eszközökkel szurkoljanak, ezzel is tisztelegve az elhunyt játékos előtt. A szövetség azt is közölte: aki bármilyen módon megzavarja az emlékezés méltóságát és a találkozó menetét, már az összecsapás közben eltávolítják a lelátóról, és kitiltják a magyar válogatott jövőbeni mérkőzéseiről. Az MLSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a találkozó előtt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések várhatók. A mérkőzésre - amelyet a szokásos létszám háromszorosa, körülbelül ezer fő biztosít - csak a két ország zászlóit lehet majd bevinni, és még a hitelesített drapériákat is otthon kell hagyni.

A két csapat szerdán 20 órai kezdettel csap össze a Puskás Ferenc-stadionban. A találkozó díszvendége Marian Cozma édesapja lesz, a találkozó előtti megemlékezésen pedig a két ország labdarúgó szövetségein kívül képviselteti magát az MKB Veszprém, Veszprém városa és a Magyar Kézilabda Szövetség is.

A meccset a február 8-án Veszprémben brutálisan meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezik meg. A Puskás-stadionba várhatóan kétszáz román drukker érkezik.